Räntor & valutor: Kronan på ny topp

Tyska räntor steg någon punkt på torsdagen medan svenska räntor steg betydligt mer efter ett tal av vice Riksbankschef Barbro Wickman-Parak, som tydligt visade att hon står fast vid att reporäntan ska fortsätta höjas.

På valutamarknaden var det fortsatt kraftgång för dollarn, som försvagades på bred front. Kronan stärktes mot framför allt dollarn, men även något öre mot euron.

Svenska räntor steg 5-6 punkter med den tioåriga statsobligationsräntan 5 punkter upp till 2,55 procent. Ute i Europa var det klart lugnare, tyska räntor steg någon punkt överlag med tioårsräntan upp 1 punkt till 2,29 procent.

"Generellt är det ränta upp internationellt och för svensk del hjälptes det till av Barbro Wockman-Paraks tal som man uppfattande var något åt det hökaktigare hållet", sade Henrik Erikson, räntestrateg vid Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han noterade att hon i sak egentligen inte sade något nytt, men det faktum att hon står fast vid att räntan ska upp räcker för att driva marknaden, som prisar in att Riksbanken inte kommer att leverera räntehöjningar i linje med sin räntebana.

"Då räcker det att hon står kvar och säger att räntan ska upp. Marknaden måste hela tiden få bekräftat att räntan ska upp eftersom marknaden tvivlar på att Riksbanken ska fortsätta att leverera 25-punktershöjningar de kommande mötena", sade Henrik Erikson.

Handelsbanken tror att Riksbanken i närtid kommer att fortsätta med sina höjningar, eftersom det är god tillväxt i den svenska ekonomin och arbetsmarknaden hela tiden förbättras.

"Möjligen skulle man kunna hävda att eftersom kronan är starkare än väntat skulle det få Riksbanken att dämpa sin höjningsiver på kort sikt. Men jag tror inte att man ska överdriva kronans betydelse. Det finns nämligen en anledning till att kronan är stark och det är att svensk ekonomi har utvecklats bättre än väntat", säger Henrik Eriksson.

Den starkare kronan är därmed bara ett en bekräftelse av de faktorer som gör att Riksbanken höjer och därmed "inget motiv för att sluta höja".

I sitt tal sade Barbro Wickman-Paraks tal att den svenska ekonomin går starkt och att hon inte tror på en "vänta-och-se"-strategi, utan för att nå målen på ett par års sikt bör Riksbanken helt enkelt börja "lätta på gasen".

"För det handlar just om det, räntan höjs från extremt låga nivåer och räntebanan implicerar att vi har en negativ realränta ett bra tag framöver. Det kan inte betecknas som en åtstramande politik - vi ställer oss inte på bromsen", sade hon.

Barbro Wickman-Parak sade även att arbetsmarknaden förbättras stadigt och att bristtalen stiger.

"Nivåerna är kanske inte alarmerande, men riktningen uppåt är klar och tydlig. Och det finns en tydlig risk att brist på arbetskraft kan uppstå lite längre fram", sade hon.

Bengt Roström, analytiker på Nordea, skrev i en kommentar att han tyckte att talet underströk att Barbro Wickman-Parak tillhör den hökaktiga falangen inom direktionen. Han menade att talet, liksom Svante Öbergs tal i förra veckan, har en "hökaktig ton", även om det mest var upprepningar av vad de anförde vid räntemötet i september.

"Men dessa tal är ändå en påminnelse om att majoriteten av direktionen är inställda på att höja räntorna de kommande mötena", skrev Bengt Roström.

Långa USA-räntor sjönk brant på onsdagskvällen efter att Federal Reserve meddelade att de kommer att köpa statspapper för 32 miljarder dollar de kommande veckorna när de återinvesterar intäkterna från sina bolåneinnehav.

På torsdagen steg USA-räntorna inledningsvis med globala börsuppgångar, men tappade efter ett knippe svag statistik under eftermiddagen som visade på en fortsatt svag arbetsmarknad och ett stigande handelsunderskott. Vid svensk stängning hade den amerikanska tioårsräntan sjunkit 3 punkter, till 2,43 procent, medan tvåårsräntan var upp 1 punkt till 0,37 procent.

Antalet nyanmälda arbetslösa ökade oväntat med 13.000 personer förra veckan, till 462.000. Förväntningarna låg på 445.000 nya arbetslösa.

Analytikerna vid 4Cast menade att siffran var en "besvikelse" och att den signalerar att nedåttrenden i antalet nyanmälda arbetslösa nu tappar kraft.

Det amerikanska handelsunderskottet ökade dessutom oväntat mycket till 46,3 miljarder dollar i augusti från 42,8 miljarder i juli. Väntat var enligt Bloomberg News prognosenkät att underskottet skulle ha varit 44,0 miljarder dollar.

RDQ Economic konstaterade att handelsbalansen även visade ett större handelsgap efter att importen stigit med 2,1 procent.

"Stigande import är inte vanligtvis ett tecken på långsammare efterfrågetillväxt, eller en ekonomi på väg in i en dubbeldipp. Samtidigt tillväxten i export stannat av något under de tre senaste månaderna - men på årsbasis fortsätter exporten att vara ganska stark och bred", skrev RDQ Economics.

Producentpriserna steg mer än väntat i september, men överraskningen låg på de volatila komponenterna livsmedel och energi. Underliggande kärn-PPI ökade som väntat med 0,1 procent.

"Visa oss deflationen! "Easy money" ger stöd till råvarupriserna vilket vi förväntar oss kommer att ge utslag i produktionskedjan med högre priser på slutvaror. Vi räknar med att Fed kommer att annonsera en ny omgång QE i november, vilket vi tror kommer att ge ytterligare uppgångar i priser", skriver RDQ Economics kritiskt.

På valutamarknaden fortsatte dollarn att försvagas och handlades ett tag under 81 mot yenen för första gången sedan 1995 och på de lägsta nivåerna mot euron sedan i januari i år.

Att Singapores centralbank oväntat meddelade att de stramar åt penningpolitiken genom att låta Singaporedollarn stärkas, i syfte att dämpa landets inflation, bidrog till att dollarn tappade.

Annars är det fortsatta förväntningar om att Federal Reserve ska annonsera en ny omgång kvantitativa lättnader som pressar dollarn.

"Marknaden är nervös över vad som ska komma från Fed. De som håller dollar är mycket nervösa efter Fed-protokollet, som tydde på mer okonventionella åtgärder. Det skulle kunna få dem att hålla igång sedelpressen längre och mer aggressivt än vad någon hade tänkt sig. Alla verkar sälja dollar på grund av synen på Fed", sade Lee Hardman, valutastrateg vid Bank of Tokyo-Mitsubishi i London, till Bloomberg News.

Vid svensk stängning på torsdagen hade dollarn till försvagats till 1:407 mot euron från 1:393 på onsdagen och mot yenen tappade dollarn till 81:5 från 81:8, efter att alltså ha varit nere under 81.

Kronan stärktes 9 öre mot dollarn till 6:56, den starkaste nivån sedan i slutet av september 2008. Mot euron stärktes kronan 3 öre till 9:23.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?