1515

Räntor och valutor: Fortsatt tungt för dollarn

Europeiska marknadsräntor steg svagt i fredagens inledande handel, främst i den kortare änden, med stöd av ett starkt inköpschefsindex från Kina. Svenska räntor pekar också uppåt efter ett starkare inköpschefsindex än väntat här hemma och kronan har tagit tillbaka en försvagning under natten.

Strax efter öppning är den svenska tioåriga benchmarkräntan upp 1 punkt till 2,52 procent, medan den tyska tioåringen är ned 1 punkt till 2,28 procent, jämfört med torsdagens svenska stängning.

SILF/Swedbanks inköpschefsindex steg till 63,3 i september från 60,6 i augusti. Förväntningarna låg på en nedgång till 59,2, enligt SME Direkts enkät bland analytiker. Prognoserna lämnades före KI:s starka barometrar som publicerades i onsdags.

Silf/Swedbank konstaterar att expansionskraften i industrisektorn förstärktes efter dämpningen i augusti.

"De största positiva bidragen till uppgången står produktionen och orderingången för. Sysselsättningsökningen dämpades något, men företagens anställningsplaner är fortsatt uppåtriktade", skriver Silf/Swedbank.

De noterar samtidigt att index för planerad produktion föll tillbaka, men befinner sig fortfarande i en expansionsfas.

Rå- och insatsvaruindex steg till 71,1 från 68,5 och Swedbank konstaterar att uppgången i prisindex tyder på att kronförstärkningen inte i tillräcklig grad motverkat att allt fler svenska industriföretag ser priserna på sina insatsvaror stiga.

Enligt Nordeas Torbjörn Isaksson tyder uppgången i underindexet över nya order på att inköpschefsindex kommer att ligga kvar på bra nivåer på kort sikt.

Tysk detaljhandelsförsäljning var svagare än väntat i augusti. Försäljningen sjönk med 0,2 procent från månaden före och steg med 2,2 procent från ett år tidigare. Förväntningarna låg på en ökning med 0,4 procent respektive 3,4 procent, enligt Bloomberg News.

Från euroområdet väntas också definitivt inköpschefsindex för september och arbetslöshet samt inköpschefsindex från Storbritannien.

ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny säger till tidningen Wirtshaftswoche att ECB kommer att fortsätta att köpa statsobligationer så länge marknaderna inte fungerar effektivt.

Amerikanska räntor visar en blandad utveckling i den inledande europeiska handeln, efter att ha sjunkit efter svensk stängning på torsdagen.

Tvåårsräntan är ned 2 punkter till 0,42 procent och tioåringen är ned 4 punkter till 2,50 procent, jämfört med torsdagens svenska stängning.

Både Fed-chefen Ben Bernanke och Sandra Pianalto, Fed- chef i Cleveland, uttryckte under natten besvikelse över den långsamma återhämtningen i den amerikanska ekonomin.

I eftermiddag publiceras statistik över privata inkomster och privatkonsumtion för augusti, definitivt Michigan-index för september, ISM-index för tillverkningsindustrin i september samt bygginvesteringar för augusti.

Viktigast bland siffrorna bedöms ISM-index vara och den väntas visa en nedgång till 54,5 i september, från 56,3 i augusti, enligt Bloomberg News enkät.

De privata inkomsterna och privatkonsumtionen väntas båda visa uppgångar med 0,3 procent.

Kinas inköpschefers konfidensindex steg till 53,8 i september, jämfört med 51,7 månaden före. Enligt Bloomberg News enkät väntades en uppgång till 52,5.

På valutamarknaden handlas dollarn lite svagare mot euron jämfört med på torsdagseftermiddagen, medan den var stabil mot yenen.

Japans premiärminister Naoto Kan sa att han är redo att återuppta försäljningen av den japanska valutan för att hindra den från att stärkas och uppmanade centralbanken att göra mer för att lyfta en ekonomi som hotas av deflation, rapporterar Bloomberg News.

Ordkriget mellan USA och Kina om valutor fortsätter, men USA:s finansminister Timothy Geithner är övertygad om att spänningarna kring Kinas valuta, yuanen, inte kommer att leda till upptrappade handelssanktioner eller till en bredare global valutakonflikt.

Kronan har samtidigt blivit 1 öre starkare mot dollarn och är marginellt svagare mot euron, jämfört med torsdagens eftermiddagsnoteringar.

 


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Styrkan som får butiksjättarna att välja just dem – så har förvaltaren blivit förstahandsvalet

Anders Tenggren på Riksbyggen.
Anders Tenggren på Riksbyggen.

I september kom beskedet att City Gross väljer Riksbyggen för sin kontraktsförvaltning, och de är inte ensamma. Tvärtom, Riksbyggen är en stor aktör inom just förvaltning av handelsplatser.

– Våra kunder uppskattar våra tjänster, men också att vi kan hjälpa dem oavsett var i landet deras butiker ligger, säger Anders Tenggren på Riksbyggen.

City Gross, med totalt 43 stormarknader, meddelade i september att de väljer Riksbyggen för att sköta deras kontraktsförvaltning.

– När jag började här för cirka ett år sedan valde vi att se över om det fanns fördelar med att outsourca vår förvaltning, förklarar Peter Ekström, chef för etablering och butiksutveckling på City Gross.

En upphandling gjordes med ledande aktörer på marknaden, och i slutändan föll valet på Riksbyggen. Men det var inte pris och siffror som fällde avgörandet.

– Det avgörande var deras kompetens och erfarenhet. Dels passar deras och vår värdegrund väldigt bra ihop, dels jobbar de med ett stort antal andra aktörer på dagligvarumarknaden och känner den väl vilket är viktigt för vår del. När jag ringde runt och tog referenser fick jag bara goda vitsord, säger Peter Ekström.

Läs mer om Riksbyggens förvaltningserbjudande 

Fler samarbetsformer

Målet nu är att Riksbyggen ska säkra hyreskontraktsdelen och avlasta City Gross egen organisation genom att ta hand om den här sortens administration.

– Men jag hoppas samtidigt att det här är ett samarbete som ska utvecklas över tid. Jag tror att vi kommer att lära känna varandra väl och hitta ännu fler samarbetsformer framgent, säger Peter Ekström.

Och City Gross är inte ensamma om att välja Riksbyggen som förvaltare för sina handelsplatser. Tvärtom, Riksbyggen har ett stort åtagande när det gäller att förvalta den här typen av verksamhet åt olika handelsföretag.

– Vi har ett brett tjänsteutbud inom det här området, och beroende på vad våra kunder efterfrågar erbjuder vi allt från totalförvaltning till daglig drift, säger Anders Tenggren, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

– Det kan vara att vi förvaltar fastighetens ekonomi, att vi ser till att alla tekniska system fungerar som de ska, eller att vi hjälper kunden att effektivisera energianvändningen. Det beror helt på vad kunden vill ha hjälp med.

Läs mer om energiförvaltning från Riksbyggen

Växer tillsammans

I fallet City Gross där kunden har valt hjälp med hyreshanteringen innebär det att Riksbyggen kommer att säkerställa att kunden betalar sina fakturor i rätt tid, men man kommer också att hjälpa till att förhandla nya hyror och avtal.

– Dessutom kommer vi att hantera City Gross egna hyresgäster, avisera deras hyror och se till att de blir betalda, säger Anders Tenggren.

Vad är det då som gör Riksbyggen till en så populär förvaltare? Enligt Anders Tenggren är en stor fördel den nationella täckningen, att Riksbyggen finns på plats med lokal service från nordligaste till sydligaste Sverige.

– Då får vår kund en aktör som kan sköta alla deras handelsplatser, vilket förenklar deras arbete. Sen arbetar vi med hållbarhet ur både socialt och miljömässigt perspektiv, och har stor erfarenhet när det gäller automatisering och energieffektivisering. Man kan växa tillsammans med oss, både geografiskt och med tjänsterna.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?