1515

Räntor & valutor: Markant starkare dollar

Den amerikanska valutan stärktes kraftigt i dag och ett uttalande från den nye japanska finansminister låg bakom.

USA-dollarn stärktes markant mot andra valutor på torsdagen, jämfört med noteringarna vid den svenska marknadens stängning på tisdagen. Starkt bidragande till rörelsen var kommentarer från Japans nye finansminister Naoto Kan och i viss mån också uttalanden av franske presidenten Nicolas Sarkozy.

Japans premiärminister Yukio
Hatoyama utsåg på onsdagen biträdande premiärminister Naoto Kan att efterträda Hisohisa Fujii som Japans finansminister, och givet tidigare kommentarer från den nye finansministern räknar marknadsaktörer nu med att det japanska finansdepartementet kommer att ledas av en chef som är mer negativt inställd till en stark yen än vad företrädaren antogs vara.

I ett uttalande
på torsdagsmorgonen, europeisk tid, sade Naoto Kan att finansdepartementet kommer att samarbeta med Bank of Japan för att finna en lämplig nivå för yenen samtidigt som valutakursens olika effekter på ekonomin beaktas.

Naoto Kan välkomnade
den märkbara korrektionen i yenkursen sedan den nådde 14-årshögsta nivåer mot dollarn i november, men han tillade: "Jag hoppas att den kommer att korrigeras lite till."

"Det är tydligt
att Kan kommer att säga vad han tycker, och han tycker att yenen ska försvagas", sade Neil Mellor, valutastrateg vid Bank of New York Mellon i London, till Bloomberg News.

Dollarn stärktes som
mest till fyramånadershögsta 93:40 mot yenen, från 91:93 vid den svenska marknadens stängning på tisdagen, men sjönk därefter tillbaka något när USA-handeln kom igång på eftermiddagen.

Frankrikes president Nicolas
Sarkozy bidrog samtidigt till att pressa ned euron mot dollarn med kommentarer, både på onsdagen och torsdagen, om att dollarns svaghet mot euron utgör ett problem. På torsdagen sade han att fallet i dollarns växelkurs skadar konkurrenskraften för europeiska företag och att "den monetära oordningen har blivit oacceptabel".

Den svenska kronan
försvagades drygt 3 öre mot dollarn, till 7:11, jämfört med tisdagens svenska stängning. Euron försvagades samtidigt drygt 1 öre, till 10:19, och TCW- index sjönk till 134,44 (134,47).

Inkommande Europadata gav
en blandad bild av den ekonomiska utvecklingen; detaljhandeln sjönk 1,2 procent i november jämfört med i oktober. Det var klart sämre än väntat, analytiker hade väntat oförändrad försäljning. Prognosfelet förklaras delvis av att utvecklingen i Tyskland var betydligt svagare än väntat, enligt statistik på torsdagsmorgonen.

Indikatorer på stämningsläget
i Europa steg däremot mer än väntat i december. Indikatorn för företagsklimatet steg till -1,22 i december från -1,53 i november, väntat - 1,43. Det samlade ekonomiska konfidensindexet för euroområdet steg samtidigt till 91,3 i december från 88,8 i november, väntat 90,0. Det var framför allt industriindex som låg bakom uppgången, med en ökning till -16 i december från -19 i november.

EU-kommissionens sammanställning visar
också att svenska hushålls och företags ekonomiska förtroende är i särklass högst i Europa. Det samlade konfidensindexet för Sverige steg till 104,5 i december från 101,0 i november. Näst bäst är Frankrike, som dock är klart distanserade med ett ECI-index på 97,2 i december.

Statistik över orderingången
till den tyska industrin i november gav också ett oklart intryck över utvecklingen, med en svagare utveckling än väntat jämfört med i oktober men en bättre utveckling än väntat på årsbasis. Analytiker tog dock fasta på att utvecklingen jämfört med oktober var sämre än väntat, och de noterade att exportorderingången sjönk 1,0 procent.

Den tyska regeringen
noterade i en kommentar att återhämtningen har tappat lite av sin dynamik och att i synnerhet efterfrågan på bilar har mattats av. Samtidigt tyder dock sentimentet inom industrin på en positiv utveckling framöver.

Europeiska marknadsräntor fortsatte
svagt ned i torsdagens handel, efter att ha sjunkit något främst i kortare löptider medan de svenska marknaderna var stängda.

Svenska statsobligationsräntor anpassade
sig till den europeiska utvecklingen på torsdagen, då räntorna sjönk med upp till 7 punkter i kortare löptider. Tioårsräntan sjönk 3 punkter, till 3,32 procent, jämfört med tisdagens stängning, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade samtidigt -5 punkter (-6).

Amerikanska statspappersräntor sjönk
på onsdagen efter att protokollet från Fedmötet den 15-16 december antytt att flera ledamöter var öppna för att utvidga programmen för tillgångsköp om ekonomin skulle försvagas på nytt.

I torsdagens handel
vände korta USA-räntor åter svagt uppåt inför finansdepartementets besked om nästa veckas emissioner av obligationer och växlar.

Vid den svenska
marknadens stängning noterades tvåårsräntan till 1,01 procent, 4 punkter lägre än vid den svenska marknadens stängning på tisdagen. Tioårsräntan handlades oförändrat till 3,81 procent.

Rapporterna från amerikanska
detaljhandelskedjor tyder på att försäljningen som helhet gick bättre än väntat i december, enligt ICSC:s sammanställning steg försäljningen i jämförbart bestånd 2,8 procent jämfört med i december 2008, vilket var mer än väntade 2 procent. För helåret 2010 ser ICSC nu en försäljningsökning med 3,0-3,5 procent.

Räntemarknadens fokus riktas
dock också i hög grad mot fredagens amerikanska sysselsättningsrapport för december, och torsdagens veckostatistik över nyanmälda arbetslösa tyder på att den gradvisa förbättringen på arbetsmarknaden verkar fortsätta.

Antalet nyanmälda arbetslösa
steg visserligen marginellt, till 434.000, förra veckan, men det var en mindre uppgång än väntat. Fyraveckorssnittet sjönk samtidigt till 450.250, vilket var den lägsta nivån sedan mitten av september 2008, det vill säga före Lehman-kraschen.

RDQ Economics tror
att förbättringen i antalet nyanmälda arbetslösa nu närmar sig nivåer som pekar mot en liten ökning i antalet sysselsatta i månadsstatistik, men för att påtagligt påverka arbetslöshetsnivån måste veckostatistiken falla klart under 400.000-nivån.

Enligt Bloomberg News
prognosenkät väntas sysselsättningen ha varit oförändrad i december, efter en nedgång med oväntat låga 11.000 i november. Det skulle vara första gången sedan december 2007 som antalet sysselsatta i USA inte minskade. RDQ Economics är något mer optimistiska och räknar med att sysselsättningen ökade med 25.000 i december.


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?