1515

Stockholmsbörsen: Upp inför jobbsiffror

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på fredagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, inför den viktiga amerikanska jobbrapporten för december under eftermiddagen.

Klockan 9.55 var OMXS30 0,6 procent högre till noteringen 971,4. Omsättningen uppgick till 1,7 miljarder kronor.

Marknaden fokuserar nu
på eftermiddagens amerikanska sysselsättningsrapport för december, som publiceras klockan 14.30. Efter den oväntat blygsamma nedgången i antalet sysselsatta i november, -11.000, räknar marknadsaktörer med att sysselsättningen kan ha varit oförändrad i december, enligt Bloomberg News enkät. Det skulle därmed vara första månaden på två år som inga jobb försvann.

Arbetslösheten väntas ha
varit oförändrad på 10,0 procent, timlönerna väntas ha ökat med 0,2 procent och den genomsnittliga arbetstiden väntas ha varit oförändrad på 33,2 timmar per vecka.

Främst var det
bank och cykliskt som steg i likhet med utvecklingen i Europahandeln. SEB A var 3,0 procent upp till 47:46 kronor och Nordea klättrade 1,2 procent till 73:80 kronor. Autoliv var 1,8 procent högre till 319 kronor och Electrolux B steg 0,8 procent till 179:60 kronor.

Volvo B ökade
1,6 procent till 66:80 kronor. Bank of America/Merrill Lynch har höjt riktkursen för Volvo till 85 kronor från tidigare 80 kronor och upprepat rekommendationen köp.

Mot strömmen gick
Ericsson B med en nedgång på 0,9 procent till 69:30 kronor sedan Bank of America/Merrill Lynch sänkt rekommendationen till neutral från tidigare köp. Riktkursen har sänkts till 75 kronor från tidigare 87 kronor.

Bank of America/Merrill
Lynch tror inte att den kinesiska konkurrensen ska avta och att skiftet mot nya basstationer för Ericsson kan vara skakig. Resultattillväxten 2010 bedömer Bank of America/Merrill Lynch till stor del kommer vara drivet av lägre förluster i intressebolagen.

Lindab steg 2,5
procent till 82 kronor efter en artikel i Dagens Industri på fredagen där vd David Brodetsky säger sig vara redo att köpa bolag i år. Bolaget har en lista med 30 tänkbara uppköpsförvärv, varav tre till fem kan ses som större.

Börserna i New
York stängde oregelbundet på torsdagen efter att ha återhämtat inledande nedgångar. Generellt positiva rapporter om försäljningen i detaljhandelskedjorna i december samt en uppgradering av Bank of America från Credit Suisse gav stöd medan råvarurelaterade aktier backade.

Dow Jones slutade
0,3 procent högre, vilket var en förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring oförändrat. S&P 500 ökade 0,4 procent medan Nasdaq Composite tappade 0,1 procent.

De asiatiska börserna
hade blandad utveckling, men övervägande uppgångar under fredagens handelssession. Bolag med exponering mot USA steg medan råvarusektorn tyngde. Nikkei 225 slutade 1,1 procent upp.

Terminshandeln indikerar att
New Yorkbörserna kommer att öppna med uppgångar på runt 0,1 procent i eftermiddag.


Innehåll från HologicAnnons

Screeningskuld kan avhjälpas med AI – Hologic tar cancerpreventionen till ny nivå

Vårdskulden efter pandemin omfattar även en screeningskuld. Det gäller inte minst kvinnor där man befarar oupptäckta tumörer och cellförändringar, både vad gäller bröstcancer och livmoderhalscancer. Digitalisering och artificiell intelligens, AI, kan snabba upp screeningverksamheten. Hologic, som är en av de världsledande aktörerna inom populationsscreening – med ett särskilt fokus på kvinnohälsa – kan med modern teknik ta cancerpreventionen till nästa nivå.

När nu situationen efter covid-19-pandemin börjar återgå till det normala står det klart att vårdskulden måste regleras så snart det bara går. Ett exempel är de cancerfall som upptäckts senare eller inte alls då screening för bröstcancer och livmoderhalscancer satts på undantag. Ur ett europeiskt perspektiv har Sverige klarat sig relativt väl. Likväl syns en oroande nedgång i antalet rapporterade cancerfall, något som talar för att ett antal kvinnor bär på ännu oupptäckta tumörer och cellförändringar. Ett sätt att komma ikapp eftersläpningen är att i högre grad tillämpa digital teknik och AI.

– Med AI kan kapaciteten höjas rejält, säger Michael Bronsdijk, General Manager för Hologic i Norden och Benelux.

Läs mer om Hologics kamp mot covid-19 här 

Minimera skadan

Han är övertygad om att innovation inom diagnostik, i synnerhet AI-styrd avbildningsteknik, kan vara ett viktigt verktyg för att komma ikapp och minimera skadan av försenade och uteblivna cancerdiagnoser. Traditionell screening för bröst- och livmoderhalscancer kräver att högt kvalificerade yrkespersoner ska identifiera små, subtila förändringar genom visuell granskning, en process som kan vara svår och tidsödande. Screening med stöd av AI och computer vision, datorseende, kan ge både snabbare och mer korrekta resultat. Vid bröstcancerscreening visar en klinisk studie att AI-stödd avläsning av skiktröntgenbilder tar 13 procent kortare tid än vid konventionell digital mammografi, en tidsbesparing som innebär att radiologer hinner med fler fall per dag.¹

Läs kvinnors överlevnadsberättelser om sin cancer här 

Genom att kombinera digital avbildning med AI vid screening för livmoderhalscancer kan varenda en av de tiotusentals cellerna på ett objektglas analyseras inom loppet av sekunder. De celler som inte uppvisar avvikelser sållas bort och kvar blir det material som är av högst diagnostisk relevans för den cytodiagnostiker eller patolog som ska ställa den slutliga diagnosen. På så vis kan effektiviteten ökas utan att göra avkall på noggrannheten.

AI lindrar konsekvenserna

Hur omfattande eftersläpningen är återstår att fastställa, men Regionala Cancercentrum har visat att antalet rapporterade brösttumörer minskade med 10,7 procent mellan januari och oktober 2020 jämfört med samma period 2019. För cellförändringar i livmoderhals var nedgången 12,9 procent och för fullt utvecklad cancer 4,9 procent. Det finns inget som talar för att cancerfallen faktiskt blivit färre – de har bara inte upptäckts ännu.²

– Vi på Hologic är stolta över att ligga i framkant när det gäller diagnostisk innovation inom digital teknik och AI som kan lindra konsekvenserna av screeningskulden, säger Michael Bronsdijk. 

Fakta:

Michael Bronsdijk, General Manager för Hologic i Norden och Benelux, är övertygad om att AI innebär en snabbare väg ut ur screeningskulden efter pandemin.

1. Dang PA, Freer PE, Humphrey KL, et al. Addition of Tomosynthesis

to Conventional Digital Mammography: Effect on Image Interpretation Time of Screening Examinations. Radiology 2014 Jan; 270(1):49-56

2. RCC i samverkan. Uppskjuten cancervård. Delrapport 3 – Inrapporteringsstatistik canceranmälan till cancerregistret, jämförelse diagnosår 2020 och 2019. Februari 2021. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hologic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?