1515

Stockholmsbörsen: Skakig handel

Stockholmsbörsen vände efter en positiv start på dagen ned. Strax efter lunchtid var börstrenden vikande.

De ledande Europabörserna har en blandad utveckling. Rapportsäsongen börjar nu gradvis öka i styrka. Dagens rapportskörd bestod bland annat av Avanza och Öresund samt HQ som tyngdes efter sin rapport.

SIX Generalindex var klockan 13.12 ned 0,2 procent till 335 och OMXS30-index backade 0,3 procent till 1.101. Omsättningen var 6,2 miljarder kronor.

Under gårdagen höjde Cidron Intressenter sitt bud på Munters till 77 kronor per aktie. Marknaden valde dock i går att spekulera om ännu högre bud och Munters stängde på 78,75 kronor på onsdagen.

Men under torsdagsmorgonen meddelade Alfa Laval, den andra parten i budstriden, att man står kvar vid sitt bud om 75 kronor per aktie. När handeln drog i gång på torsdagen sjönk således Munters aktie omedelbart ner till 77 kronor.

Orc Software var en förlorare efter att bolaget presenterat sin delårsrapport. Resultatet före skatt landade på 18 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 55 miljoner under samma period i fjol. Bolaget bedömer att låga volymer och osäkerhet kring regleringar förmodligen kommer att påverka det fjärde kvartalet.

Samtidigt känner sig Orc Software trygga med att nå såväl synergieffekter om 130 miljoner kronor under 2012 som målen om en förväntad lägsta rörelsemarginal på cirka 20 procent i en svag marknad och en förväntad lägsta rörelsemarginal om 35 procent eller mer i goda tider. Orc Software tittar för närvarande på nya marknader att gå in på och intressantast just nu är Brasilien.

Aktien sjönk 4,2 procent till 118,75 kronor.

Bättre gick det för Öresund som steg 6,8 procent till 113,50 kronor efter sin rapport. Investmentbolagets substansvärde var 127 kronor per aktie i slutet av september. Nu satsar Öresund på att genomföra en så kallad frivillig inlösen varigenom aktieägarna skall erbjudas att lösa in var tionde aktie mot en kontant betalning om 135 kronor per inlöst aktie. Bakgrunden till inlösen är att Öresundaktien för närvarande handlas med hög rabatt gentemot bolagets substansvärde. För 2010 rekommenderar styrelsen en utdelning på 4,50 kronor per aktie.

Nokia Siemens förvärvar IRIS Telecom med 630 anställda. Inga finansiella detaljer avslöjades dock. Nokia, som är delägare till hälften av NokiaSiemens, föll 1,5 procent.

Internetmäklaren Avanza redovisade ett resultat före skatt på 74 miljoner kronor i det tredje kvartalet, 2 miljoner lägre än under jämförelseperioden. Bolaget upprepar bedömningen att kostnaderna kommer att öka med omkring 25 procent under 2010, vilket är högre än de långsiktiga tillväxtmålen. Trots kostnadsökningen bedöms Avanza Bank ha goda förutsättningar att uppnå de långsiktiga målen avseende vinsttillväxt under 2010 givet en normal börsutveckling.

Aktien backade 5,2 procent till 226 kronor.

Spelbolaget Unibet har, enligt franska medieuppgifter, inlett preliminära partnersamtal med spelbolaget Francaise des Jeux. Målen för partnersamtalet uppges vara att skapa ett partneravtal för onlinegambling. Unibet vill inte kommentera uppgifterna.

"Först måste jag läsa artikeln så att jag kan se vad som ligger bakom det här, men det är rykten och spekulationer", sa Unibets IR-chef Inga Lundberg till Nyhetsbyrån SIX.

Marknaden valde dock att handla upp aktien 5,7 procent.

Deutsche Bank har höjt riktkursen på mediebolaget MTG till 510 kronor, från tidigare 480 kronor. Rekommendationen är fortsatt behåll. Aktien stärktes 1,2 procent.

Veckans Affärer rekommenderar köp av Industrivärlden och VBG i sitt senaste nummer medan Skistar får en säljrekommendation. Industrivärlden och VBG steg 1,7 respektive 9,1 procent medan Skistar backade 3,3 procent.

Diös rusade närmare 7,1 procent till 40,50 kronor efter att Swedbank höjt riktkursen till 45 kronor, från tidigare 35 kronor, och upprepat rekommendationen starkt köp.

Resten av dagen är tom på svenska rapporter, men från USA väntas sent ikväll rapporter från AMD och Google.

På statistikfronten väntas amerikanska siffror över nya arbetssökande, handelsbalans i augusti och PPI i september.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?