1515

Stockholmsbörsen: Slagig handel att vänta

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en oregelbunden öppning när handeln inleds på fredagen i brist på tydlig vägledning från USA.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,1 procent högre, CAC 40 Index noterades 0,6 procent upp och DAX-terminen hade stigit med 0,2 procent.

Börserna i New
York stängde lägre under torsdagens handelssession sedan statistik över antalet nyanmälda arbetslösa och orderingången på varaktiga varor inkommit sämre än väntat. Dow Jones slutade 1,1 procent lägre vilket dock var i linje med nivåerna vid europeisk stängning. S&P 500 tappade 1,2 procent och Nasdaq Composite sjönk 1,9 procent.

Efter stängningen i
New York redovisade Microsoft sin rapport som var bättre än väntat, men aktien tappade ändå marginellt i efterhandeln.

I Asien fortsatte
sedan nedgångarna under fredagen sedan den amerikanska statistiken skapat oro för uthålligheten i den ekonomiska återhämtningen samt efter svag utveckling för tekniksektorn. Nikkei 225 tappade 2,1 procent.

Terminshandeln indikerar att
New Yorkbörserna kommer att öppna kring oförändrat i eftermiddag.

För svensk del
har UBS sänkt rekommendationen för Swedbank till sälj, från tidigare neutral. Riktkursen har sänkts till 63 kronor från tidigare 68 kronor.

H&M har fått
flera rekommendations- och riktkurshöjningar efter torsdagens överraskande starka rapport. Deutsche Bank har höjt rekommendationen köp, från tidigare behåll och dragit upp riktkursen till 470 kronor från 395 kronor.

Även Societe Generale
har höjt rekommendationen för H&M till köp från behåll med riktkurs höjd till 550 kronor från 430 kronor.

Goldman Sachs har
höjt riktkursen för Boliden till 145 kronor från tidigare 122 kronor med upprepad köprekommendation.

Bland fredagens bolagsrapporter
finns Autoliv, som väntas kring lunchtid. Med en färsk prognosändring i ryggen råder det relativt lite osäkerhet kring själva resultatsiffrorna. I blickfånget står i stället utsikterna för det första kvartalet i år, ett kvartal som tack vare 2009 års starka avslutning med en lageruppbyggnad hos biljättarna kan bli relativt snärjigt för Autoliv.

Fredagens agenda är
välfylld med makrostatistik. Från euroområdet blir det M3-siffror klockan 10.00 samt arbetslöshet och KPI-estimat klockan 11.00.

I eftermiddag, klockan
14.30, publiceras BNP för fjärde kvartalet i USA. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas BNP ha ökat med 4,6 procent i beräknad årstakt, men Federal Reserves något mer optimistiska syn kan ge skäl att förvänta sig en starkare siffra än så resonerar en del bedömare.

Dessutom offentliggörs statistiken
över USA:s arbetskostnader för fjärde kvartalet, klockan 14.30, liksom Chicago-index för januari klockan 15.45 och definitivt Michigan-index för samma månad klockan 15.55.


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?