Stockholmsbörsen: Kurserna lyfter på USA-uppgång

Stockholmsbörsen har startat torsdagen uppåt, i linje med de ledande Europabörserna. Uppgången kommer i spåren av gårdagens positiva session i USA och dagens stigande Asienbörser. Delårsrapporterna börjar nu kablas ut i en allt stridare ström och under morgonen har bland annat Orc Software, Avanza och Öresund bekänt färg.

SIX Generalindex var klockan 09.57 upp 0,5 procent till 337 medan OMXS30-index ökade 0,5 procent till 1.109. Omsättningen var 2,2 miljarder kronor.

Under gårdagen höjde Cidron Intressenter sitt bud på Munters till 77 kronor per aktie. Marknaden valde dock igår att spekulera om ännu högre bud och Munters stängde på 78,75 kronor på onsdagen. Men under torsdagsmorgonen meddelade Alfa Laval, den andra parten i budstriden, att man står kvar vid sitt bud om 75 kronor per aktie. När handeln drog igång på torsdagen sjönk således Munters aktie omedelbart ner till 77 kronor.

Orc Software var en stor förlorare efter att bolaget presenterat sin delårsrapport. Vinst före skatt landade på 18 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 55 miljoner under samma period i fjol. Bolaget bedömer att låga volymer och osäkerhet kring regleringar förmodligen kommer att påverka det fjärde kvartalet. Samtidigt känner sig Orc Software trygga med att nå såväl synergieffekter om 130 miljoner kronor under 2012 som målen om en förväntad lägsta rörelsemarginal på cirka 20 procent i en svag marknad och en förväntad lägsta rörelsemarginal om 35 procent eller mer i goda tider.

Aktien sjönk 4,6 procent till 118,25 kronor i den inledande handeln.

Bättre gick det för Öresund som steg 6,1 procent till 112,75 kronor efter sin rapport. Investmentbolagets substansvärde var 127 kronor per aktie i slutet av september. Nu satsar Öresund på att genomföra en så kallad frivillig inlösen varigenom aktieägarna skall erbjudas att lösa in var tionde aktie mot en kontant betalning om 135 kronor per inlöst aktie. Bakgrunden till inlösen är att Öresundaktien för närvarande handlas med hög rabatt gentemot bolagets substansvärde. För 2010 rekommenderar styrelsen en utdelning på 4,50 kronor per aktie.

Internetmäklaren Avanza redovisade ett resultat före skatt på 74 miljoner kronor i det tredje kvartalet, 2 miljoner lägre än under jämförelseperioden. Bolaget upprepar bedömningen att kostnaderna kommer att öka med omkring 25 procent under 2010, vilket är högre än de långsiktiga tillväxtmålen. Trots kostnadsökningen bedöms Avanza Bank ha goda förutsättningar att uppnå de långsiktiga målen avseende vinsttillväxt under 2010 givet en normal börsutveckling.

Aktien backade 1,7 procent till 234,50 kronor.

Spelbolaget Unibet har, enligt franska medieuppgifter, inlett preliminära partnersamtal med spelbolaget Francaise des Jeux. Målen för partnersamtalet uppges vara att skapa ett partneravtal för onlinegambling. Unibet vill inte kommentera uppgifterna.

"Först måste jag läsa artikeln så att jag kan se vad som ligger bakom det här, men det är rykten och spekulationer", säger Unibets IR-chef Inga Lundberg till Nyhetsbyrån SIX.

Marknaden valde dock att handla upp aktien 6,1 procent till 125,25 kronor.

Deutsche Bank har höjt riktkursen på mediebolaget MTG till 510 kronor, från tidigare 480 kronor. Rekommendationen är fortsatt behåll. Aktien stärktes 1,4 procent.

Veckans Affärer rekommenderar köp av Industrivärlden och VBG i sitt senaste nummer medan SkiStar får en säljrekommendation. Industrivärlden och VBG steg 2,5 respektive 11 procent medan SkiStar backade 2,6 procent.

Diös rusade närmare 10 procent till 41,90 kronor efter att Swedbank höjt riktkursen till 45 kronor, från tidigare 35 kronor, och upprepat rekommendationen starkt köp.

Resten av dagen är tom på svenska rapporter, men från USA väntas sent ikväll rapporter från AMD och Google.

På statistikfronten väntas amerikanska siffror över nya arbetssökande, handelsbalans i augusti och PPI i september.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?