1515

Räntor och valutor: Dollarn fortsätter att tappa

USA-räntorna vände nedåt efter svensk stängning på onsdagen efter besked från Federal Reserve att de kommer att köpa statspapper för 32 miljarder dollar de kommande veckorna då de återinvesterar intäkterna från bolåneinnehav.

Enligt Wall Street Journal kom köparna tillbaka efter att storleken på Feds köpplan överträffade marknadens förväntningar som låg på 26-29 miljarder dollar och också var större än de tidigare två köprundorna.

"Det kan vara en signal från Fed att de kommer att vara aggressiva med statspappersköp. Det gav marknaden ett lyft", sade Michael Franzese, chef för räntehandel vid Wunderlich Securities i New York, till tidningen.

Emissionen av tioåriga statsobligationer för 21 miljarder dollar mötte ganska svag efterfrågan.

Obligationen såldes till en ränta på 2,475 procent, vilket var den lägsta nivån sedan i januari 2009 och lägre än förväntningarna på 2,484 i Bloomberg News prognosenkät.

Bid/cover-nivån blev 2,99, jämfört med snittet på 3,1 vid de tio föregående emissionerna. Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 41,5 procent, jämfört med 54,7 procent vid närmast föregående emission.

Veckans auktioner uppgår totalt till 66 miljarder dollar, och i dag, torsdag, säljs 30-åriga emissioner för 13 miljarder dollar.

I den asiatiska handeln på torsdagen pekar de amerikanska marknadsräntorna svagt nedåt.

Den tvååriga USA-räntan är oförändra på 0,36 procent, från onsdagens svenska stängning, och tioårsräntan är ned 4 punkter till 2,42 procent.

I eftermiddag blir USA-statistik i form av handelsbalans för augusti, PPI för september och de sedvanliga veckosiffrorna över antalet nyanmälda arbetslösa.

Handelsbalansen väntas visa ett underskott med 44,0 miljarder dollarn, upp från 42,8 miljarder månaden före, medan PPI spår visa en uppgång med 0,2 procent på månaden och kärn-PPI en uppgång med 0,2 procent.

Antalet nyanmälda arbetslösa bedöms ha varit stabilt på 445.000 personer, enligt Bloomberg News enkät.

Japanska räntor vände svagt uppåt på torsdagen, efter en tidigare nedgång då en stark yen ledade på oron för att exportbolagens vinster kommer att sjunka.

På valutamarknaden har dollarn försvagats ytterligare under natten dels på tilltagande förväntningar om att mer penningpolitisk lättnad är på väg från Federal Reserve, dels efter en överraskande åtstramning från Singapores penningpolitiska myndighet.

Singapores centralbank uppgav att den "något" kommer att vidga handelsbanden för Singapore-dollarn mot en korg av valutor. Ekonomer hade räknat med att penningpolitiken skulle lämnas oförändrat, skriver Wall Street Journal.

"Dagens åtgärd från Singapores penningpolitiska myndighet verkar ha satt igång ytterligare en våg av dollarförsäljning. Detta i sin tur kommer sannolikt att provocera mer intervention från asiatiska centralbanker då de försöker hindra sina valutor från att stärkas" mot dollarn, sade Mitul Kotecha, global valutastrateg vid Credit Agricole CIB, till tidningen.

USA-dollarn handlades tidigt på morgonen kring 81:3 mot yenen, jämfört med 81:8 på onsdagseftermiddagen.

Mot euron har dollarn försvagats till 1:4072, från 1:3931 i går.

Wang Huaqing, kommissionär för Kinas bankregleringskommission, sade i ett uttalande på hemsidan att Kina fortfarande behöver lösa frågor relaterade till tillgångspriser och inflationsförväntningar.

Kronan är tidigt på torsdagsmorgonen 8 öre starkare mot dollarn och knappt 2 öre starkare mot euron än vid svensk stängning på onsdagen.

Klockan 7.30 publiceras vice Riksbankschef Barbro Wickman-Paraks tal "Aktuella läget och penningpolitiken".

En halvtimme senare släpper Mäklarstatistik prisstatistik för september.

På torsdagens europeiska agenda finns KPI från Finland, Spanien och Irland och ECB publicerar sin månadsrapport.

Table


Innehåll från Atos MedicalAnnons

Innovativa produkter från Hörby förbättrar livet för patienter över hela världen

Ulrik Berthelsen, Chief Commercialization & Innovation Officer, Diana Tieger, Development Manager och Martin Richardson, Senior Vice President Operations & Quality, på Atos Medical.
Ulrik Berthelsen, Chief Commercialization & Innovation Officer, Diana Tieger, Development Manager och Martin Richardson, Senior Vice President Operations & Quality, på Atos Medical.

Som internationell aktör, med rötterna fast förankrade i skånska Hörby, skapar Atos Medical innovativa produkter för personer som genomgått en canceroperation där struphuvudet har blivit borttaget vilket leder till att man måste andas genom ett hål i halsen, ett så kallat stoma. Produkterna tas fram i ett unikt och nära samarbete med användarna.

– Målet med vårt innovationsarbete är att hjälpa våra användare att gå tillbaka till hur livet var innan operation. Vi utvecklar våra produkter i nära samarbete med kliniker och användare, vilket är ganska unikt inom medtechbranschen. Användarna ger oss idéer, input och en bättre förståelse för hur vi ska utveckla våra produkter. Det ger oss kunskap, men skapar även en stolthet hos våra medarbetare när de ser vilken skillnad våra produkter gör, berättar Diana Tieger, Development Manager. 

Atos Medical är globalt marknadsledande med produkter som hjälper personer som andas genom ett stoma men utvecklingsarbetet sker i skånska Hörby. Där utvecklas produkter som möjliggör ett mer naturligt tal och en förbättrad lunghälsa anpassade till dygnets och vardagens olika tillfällen.  

– Vi har våra rötter här, och trots en stark tillväxt har vi lyckats behålla den nära och familjära känslan. Det är en viktig del i vår framgång. Vår närhet till Lund och Öresundsregionen gör också att vi har kunnat skapa en bra blandning av nya talanger och medarbetare med lång erfarenhet, säger Martin Richardson, Senior Vice President Operations & Quality.

Ett sätt att förbättra utvecklingsarbetet har varit att behålla kritiska produktionssteg i Hörby. 

– På så sätt har vi byggt upp en hög kompetens in-house, och en stor förståelse för hur vi ska kunna utveckla våra produkter. Med forskning och utveckling nära produktionen kan vi snabbt justera och utveckla våra produktionsprocesser, förklarar Diana Tieger. 

Det har också lett till att Atos Medical gått från en väldigt tekniskt driven utveckling till en mer användarcentrisk. 

– Internationellt ser vi fortfarande förvånansvärt många personer med ett stoma som inte har tillgång till hjälp och det är en stor drivkraft för oss. Vi ska driva vår tillväxt genom utveckling av befintliga produktområden, men även genom expansion till nya där vi kan göra skillnad för fler människor, avslutar Ulrik Berthelsen, Chief Commercialization & Innovation Officer.

Om Atos Medical
I skånska Hörby utvecklar och producerar Atos Medical sedan 1986 produkter för människor som lever med ett stoma. Bolaget är verksamt i 75 länder med direktförsäljning i 25 länder och har cirka 880 anställda, varav cirka 200 i Sverige. Huvudkontoret finns sedan 2015 i Hyllie. I slutet av 2020 lanserades Provox® Life™, en helt ny generation produkter. 

www.atosmedical.com

Läs mer om Atos Medical och vår nya generation produkter, Provox® Life™ 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atos Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?