Stockholmsbörsen: Fed-besked ger uppgång

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på onsdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna efter att Federal Reserve i sitt protokoll signalerat att centralbanken är beredd att vidta ytterligare stimulansåtgärder.

Klockan 10.25 var OMXS30 0,8 procent upp till noteringen 1.098,9. Omsättningen uppgick till 2,8 miljarder kronor.

Assa Abloy B steg 2,2 procent till 169,30 kronor, Husqvarna B var 1,9 procent upp till 48,96 kronor och Atlas Copco A ökade 1,8 procent till 134 kronor.

Protokollet från Federal Reserves penningpolitiska möte den 21 september visade att Fed-ledamöterna var beredda att vidta kvantitativa lättnader "snart" och fokuserade på köp av statspapper och en höjning av inflationsförväntningar som ett sätt att stimulera ekonomin.

SKF B klättrade 1,8 procent till 156 kronor. Bank of America/Merrill Lynch har höjt rekommendationen för SKF till neutral från tidigare underperform. Riktkursen höjs till 167 kronor från tidigare 160 kronor.

Lundin Mining avancerade 4,0 procent till 37,13 kronor. SEB Enskilda har höjt riktkursen för Lundin Mining till 51 kronor från tidigare 47 kronor och upprepat rekommendationen köp.

Nokia steg 1,7 procent till 74 kronor och Ericsson B ökade 1,3 procent till 72,80 kronor. Efter stängningen i New York redovisade Intel en rapport som var något bättre än förväntat och även intäktsprognosen för fjärde kvartalet var över konsensus. Aktien steg 0,8 procent i efterhandeln.

Den nederländska tillverkaren av utrustning till halvledarindustrin, ASML, steg 2,8 procent i Amsterdam efter att ha redovisat ett resultat och försäljning som översteg konsensus. Prognosen för det fjärde kvartalet var i linje med förväntningarna.

Telia Sonera tappade 0,2 procent till 54,50 kronor. UBS har sänkt rekommendationen för Telia Sonera till neutral från tidigare köp och dragit ned riktkursen till 53 kronor från tidigare 57 kronor.

Sandvik gick något svagare än marknaden i övrigt genom att vara 0,4 procent högre till 103 kronor. Bank of America/Merrill Lynch har sänkt rekommendationen för Sandvik till underperform från tidigare neutral. Riktkursen sänks till 105 kronor från tidigare 110 kronor.

Investor B steg 0,3 procent till 139,90 kronor. Substansvärdet uppgick till 200 kronor per aktie den 30 september. Vid slutet av det förra kvartalet uppgick substansvärdet till 195 kronor per aktie.

Börserna i New York steg på tisdagen efter att Protokollet från Federal Reserves penningpolitiska möte fått ett positivt mottagande. Dow Jones slutade 0,1 procent upp, en förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -0,2 procent. S&P 500 steg 0,4 procent och Nasdaq Composite ökade 0,7 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var övervägande högre på onsdagen efter Fed-protokollet, Intels rapport samt sedan japanska maskinorder inkommit bättre än väntat. Nikkei 225 stängde 0,2 procent upp.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med uppgångar om 0,6-0,7 procent i eftermiddag.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?