Europabörser: Oljebolagen vinnare

Europabörserna har inlett oktober med stigande kurser. Råvarubolagen stod i fokus under den inledande handeln.

Ett stigande oljepris har gett luft under vingarna för oljebolagen. Fokus riktades bort från den oro för den europeiska statsskulder som präglat handeln den senaste veckan.

Spanska Repsol YPF steg 6,0 procent efter att de ingått en allians med China Petroleum & Chemical eller Sinopec. Sinopec kommer betala 7,1 miljoner dollar för en 40 procents andel i Repsols brasilianska utforsknings- och utvecklingsenhet. Alliansen värderas till knappt 18 miljoner dollar.

Oljebolagen fick även stöd av ett stigande oljepris. I London avancerade BP med 2,3 procent.

Gruvbolagen hade också en bra dag. Fresnillo stärktes med 1,1 procent och Xstrata var upp 1,8 procent.

Unicredit bekräftade att de har utsett Federico Ghizzoni som ny VD för bolaget. Aktien höjdes 0,5 procent.

Bland dagens statistik återfinns inköpschefsindex som för EMU inkom i närheten av förväntningarna. Inköpschefsindex (PMI) för EMU uppgick till 53,7 i september, jämfört med 55,1 månaden innan. Analytiker förväntade sig ett utfall om 53,6, vilket var i linje med den preliminära bedömningen.

Table

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?