Stockholmsbörsen: Avvaktande inför USA-siffror

Stockholmsbörsen handlades i en avvaktande tendens på fredagen inför ett tal från Fedchefen Ben Bernanke och amerikansk makrostatistik.

"Det finns flera viktiga ekonomiska händelser i dag, och mest fokus kommer att riktas mot Bernankes kommentarer om penningpolitiken. Detaljhandeln för augusti och grossistlager kommer att hjälpa till att finjustera prognoserna för tredje kvartalets BNP, medan oktobers Empire Manufacturing Index och Michigan Index kommer att ge en tidig insikt om hur fjärde kvartalet utvecklar sig", skriver Deutsche Bank.

Klockan 13.15 var OMXS30 0,3 procent ned till noteringen 1.095,0. Omsättningen uppgick till 4,6 miljarder kronor.

Ben Bernanke håller ett anförande inför en Fedkonferens i Boston, klockan 14.15. Tidpunkten för talet är kritiskt menar Deutsche Bank eftersom marknaderna till stor del diskontering någon form av ytterligare kvantitativa lättnader vid novembermötet. Detaljer kring genomförandet av denna politik är fortfarande oklara, och enligt Deutsche Bank ger anförandet möjlighet att utveckla en antal viktiga punkter.

Det kommer dessutom USA-statistik klockan 14.30 över detaljhandel och KPI för september samt Empire Manufacturing index för oktober. Klockan 15.55 kommer sedan det preliminära Michiganindexet för oktober och 16.00 blir det grossistlager för augusti.

General Electric redovisade vid lunchtid en vinst som var något bättre än väntat medan försäljningen understeg konsensus och aktien tappade 2,7 procent i förhandeln i New York.

Ericsson B sjönk 0,7 procent till 72 kronor efter att Sony Ericsson redovisat ett resultat före skatt om 62 miljoner euro för det tredje kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 69,8 miljoner euro, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten. Även omsättningen understeg konsensus. Det tredje kvartalet påverkades negativt av komponentbrist.

"Vi tror Sony Ericsson nu har blivit en lågprioriterad aktör i distributionskedjan, och kommer att möta komponentbrist när branschen är kapacitetsansträngd som den är idag. Även om ledningen behöll marginalmålet om 10 procent, så vi oroliga för att detta kommer att vara svårt att nå med en så liten marknadsandel", skriver Morgan Stanley i en kommentera.

Utöver det har JP Morgan sänkt riktkursen för Ericsson till 64 kronor från tidigare 72 kronor och upprepat rekommendationen undervikt.

H&M B steg 0,5 procent till 240,90 kronor. Försäljning i jämförbara butiker ökade med 8 procent i september jämfört med samma månad 2009. Den totala försäljningen steg med 16 procent. Enligt SME Direkt hade analytikerna räknat med en ökning om 5,2 respektive 15,3 procent.

I delårsrapporten för några veckor sedan uppgav H&M att den totala försäljningen under perioden 1-27 september steg med 15 procent.

Swedbank A backade 1,0 procent till 94,75 kronor. Citigroup har sänkt rekommendationen för Swedbank till sälj från tidigare behåll. Riktkursen höjdes dock till 85 kronor från tidigare 80 kronor.

Clas Ohlsons B föll 3,8 procent till 120,50 kronor efter att försäljningen ökat med 4 procent i september. Enligt SME Direkts prognossammanställning väntades en försäljningsökning på 8,8 procent i genomsnitt.

Axis steg 11 procent till 108,25 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt för det tredje kvartalet som blev 13 procent bättre än SME Direkts konsensusestimat. Även omsättningen var över förväntningarna.

Q-Med steg 1,0 procent till 76 kronor. Swedbank Markets har upprepat rekommendationen starkt köp på Q-Med inför rapporten för det tredje kvartalet. Riktkursen är 85 kronor.

Terminerna för de ledande USA-indexen dämpades något efter General Electrics rapport och pekar svagt ned inför öppningen. Undantaget var Nasdaqterminen som steg marginellt med stöd av att Google sent på torsdagen redovisat en bättre rapport än väntat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?