1515

New York-börser: Kina-besked tynger

New York-börserna öppnade nedåt på torsdagen.

Kinas centralbank meddelade tidigare under dagen att den kommer att föra en mindre expansiv penningpolitik och minska utlåningstillväxten under 2010. Det påverkade framför allt råvarubolagen negativt.

Före öppning kom
arbetslöshetsstatistik från USA som var marginellt bättre än väntat.

Vid klockan 16.15
var Dow Jones Industrial Average ned 0,4 procent till 10.534. S&P 500 sjönk 0,3 procent till 1.134. Nasdaq Composite backade med 0,5 procent till 2.290.

Omsättningen på New
York Stock Exchange var 210 miljoner aktier medan den var 400 miljoner aktier på Nasdaq.

"Här är en
annan ekonomi som höjer räntan. Hur länge dröjer det innan USA gör samma sak och ta bort lite av medicinen? Jag tror det sker inom ett par månader", sade Robert Lutts på Cabot, till Bloomberg News.

Alcoa tappade mest
inom Dow Jones. Aktien noterade en nedgång på 3,3 procent sedan priset på aluminium sjunkit. Citigroup sänkte också sin rekommendation till behåll från tidigare köp. Citigroup bedömde att Alcoas vinst för fjärde kvartalet var 3 cent per aktie, vilket är hälften av genomsnittet i Bloomberg News prognosenkät.

Chevron och andra
oljebolag backade sedan råoljan sjunkit för första gången på tio dagar.

Verizon var ned
med 1,0 procent efter att bolaget på onsdagskvällen lämnat en prognos för vinst per aktie för helåret 2009 i intervallet 2:39-2:41 dollar, ned 0:13 till 0:15 dollar jämfört med 2008 års rapporterade nettoresultat på 2:54 dollar. Analytikerna hade räknat med en vinst per aktie på 2:45 dollar för helåret 2009.

Bank of America
ökade med 1,7 procent. Credit Suisse höjde sin rekommendation till outperform från tidigare neutral med motiveringen att återbetalningen av Tarp-medel innebär en signifikant lättnad för banken.

Antalet nyanmälda sökande
av arbetslöshetsunderstöd i USA steg med 1.000 personer till 434.000 personer, under vecka 53, jämfört med föregående vecka.

Analytiker hade räknat
med 439.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News snittprognos.

Försäljningen i de
amerikanska detaljhandelskedjorna, i jämförbart bestånd, steg med 2,8 procent i december jämfört med samma månad 2008.

Det framgår av
siffror från International Council of Shopping Centers, ICSC, med ett underlag av 32 kedjor, enligt Bloomberg News.

På obligationsmarknaden var
tioåringen 1 punkt lägre på 3,81 procent.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?