Europabörser: Fed lyfter kurserna

De ledande Europabörserna noterar breda uppgångar på onsdagsförmiddagen. Stöd kommer på förhoppningar om ytterligare kvantitativa lättnader från den amerikanska centralbanken. Standard Chartered aviserade dock en nyemission vilket dämpade glädjen något.

Protokollet från FOMC:s, Federal Open Market Committé, möte i september, som släpptes i går kväll, indikerar enligt bedömare att det är närmast oundvikligt med fler kvantitativa lättnader från Federal Reserve.

Londons FTSE 100-index ökade 1,1 procent, Frankfurts DAX steg 1,4 procent och Paris CAC 40 ökade 1,5 procent.

Den brittiska banken Standard Chartered gick mot strömmen och sjönk 2,8 procent i London. Bolaget aviserade en nyemission på 3,26 miljarder brittiska pund, som ska stärka den finansiella ställningen och hjälpa banken att möta kapitalkraven i Basel III reglerna. Många investerare överraskades av nyemissionen då Standard Chartered anses ha haft en relativt stark balansräkning. Nyemissionen satte viss press på europeiska storbanker generellt.

Den holländska halvledartillverkaren ASML steg 2,1 procent sedan bolaget redovisat ett bättre än väntat resultat i tredje kvartalet. Intels rapport, som lämnades efter stängningen i går kväll, fick också ett positivt mottagande.

I eftermiddag väntas rapport från den amerikanska storbanken JP Morgan Chase. Dagens amerikanska statistik är export- och importpriserna i september, klockan 14.30.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?