1515

Råvaror: Guldet stiger

På måndagens råvarumarknader pekade den generella trenden mot måttligt högre priser. Efter en stark inledning föll priserna tillbaka något efter att dollarn inledde en återhämtning från tidigare fall.

"Marknaden prisar in en hög sannolikhet att Fed lanserar kvantitativa lättnader och därför har dollarn tappat. Mycket av det verkar bero på den svaga jobbrapporten (i fredags)", sade Ben Westmore, mineral- och energianalytiker vid National Australia Bank till Bloomberg News.

Medan den amerikanska jobbrapporten på fredagseftermiddagen visade deppiga siffror, med en sysselsättning som sjönk 95.000 i september jämfört med väntade -5.000, tolkade marknadsaktörer statistiken som högre sannolikhet för nya stimulanser från Federal Reserve, vilket ledde till stigande aktiemarknader och en svagare dollar.

Dollarn, som under natten mot måndagen var över 1:40- nivån mot euron, återhämtade sig något under förmiddagens handel men var vid lunchtid fortfarande inte tillbaka till nivåerna före sysselsättningsrapporten.

På råoljemarknaden visade WTI-oljans novembertermin en uppgång på 0:37 dollar till 83:03 vid klockan 11:30.

På oljemarknaden cirkulerar sedvanligt signaler om vad som är att vänta vid det förestående Opecmötet. Uttalandena från företrädare för medlemsstaterna har indikerat att produktionskvoterna även denna gång kommer att behållas oförändrade.

"Jag tror inte det blir några förändringar i kvoterna inom Opec. Producenter och konsumenter är tillfreds med rådande priser", sade Qatars oljeminister Abdullah al-Attiyah i en telefonintervju på söndagen efter att ha träffat ministrar från Kuwait, Saudiarabien och andra länder vid Persiska viken. Opec samlas i Wien den 14 oktober.

Torbjörn Kjus, analytiker vid DNB Nor, tillhör den stora skaran som inte tror på ändrade kvoter.

"Vi tror att Opec kommer att behålla sitt produktionsmål vid mötet. Flera kartelledamöter har uppgett att produktionsmålen sannolikt inte kommer att ändras och det låter rimligt så länge som 'fuskandet' mot kvoten är så hög som 2 miljoner fat per dag. Det skulle inte vara rimligt att sänka kvoterna innan 'fuskandet' drastiskt minskas", skriver Torbjörn Kjus.

Fredagens Committments of Traders-rapport visade att hedgefonder ökade sina satsningar på olja till den högsta nivån på över fem månader efter spekulationer att Federal Reserve kommer att utöka sina stimulanser.

Nettolånga positioner i olja av vad CFTC kategoriserar som förvaltade pengar, inklusive hedgefonder och råvarupooler, steg med 51.634 terminer och optioner till 168.540, enligt rapporten.

På basmetallmarknaden i London Metal Exchange visade tremånadersterminen på koppar en uppgång på 3 dollar till 8.313 dollar per ton, medan zinken var upp 43 dollar till 2.333.

Financial Times skriver på måndagen att Kina byggt upp en orealiserad vinst på upp emot 1,5 miljarder dollar genom de köp av koppar som skett sedan början av 2009, enligt beräkningar som gjorts av marknadsaktörer. Kina har inte bekräftat några siffror och överhuvudtaget inte gett några kommentarer om landets inköp av metaller.

Den uppfattning som ändå råder på marknaden om Kinas innehav har fött spekulationer om att landet ska börja sälja av delar av metallagren för att realisera vinsterna. Joshua Crumb, metallanalytiker på Goldman Sachs, hör till dem som räknar med att Kina kommer att under ordnade former börja minska innehaven, skriver Financial Times.

Bland övriga metaller var aluminium upp 5 dollar till 2.425 dollar per ton och nickel 10 dollar högre till 24.410.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld upp 1:71 dollar, eller 0,1 procent, till drygt 1.348:45 dollar per uns.

Spotpriset på silver var upp 0:033 dollar till 23:285.

Table


Innehåll från Cash ITAnnons

Best-of-breed är mer kostnadseffektivt

Robert Karlsson är CEO på Cash IT och har över 20 års erfarenhet av att integrera och optimera betallösningar för detaljhandeln.
Robert Karlsson är CEO på Cash IT och har över 20 års erfarenhet av att integrera och optimera betallösningar för detaljhandeln.

I en ombytlig värld behöver detaljhandelsföretag snabbt kunna ställa om och förändra sin IT-struktur när det krävs. Att sitta fast kan bli kostsamt.

– Tekniken utvecklas snabbare än någonsin samtidigt som mycket händer i omvärlden, säger Robert Karlsson, CEO på Cash IT. De i detaljhandeln som klarade pandemin bäst kunde fort ställa om och erbjuda sina varor på ett nytt sätt. De hade en flexibel IT-struktur som tillät förändringar, och det är så vi på Cash IT jobbar när vi designar kassasystem och betallösningar åt olika butikskedjor.

Allt förenklas med realtidsintegrationer

Robert har under 20 år jobbat med att integrera de mest använda affärssystemen på marknaden med olika betallösningar och det egenutvecklade kassasystem Cash IT Retail. 

– När ett detaljhandelsföretag kan realtidsintegrera sin fysiska butik med e-handel, affärssystem och kassasystem sparas mycket tid och pengar. Administration och bokföring blir lättare medan kunderna får bättre service och medarbetarna en enklare vardag.

Till exempel kan lagersaldot alltid hållas à jour och på hemsidan syns direkt vilka varor som finns online och i butik. Administratörer kan justera priser både i e-handel och butik med en knapptryckning.    

Best-of-breed är en förutsättning

Då de tekniska innovationerna avlöser varandra snabbt har Cash IT nischat in sig på att ständigt ha koll på det senaste. Strategin de jobbar efter är best-of-breed.

– I korthet går det ut på att kunderna ska kunna plocka russinen ur kakan och välja de bästa systemen från olika leverantörer och sätta ihop till en egen helhet. Det ger mest flexibilitet och lägsta totala ägandekostnaden. Om man köper alla system från en leverantör betalar man ofta för funktioner som inte behövs eller målar in sig i ett hörn där det blir svårt att koppla på nya funktioner.

För att kunna tillämpa best-of-breed fullt ut behöver systemen vara integreringsbara med varandra från start. Om konsulter måste kopplas in för att skräddarsy integrationerna går poängen förlorad. Istället för att spara pengar tickar konsultkostnaderna iväg. Därför ska leverantörer väljas med omsorg. 

Utbytbar teknik är ett tecken på kvalitet

Helt krasst är utbytbar teknik bra teknik. Då är det möjligt att efter behov kunna bygga på, skala ner eller förändra företagets IT-struktur. 

– Att snabbt kunna koppla på eller av olika system är ett tecken på kvalitet. Då har utvecklaren koll. På Cash IT är vår affärsidé att erbjuda optimala och nyckelfärdiga lösningar för att kunna ge kunderna just den här flexibiliteten. Det är mest kostnadseffektivt i längden, avslutar Robert Karlsson.

Läs mer om Cash IT:s lösningar här.

Om Cash IT:
Cash IT levererar den senaste värdehöjande tekniken till butiker och retailkedjor för att öka deras effektivitet, lönsamhet och konkurrenskraft. Med kassasystem och betallösningar som realtidsintegreras med affärssystem ser Cash IT till att fysisk handel och e-handel sömlöst går ihop med varandra. 

 

Mer från Cash IT

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cash IT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?