1515

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar på uppgång

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar upp inför att handeln i Europa ska inledas på torsdagen efter stigande börser i USA och Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,3 procent högre, CAC 40 Index ökade 0,3 procent medan DAX-terminen steg 0,4 procent.

Börserna i New York steg på onsdagen efter fortstatt spekulation om att den ekonomiska utvecklingen kommer att förbättras. Dow Jones slutade 0,7 procent upp, en viss försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var +0,9 procent. S&P 500 steg 0,7 procent och Nasdaq Composite ökade 1,0 procent.

Bland rapportbolagen sjönk JP Morgan och Intel trots att båda redovisat bättre resultat än väntat. JP Morgans kommentarer om konsumentutlåning lyfte dock kreditkortsföretag och Intels kommentarer om högre investeringstakt bland företag stärkte aktier som Cisco Systems, Hewlett-Packard och Microsoft.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var övervägande högre under torsdagen på förväntningar om att den ekonomiska återhämtningen ska fortsätta. Nikkei 225 steg 1,9 procent.

För svensk del har Orc Software redovisat ett resultat före skatt på 17,8 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Enligt SME Direkts prognossammanställning väntades ett resultat före skatt på 25 miljoner kronor. Valutaeffekter påverkade resultatet negativt med totalt 19,5 miljoner kronor mot väntat -6 miljoner kronor. Även omsättningen var något under förväntat.

Öresund meddelade i samband med sin rapport att en frivillig inlösen av var tionde aktie för 135 kronor föreslås.

Avanza har redovisat ett resultat efter skatt på 61 miljoner kronor för det tredje kvartalet, jämfört med 59 miljoner motsvarande period ett år tidigare. Antalet konton per den 30 september uppgick till 335.300 jämfört med 322.700 vid utgången av det andra kvartalet.

Bioinvents förlust minskade till 25,2 miljoner kronor under det tredje kvartalet jämfört med en förlust om 42,6 miljoner kronor motsvarande kvartal 2009.

Enligt den franska tidningen Les Echos ska Unibet föra samtal kring ett samarbete med La Francaise des Jeux.

Veckans Affärer ger i den senaste upplagan rekommendation köp på Industrivärden och VBG men sälj på Skistar.

På torsdagens agenda finns USA-statistik i form av handelsbalans för augusti, PPI för september och de sedvanliga veckosiffrorna över antalet nyanmälda arbetslösa. Samtliga kommer klockan 14.30.

Handelsbalansen väntas visa ett underskott med 44,0 miljarder dollarn, upp från 42,8 miljarder månaden före, medan PPI spår visa en uppgång med 0,2 procent på månaden och kärn-PPI en uppgång med 0,2 procent.

Antalet nyanmälda arbetslösa bedöms ha varit stabilt på 445.000 personer, enligt Bloomberg News enkät.

Efter stängningen i New York ikväll redovisar AMD och Google med sina rapporter.


Innehåll från TakedaAnnons

Läkemedelsområdet förändras och Sverige behöver hänga med

Ulf Jersenius, medicinsk direktör på Takeda och Maria Mässing, chef för Market Access på Takeda.
Ulf Jersenius, medicinsk direktör på Takeda och Maria Mässing, chef för Market Access på Takeda.

Givet den utveckling som sker på läkemedelsområdet krävs ett omtag kring hur läkemedelsföretag, myndigheter och regioner kan samarbeta. Detta för att revidera utvärderingen av behandlingar till små patientpopulationer, ta fram en plan för monitorering sett till alla de värden behandlingarna skapar samt skapa ett hållbart system som möjliggör tillgänglighet av innovationer i hela Sverige. 

– Läkemedelsindustrin, myndigheter och regioner måste ta ett gemensamt ansvar för att svenska patienter får tillgång till ny banbrytande behandling, säger Ulf Jersenius, medicinsk direktör på Takeda.

Med dagens utveckling på läkemedelsområdet finns möjligheter att hjälpa många patienter som för bara några år sedan stod helt utan behandlingsalternativ. Dessa behandlingar är väldigt nischade men också riktade till de tusentals sjukdomar med få patienter. I båda dessa grupper finns idag sällan några behandlingsalternativ tillgängliga. Denna evolution inom läkemedel leder så klart till tydliga utmaningar i ett system som är gjort och byggt för att utvärdera läkemedel som riktar sig till stora och breda patientgrupper. Detta betyder att det finns en stor risk att läkemedel till små patientpopulationer inte blir tillgängliga i Sverige.

– Vi har full förståelse för problematiken med att det initialt inte finns samma mängd data om man jämför med vanligt förekommande sjukdomar som diabetes. Detta kräver nya typer av modeller för att värdera behandlingarnas effektivitet men också att vi blir bättre på att dela data. Alldeles avgörande är att dessa nya modeller tas fram i samverkan mellan alla parter, säger Maria Mässing, chef för Market Access på Takeda.

– Vi befinner oss i ett intressant läge just nu då det kommer många nya behandlingsstrategier och läkemedel som riktar sig till sjukdomar som inte haft samma fokus tidigare. Det här kräver att sjukvård och företag samverkar än bättre för att utvärdera dessa nya metoder för att möjliggöra en användning, säger Ulf Jersenius.

En nationellt samordnad vård

För att det här ska bli möjligt krävs en bredare samordning nationellt. Detta innebär att processer blir bättre koordinerade och att det finns tillgång till likvärdiga kunskapsunderlag, vilket SKR påbörjat på ett fördömligt sätt. 

– Vi anser att vi som läkemedelsbolag har ett ansvar att bistå i det koordinerande arbetet genom att tidigare dela data givet att det finns säkra plattformar. Likaså behöver vi följa upp effekten av våra läkemedel och se att det tillför ett faktiskt värde för samhället. Det här kräver ett tydligare samarbete med vården än idag för att monitorera hur det fungerar ute i verkliga livet. Genom monitorering kan vi bättre säkerställa att läkemedlet ges till rätt patient samtidigt som vi alla också får ny kunskap vilket främjar nya innovationer och behandlingsmetoder, säger Maria Mässing.

En ny finansieringsmodell 

Takeda  ser att det krävs en ny typ av finansieringsmodell där läkemedel prissätts än mer efter dess effekt i verklig miljö. Läkemedlet utvärderas av antingen myndigheter eller SKR och beroende på uppnådd effekt får läkemedelsbolagen en större eller mindre ersättning, något som lyfts fram av Region Västerbotten för den typ av läkemedel vi diskuterar här. Beroende på utveckling kan summan ändras med tidens gång.

– Ponera att vi kan sammanställa data från hela Norden gällande exempelvis sällsynta sjukdomar. Då får vi dels en fördjupad kunskap om diagnoserna men kan också se vilka värden våra läkemedel levererar, och kan därefter följa upp dessa över tid, avslutar Ulf Jersenius.

Om Takeda
Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, gastroenterologi och onkologi. Se altinget.se/aktoerer/nyttvaardtanksverige för mer information om Takedas vision för en hållbar vård.

C-ANPROM/SE/CORP/0022 oktober-21

www.takeda.se 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?