1515

Stockholmsbörsen: Börsen tappade farten

Stockholmsbörsen slutade med en mindre nedgång på torsdagen efter att i öppningshandeln nått en ny högsta notering för i år.

Sentimentet på börsen försämrades därefter ganska snabbt och under resten av handelsdagen var trenden åt det negativa hållet. En svag veckosysselsättningssiffra från USA, gjorde att riskaptiten tröt under eftermiddagen.

För svensk del bjöd torsdagen på ett par delårsrapporter. Orc Software hörde till besvikelserna, och aktien till en av förlorarna bland Mid-Cap-bolagen.

OMXS30 slutade för dagen på 1.098, en nedgång med 0,5 procent. Omsättningen uppgick till drygt 13 miljarder kronor. Volvo, H&M och Ericsson blev torsdagens mest handlade aktier.

Tendensen inom verkstad var blandat. SKF B backade 0,9 procent till 155:20 kronor. Carnegie har sänkt rekommendationen för SKF till underperform från tidigare neutral.

"På grund av den starka utvecklingen för verkstadsaktier sedan början av september, ser vi en kortsiktig risk att starka rapporter för det tredje kvartalet inte är tillräckligt för att driva kurserna högre, vilket skulle vara en upprepning av andra kvartalets rapportsäsong", skriver Carnegie.

Den senaste tidens positiva sentiment kring Atlas Copco höll i sig. Aktien trotsade torsdagens negativa marknad och slutade 0,2 procent högre på 136 kronor.

Även inom banksektorn var tendensen blandad. Nordea, som före dagens öppning hade stigit med 6,2 procent på en vecka, tappade 1 procent drygt till 73:10 kronor. Bäst gick Swedbank, som slutade 0,9 procent högre på 95:70 kronor.

Orc Software sjönk drygt 3 procent till 119:75 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt på 17,8 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Enligt SME Direkts prognossammanställning väntades ett resultat före skatt på 25 miljoner kronor. Även omsättningen var något under förväntat.

Öresund steg 6,6 procent till 113:25 kronor. Bolaget föreslog i samband med sin rapport en frivillig inlösen av var tionde aktie för 135 kronor.

Unibet var 5,1 procent upp till 124 kronor. Enligt den franska tidningen Les Echos ska Unibet föra samtal kring ett samarbete med La Francaise des Jeux, den franska motsvarigheten till Svenska Spel.

Oriflame ökade 3 procent till 452:30 kronor. Financial Times skriver på torsdagen att rykten tidigare i veckan om att L'Oreal tittar på Avon ska ha varit grundlösa. Oriflame samt brasilianska Natura är enligt tidningen istället potentiella förvärv för L'Oreal.

Avanza tappade 5 procent till 226:50 kronor. Bolaget redovisade på morgonen ett resultat efter skatt på 61 miljoner kronor för det tredje kvartalet, jämfört med 59 miljoner motsvarande period ett år tidigare.

Bioinvent steg 5,8 procent till 27:50 kronor. Bolagets förlust minskade till 25,2 miljoner kronor under det tredje kvartalet jämfört med en förlust om 42,6 miljoner kronor motsvarande kvartal 2009.

VBG B klättrade 9 procent till 108 kronor efter en köprekommendation i senaste upplagan av Veckans Affärer. Tidningen rekommenderar sälj för Skistar, som tappade 4,0 procent till 131 kronor.

MQ var 4 procent högre till 29:10 kronor. SEB Enskilda har höjt riktkursen för MQ till 40 kronor från tidigare 37:50 kronor och upprepat rekommendationen köp.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?