1515

Råvaror: Oljekursen återhämtad

Råvarumarknaderna återhämtade sig successivt under den senare delen av tisdagen och fortsatte upp när handeln gick vidare på onsdagsmorgonen. Bibehållet tryck mot dollarn bidrar till att stärka hela råvarukomplexet.

Vid 8.30-tiden visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0:58 dollar till 82:25 dollar per fat, vilket innebar att hela nedgången från dagen innan återhämtats.

"Ett pris kring 80 dollar är rimligt sett ur både producerande länders och konsumenternas perspektiv så riktningen för råoljan bestäms av den amerikanska dollarn", resonerar Ken Hasegawa, råvaruderivatmäklare vid Newedge Group i Tokyo, när han kommenterar marknaden för Bloomberg News.

Han tillägger att det underliggande sentimentet också hålls uppe av förhoppningar om en stegrande efterfrågan som ska stärka fundamenta i råoljemarknaden.

"Även om lagernivåerna är fortsatt höga räknar marknaden med stigande efterfrågan under nästa år", fortsätter Newedgemäklaren.

Veckans rapport från American Petroleum Institute, som ger den mest näraliggande indikationen om lagren, släpps ikväll, onsdag, på grund av helg på måndagen. Även den officiella rapporten från energidepartementet är senarelagd en dag och kommer därmed på torsdagen.

Analytiker är inställda på att få se råoljelagren öka ytterligare, 1,4 miljoner fat om man får tro medianen i Bloomberg News konsensussammanställning, medan lagren av bensin väntas ha minskat med 1,5 miljoner fat. Destillatlagren väntas ha minskat med knappt 1,2 miljoner fat.

De senaste veckornas statistik har varit präglad av de underhållsstopp som genomförs vid raffinaderierna under denna tid på året. Flertalet analytiker räknar nu med att raffinaderierna åter ska ha ökat kapaciteten, konsensusmedianen visar +0,35 procentenheter efter en sammantagen nedgång på 4,7 procentenheter under de två föregående veckorna.

Under morgonen släpptes statistik över den kinesiska importen som visade att råoljeimporten ökade till 23,29 miljoner fat i september, upp från 20,90 miljoner ton månaden dessförinnan. Importen av oljeprodukter ökade samtidigt från 2,56 till 2,80 miljoner fat.

Motsvarande siffror för basmetaller visade en svagare trend. Importen av koppar sjönk från knappt 380.000 ton till 368.410 ton. För aluminium var importen ned från 72.630 till 65.770 ton.

Basmetallerna på London Metal Exchange var generellt upp vid åttatiden på morgonen, trots försvagningar under natten i samband med den kinesiska statistiken.

Kopparterminen var upp 29 dollar jämfört med stängningen dagen innan till 8.374 dollar per ton. Som högst var kopparn uppe på 8.410 dollar under natten. Zinkterminen visade en uppgång på 24 dollar till 2.394 dollar per ton. Nickel var upp 350 dollar till 24.400 dollar per ton, medan aluminium hade svårare att följa med den allmänna trenden. Tremånadersterminen var här ned 2 dollar jämfört med tisdagen till 2.435.

På ädelmetallmarknaden vände guldet åter uppåt efter att ha pekat nedåt dagen innan, då påverkad av konsolidering efter den senaste tidens snabba uppgång. Vid 8.30-tiden visade spotpriset på guld en uppgång på 6:05 dollar, eller 0,4 procent, till 1.356:40

Spotpriset på silver visade en uppgång på 0:140 dollar till 23:471 dollar per uns, en uppgång på 0,6 procent.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?