1515

Räntor och valutor: Stark USA-siffra stärkte dollarn

Oväntat stark statistik från USA bidrog till att höja humöret på fredagseftermiddagen; statspappersräntor vände upp, USA-dollarn stärktes mot andra valutor samtidigt som kronan stärktes mot euron.

USA:s BNP steg 5,7 procent under fjärde kvartalet, uppräknat i årstakt, högre än väntade +4,7 procent enligt Bloomberg News och den högsta tillväxttakten sedan tredje kvartalet 2003 (+6,9 procent).

Ett positivt lageromslag
stod för hela 3,39 procentenheter av tillväxten, vilket kan betyda svårigheter att följa upp den starka tillväxten under kommande kvartal. Utrikeshandeln bidrog med ytterligare +0,5 procentenheter. Den slutliga inhemska efterfrågan steg endast 1,7 procent, men det var utan stöd från den offentliga konsumtionen, som minskade med 0,2 procent till följd av minskade försvarsutgifter. Fasta bruttoinvesteringar steg 3,5 procent, mer än många ekonomer hade väntat och privatkonsumtionen steg 2,0 procent, marginellt över förväntningarna.

"Vi är särskilt
imponerade över att investeringarna exklusive kommersiella fastigheter steg med 13,3 procent. Vi är också nöjda med att inget av tillväxten kom från offentlig konsumtion", skriver RDQ-Economics i en kommentar, där de också noterar att arbetslösheten steg från 9,6 procent till 10 procent under det fjärde kvartalet, vilket betyder att den starka tillväxttakten inte innebär någon brådska för Fed att inleda åtstramningar.

Utöver stark BNP-statistik
visade inköpschefsindex för Chicagaoområdet en ökning till 61,5 i januari, den högsta noteringen sedan oktober 2005 och klart högre än väntat. Underliggande index för order och produktion noterades över 65-strecket, men kanske mer glädjande var att sysselsättningsindex äntligen steg över 50-strecket, till 59,8.

Dessutom steg hushållssentimentet
mer än väntat i slutet av januari enligt Michiganindex, som steg till 74,4 att jämföra med förväntningar om 73,0.

USA:s ekonomi klarade
därmed att växa klart över trend under fjärde kvartalet trots fortsatt vikande sysselsättning. I Sverige pekar den aktuella debatten mot en risk för en helt motsatt utveckling. Ekonomer varnar för att Sveriges BNP på nytt kan ha utvecklats negativt på kvartalsbasis under fjärde kvartalet, och detta trots stigande sysselsättning.

KI-chefen Mats Dillén
talade vid en konferens på fredagen och konstaterade att sysselsättningen ökade i Sverige under fjärde kvartalet, i säsongsrensade termer. Det är dock "inte odelat positivt" enligt KI-chefen eftersom det reser frågor om den svenska ekonomins produktionsförmåga och den långsiktiga produktivitetsnivån.

"Att arbetsmarknaden har
utvecklats så bra är något som har förvånat mig en del", sade Mats Dillén och tillade att denna utveckling reser en hel del frågor.

"Det är inte
odelat positivt att sysselsättningen ökar snabbt. Efter en sådan här kraftig konjunkturnedgång borde vi ha betydande 'slack' i den svenska ekonomin och då det redan nu finns tecken på att sysselsättningen börjar öka kan det ge vissa negativa tolkningar om den svenska ekonomins produktionsförmåga och var den långsiktiga produktivitetsnivån ligger", sade han.

Finansminister Anders Borg
anser dock att det viktigaste nu är att få ned arbetslösheten, därför är det bra att jobben växer till i de inhemska sektorerna även om det innebär en lägre produktivitet.

"Jag skulle i
det här läget vara väldigt glad om vi fick en balansering av tillväxten där tyngdpunkten ligger på den inhemska sektorn, och följaktligen lite lägre produktivitet, av det enkla skälet att sociala och långsiktiga kostnader för en hög arbetslöshet är väldigt stora", sade han.

Frågan är vilken
bedömning Riksbanken gör av utvecklingen i den kommande penningpolitiska rapporten, och vad det i så fall kan betyda för räntebanan. Vice Riksbankschefen Svante Öberg talade på fredagen, men gav som vanligt inga vägledningar om Riksbankens aktuella tänkande.

Amerikanska statspappersräntor sjönk
i ett svagt börsklimat på torsdagskvällen, men vände upp med den starka statistiken på fredagen. När den svenska marknaden stängde på fredagen noterades tvåårsräntan till 0,88 procent, oförändrat från samma tid på torsdagen. Tioårsräntan hade samtidigt stigit 2 punkter till 3,67 procent.

Svenska statsobligationsräntor steg
med upp till tre punkter i korta löptider men tioårsräntan förblev oförändrad på 3,18 procent. Utvecklingen var liknande i Tyskland, men det tioåriga räntegapet vidgades till -3 punkter (-2).

Kronan stärktes 3
öre mot euron, till 10:21, men handlades till oförändrade 7:34, mot en allmänt starkare dollar. TCW-index sjönk till 136,13 (136,56)

Grekiska tioårsräntan sjönk
tillbaka på fredagen efter mycket kraftiga uppgångar på onsdagen och torsdagen. Financial Times rapporterar att EU på torsdagen klargjorde att inte kommer att överge Grekland och låta den växande skuldkrisen hota euroområdet. Korta grekiska räntor steg däremot kraftigt på fredagen, liksom korta räntor i Spanien, Portugal och Irland, vilket visade att marknadens oro för europeiska underskott kvarstår.

EU-kommissionen varnar i
en rapport, som Bloomberg news tagit del av, för att ekonomiska obalanser i euroområdet utgör en "allvarlig orosfaktor" som kan komma att hota den monetära unionen.

Rapporten pekar ut
Grekland, Irland, Spanien, Cypern och Portugal som de länder som mest behöver "snabba och beslutsamma policyåtgärder".


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?