Räntor och valutor: Kronan tappade mark

Fredagen såg brantare avkastningskurvor överlag, samtidigt som dollarn återtog lite mark mot framförallt euron.

Fokus låg på ett anförande av Fed-chefen Ben Bernanke vid en Fed-konferens i Boston. De flesta investerare räknar med att Federal Reserve kommer att besluta om nya kvantitativa lättnader vid FOMC-mötet den 2-3 november, men frågan är i vilken form.

Ben Bernanke sade att ytterligare penningpolitisk stimulans kan komma att krävas eftersom inflationen är alltför låg och arbetslösheten alltför hög.

"Givet kommitténs mål finns det, allt annat lika, skäl för ytterligare agerande", sade han.

Han sade att Fed skulle kunna köpa ytterligare tillgångar eller ändra språkbruket i sitt uttalande.

"Centralbankskommunikation är ytterligare ett sätt att öka graden av ackommodering. Ett steg som kommittén skulle kunna överväga om förhållandena påkallar det, är att ändra språket i uttalandet på ett sätt som indikerar att kommittén förväntar sig att hålla målet för fed funds lägre under en längre tid än vad marknaden räknar med", sade han, men tillade att det kan vara svårt att göra med tillräcklig precision.

Fed kan också utöka sitt innehav av värdepapper, något som tidigare har varit framgångsrikt för att få ned räntorna. Fed har dock inte så mycket erfarenhet av detta vilket gör det svårt att avgöra den "lämpliga kvantiteten och takten i köpen och att kommunicera denna policyrespons till allmänheten", sade han.

Han sade också att risken för deflation är högre än önskvärt, och att den underliggande inflationen har trendat nedåt. Takten i återhämtningen har saktat in och kommer att vara ganska måttlig i närtid, och den höga arbetslösheten väntas bestå en tid.

Elisabeth Kopelman på SEB skrev i en kommentar att Ben Bernanke med sitt anförande gav en mycket klar signal om att ett beslut om ytterligare lättnader är att vänta. I grunden anser Fed att tillväxten nästa år blir för låg för att få ned arbetslösheten i någon större grad, samtidigt som inflationen är för låg och risken för deflation större än önskat.

Hon noterade att Ben Bernanke inte gick in på detaljer om vad Fed skulle kunna göra, men uttalanden från FOMC-ledamöter på senare tid indikerar att tillgångköp föredras och att de bör genomföras i små steg.

USA-statistik under eftermiddagen kom in blandat. KPI steg 0,1 procent i september från månaden före och 1,1 procent i årstakt, lägre än väntade +0,2 respektive +1,2 procent. Den underliggande inflationstakten sjönk till 0,8 procent från 0,9 procent månaden före, väntat var 0,9 procent.

Däremot var detaljhandeln starkare än väntat, och steg 0,6 procent i september mot väntade 0,4 procent. Exklusive både bilar och bensin steg försäljningen 0,4 procent, mer än väntade 0,3 procent.

Empire State Manufacturing Index, som speglar affärsförhållandena i New York-regionen, steg till 15,7 i oktober från 4,1 månaden före, väntat var 6,00, medan det preliminära Michiganindexet för oktober oväntat sjönk till 67,9.

Commerzbank skrev i en kommentar att en viktig faktor var att detaljhandelsutfallet för juli och augusti reviderades upp med totalt 0,5 procentenheter. Uppgången i september var brett baserad med ökningar i åtta av nio underkategorier, med störst uppgångar i motorfordon och elektronik.

Vad gäller inflationen skrev Commerzbank att bara "energirelaterade komponenter, livsmedel (troligen väderrelaterat) och hälsovård (som alltid) visade uppgångar". Kärninflationen sjönk till 0,8 procent, vilket är nytt lägsta för cykeln.

"Fed har redan deklarerat att de är obekväma med den låga inflationen och dagens data kommer inte att lätta på deras oro för deflationsrisker. Rapporten kommer därmed sannolikt inte att stoppa förberedelserna för Kvantitativa Lättnader 2.0", skrev Commerzbank.

RDQ Economics framhöll i en kommentar att kärninflationen ligger under vad FOMC anser förenligt med sitt mandat. Med fallande dollar och stigande råvarupriser väntas inte disinflationen fortsätta så mycket längre, men Feds modeller indikerar ändå lägre kärninflationen under 2011.

"Bernanke ser ut att göra ytterligare QE avhängigt en inflationstakt som är för låg. Han fick det med dagens KPI- data och vi väntar oss att Fed ska annonsera mer QE (vi gissar på cirka 500 miljarder dollar i obligationsköp) den 3 november. Vi väntar oss också att Fed ska göra sitt mål för inflationen mer uttryckligt (en inflationstakt för kärn-PCE på cirka 2 procent)", skrev RDQ Economics.

USA-räntorna steg, i huvudsak i långa änden, på torsdagskvällen efter ett svalt mottagande av en emission av 30-åriga statsobligationer, sjönk tillbaka något i Europahandeln för att sedan stiga i spåren av eftermiddagens statistik och Bernanke-anförande.

Vid svensk stängning handlades den tvååriga statsobligationen på 0,36 procent, 1 punkt ned från svensk stängning på torsdagen, medan tioåringen var 10 punkter upp på 2,53 procent.

Dollarn tappade något för att under eftermiddagen återta mark och stärkas till 1:402 mot euron, jämfört med 1:407 vid svensk stängning på torsdagen. Australiendollarn touchade paritet mot USA-dollarn men vände sedan något ned till 0:9870. Mot yenen tappade dollarn marginellt till 81:40.

Kronan tappade sammantaget 4 öre till 6:60 mot dollarn och 2 öre till 9:25 mot euron.

Tyska statsobligationer var oförändrade i korta löptider men steg 5-6 punkter i långa änden. Spreadarna mellan "kärna och periferi" minskade under fredagen, med klara räntenedgångar i flertalet PIIGS-länder. Svenska statsobligationer steg 4-10 punkter.

Inflationstakten i euroområdet var 1,8 procent i september, upp från 1,6 procent månaden före och i linje med snabbestimatet. Kärninflationen uppgick till 1,0 procent, oförändrat från månaden före, och även det i linje med förväntningarna.

4Cast skrev i en kommentar att inflationen närmar sig ECB:s "bekvämlighetszon" men detta sker mot bakgrund av tillfälliga faktorer, som energipriseffekter, samtidigt som konsolideringsåtgärder kan leda till höjda administrativa priser kommande månader. Men det efterfrågeledda pristrycket väntas vara dämpat då den inhemska efterfrågan är låg och då M3-ökningen på 1,1 procent ligger långt under ECB:s referensvärde.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?