1515

Stockholmsbörsen: Svajig öppning att vänta

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en oregelbunden öppning när handeln i Europa inleds på tisdagen efter att börserna gjort en stark start på 2010 under måndagen.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 oförändrad, CAC 40 Index tappade 0,4 procent medan DAX Index-terminen sjönk 0,1 procent.

Börserna i New
York fick en positiv inledning på det nya året under måndagen efter att ISM-index stigit till 55,9 i december, från 53,6 månaden före. Det var mer än väntade 54,3, enligt Bloomberg News enkät, och den högsta nivån sedan i april 2006.

Dow Jones slutade
1,5 procent högre, vilket var marginellt högre jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +1,4 procent. S&P 500 steg 1,6 procent och Nasdaq Composite var 1,7 procent högre.

De asiatiska börserna
hade övervägande uppgångar under tisdagens handelssession och MSCI Asia Pacific Index nådde 16-månadershögsta. Uppgångarna hänvisades till det starka inköpschefsindexet från USA samt en positiv analys från Goldman Sachs över kinesiska aktier. Nikkei 225 stängde 0,3 procent högre och Hang Seng Index var 1,9 procent upp.

För svensk del
har Bank of America/Merrill Lynch sänkt rekommendationen för H&M till underperform från tidigare neutral. Riktkursen har dragits ned till 415 kronor från tidigare 450 kronor.

Credit Suisse har
höjt rekommendationen för Ericsson till neutral från tidigare underperform. Riktkursen har höjts till 70 kronor från 60 kronor.

Morgan Stanley har
dragit upp rekommendationen för Teliasonera till jämvikt från tidigare undervikt. Riktkursen har höjts till 58 kronor från 45 kronor.

Barclays har inlett
bevakning av Swedbank med rekommendationen övervikt och riktkurs 84 kronor och SEB med rekommendation jämvikt och riktkurs 48 kronor.

Av andra nyheter
som kan påverka sektorer eller sentiment finns att Princeton-ekonomen och nobelpristagaren Paul Krugman i en intervju med Bloomberg News sagt att det är 30-40 procents sannolikhet att USA-ekonomin går in i en ny recession under andra halvåret 2010 när stimulansen från finans- och penningpolitiken avtar.

Den brittiska detaljhandelskedjan
Next har meddelat att den spår en försäljningstillväxt för affärsområdet Retail på -3 till +1 procent för räkenskapsåret 2010, februari- januari, och mätt i jämförbart butiksbestånd.

Tisdagens agenda bjuder
på snabbestimat över KPI för december i euroområdet klockan 11.00. Under eftermiddagen, klockan 16.00, kommer orderingången till den amerikanska industrin i november och kontrakterade husköp för samma månad. Den förra väntas visa en uppgång med 0,5 procent, från månaden före, medan husköpen väntas ha minskat med 2,0 procent, enligt Bloomberg News.


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?