Nordenbörser: Måttliga nedgångar efter spurt

De nordiska börserna sjönk på tisdagen. Nedgångarna begränsades sedan USA-börserna vänt uppåt efter en svag öppning.

Vid stängning var OMXN40-index ned 0,2 procent till 1.020,0. Indexet inkluderar inte norska aktier.

Oslobörsens OBX-index sjönk 0,6 procent.

Statoil spådde marginellt högre oljepriser under 2011 och att Opec kommer att höja sin produktion tidigast under det andra halvåret 2011. Efterfrågan på råolja väntas stiga med 1,5 miljoner fat per dag under 2010 och med 1,4 miljoner under 2011. Statoils aktie tappade 0,6 procent.

Norsk Hydro meddelade att bolaget räknar med att aluminiumverket Qatalum kommer att påverka resultatet för det tredje kvartalet negativt med cirka 225 miljoner norska kronor. Verket drabbades av ett produktionsstopp i augusti.

För det fjärde kvartalet väntas en förlust på cirka 400 miljoner norska kronor från verksamheten i Qatalum, som väntas nå full kapacitet under det första kvartalet 2011. Aktien backade 2,2 procent.

Helsingforsbörsens OMXH25-index gick ned 0,2 procent.

Stora Enso tyngde med en nedgång på 1,9 procent.

Köpenhamnsbörsens OMXC20-index stängde oförändrat.

Vestas sjönk 1,5 procent till 201 danska kronor. JP Morgan sänkte riktkursen till 230 kronor från tidigare 270 kronor. Rekommendationen är fortsatt undervikt.

Åt andra hållet gick Lundbeck, som steg 0,5 procent. Bolaget tecknade ett avtal med amerikanska Merck, som innebär att Lundbeck får lansera Sycrest, som behandling av bipolär sjukdom hos vuxna, på marknader utanför USA, Japan och Kina.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?