Räntor och valutor: Kronan stiger

Dollarn är stabil mot euron och lite starkare mot yenen under måndagens förmiddagshandel. Europaräntorna visar endast begränsade rörelser och handeln väntas under dagen vara dämpad eftersom USA:s räntemarknad håller stängt för firande av Columbus Day.

Det blev ingen öppning i det pågående valutabråket vid helgens möte för IMF/Världsbanken i Washington och splittringen är minst lika stor som före mötet.

Wall Street Journal rapporterar om att USA nu kommer att intensifiera trycket på Kina om en fortsatt yuanappreciering medan Kina å sin sida anklagar USA för att skapa problem i tillväxtländer på grund av att Feds ultramjuka penningpolitiska hållning leder till kapitalflykt till tillväxtländerna.

UBS tror att yuanen kan komma att stärkas 4 procent mot dollarn i år och med 5-6 procent under 2011. Kina kan, enligt UBS, komma att tillåta "synlig" yuanförstärkning för att undvika handelskrig, men stora, plötsliga förstärkningar skulle kunna leda till att miljoner jobb går förlorade i Kina, rapporterar Bloomberg news.

Johan Javeus, SEB Merchant Banking, konstaterar att dollarn är i en dålig sits.

"Fortsatt bra riskaptit, Fed på väg mot ett beslut om mer kvantitativ stimulans och ett IMF-möte som slutade i oenighet talar för att trenden med en allt svagare dollar kommer att fortsätta den närmaste tiden", skriver han i bankens morgonbrev.

Strax före lunch handlas dollar kring 1:394 mot euron och strax över 82 mot yenen.

Kronan har stärkts med 3 öre mot dollarn och med 4 öre mot euron, sedan i fredags eftermiddag. Jämfört med tidigare på morgonen har dock kronan dock tappat lite.

Svenska är också stabila, med tioårsräntan ned 1 punkt till 2,48 procent, medan den tyska motsvarigheten är oförändrad på 2,28 procent, från fredagens svenska stängning.

Enligt SEB:s boprisindikator räknar de svenska hushållen med fortsatt stigande bostadspriser, trots att bolånetaket nu har införts.

Indikatorn, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till +40 i oktober, från +31 föregående månad.

Av de tillfrågade tror 54 procent på stigande priser, jämfört med 49 procent förra månaden, medan 14 procent tror på fallande priser, ned från 18 procent föregående månad.

Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 1,26 procent, jämfört med 1,19 procent i september.

Elisabeth Kopelman på SEB Merchant Banking konstaterar att indikatorn nu är tillbaka på den högsta nivån sedan i våras och att varken fortsatta räntehöjningar från Riksbanken eller bolånetaket verkar ha påverkat stämningen så här långt.

"Vi tror att den förnyade uppgången speglar ytterligare förbättringar på arbetsmarknaden och ökad riskaptit, tillsammans med en stark uppgång i aktiepriserna under undersökningsperioden", skriver hon i en kommentar och tillägger att för Riksbanken bör huspriserna och skulderna förbli en huvudvärk och ett skäl att fortsätta höja räntorna på kort sikt, förutom den starka återhämtningen i svensk ekonomi.

I morgon, tisdag, publicerar SCB inflationssiffror i form av KPI i september. Enligt SME Direkt väntas KPI ha ökat med 0,8 procent från månaden före och med 1,3 procent från ett år tidigare. KPIF spår ha ökat med 0,7 respektive 1,7 procent.

Torbjörn Isaksson, Nordea, skriver i ett kundbrev, inför tisdagens statistik att de bedömer att KPIF-inflationen uppgick till 1,9 procent i september, vilket är betydligt högre än Riksbankens prognos.

"Inflationen i närtid är dock knappast något större orosmoment för Riksbanken. Det är däremot ett snabbt stigande resursutnyttjande", enligt Torbjörn Isaksson.

Under förmiddagen i dag publicerades KPI från Danmark och Norge. I Danmark var inflationstakten 2,6 procent, mot väntade 2,5 procent, enligt Bloomberg News.

I Norge ökade kärninflationen med 0,9 procent, jämfört med väntade 1,1 procent enligt prognos.

Shakeb Syed, Handelsbanken, konstaterar att inflationen under tredje kvartalet är lägre än Norges Banks prognos från i juni. Han tycker att statistik stödjer synen att Norges Bank kommer att sänka sin räntebana vid mötet i oktober. Tidigare har siffror över detaljhandeln, arbetslösheten och tillverkningsindustrin kommit in lägre än väntat. Dessutom ligger förväntningarna om framtida utländska räntor lägre än i juni, vilket också tyder på att Norges Bank inte har någon brådska att höja styrräntan igen.

Lorenzo Bini Smaghi, ledamot av ECB:s direktion, sade i en intervju med Market News att han inte ser något deflationstryck i euroområdet, att avmattningen i den amerikanska ekonomin inte är överraskande och att han ser "rikligt" med likviditet världen över.

ECB stramade i helgen åt reglerna för kapitalinjektioner, där de klargör sina möjligheter att inte acceptera vissa värdepapper som säkerhet för utlåning. Financial Times noterar att förändringen i detta läge är främst teknisk, men tidningen ser förändringarna som en signal om en tuffare hållning mot banker som är fortsatt beroende av ECB-likviditet för sin existens.

"Beslutsfattarna i ECB har blivit allt mer frustrerade av att ett antal banker fortsatt är 'beroende' av ECB:s erbjudande om den obegränsade likviditet som den har erbjudit sedan Lehmans kollaps för två år sedan. Regelförändringarna öppnar möjligheter för att vidta åtgärder mot dessa banker", skriver Financial Times.

ECB-rådsledamoten Yves Mersch sade, i en intervju med Financial Times Deutschland, att regeringarna i euroområdet måste göra mer för att stödja problemtyngda banker i enskilda länder, det är inte ECB:s jobb att stödja "individuella banker" eller "individuella länder".

Yves Mersch sade också att inkommande ekonomisk statistik för euroområdet pekar mot en "positiv överraskning" om en BNP-tillväxt på 0,4-0,6 procent. Ekonomierna i området stöds ännu av en "mycket ackommoderande" penningpolitik.

Måndagens USA-agenda gapar tom när det gäller makrostatistik, räntemarknaden håller stängt för Columbus Day (börserna är öppna), men Fed-chefen i New York, William Dudley, talar i Washington klockan 14.00 och Feds nyutnämnda vice ordförande Janet Yellen talar i Denver klockan 20.45.

Senare i veckan riktas blickarna mot protokollet från FOMC-mötet i september, tisdag, handelsbalans för augusti och PPI för september, torsdag, samt KPI och detaljhandel för september och Empire Manufacturing index och Michiganindex för oktober på fredag.

Klockan 13.00 presenteras årets vinnare av Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?