1515

Stockholmsbörsen: Nedgång att vänta

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en negativ öppning när handeln i Europa inleds på fredagen efter svag utveckling i USA och Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,6 procent lägre, CAC 40 Index noterades 0,5 procent ned och DAX-terminen hade tappat 0,4 procent.

Börserna i New
York slutade klart lägre under torsdagens handelssession sedan president Barack Obama presenterat ett förslag med syfte att undvika nya finanskriser, vilket skapade oro för framtida vinstpotential i finanssektorn.

Förslaget innebär att
banker och andra finansiella institutioner som omfattas av det statliga skyddsnätet inte ska få äga, investera i eller sponsra hedgefonder och private equity-fonder. De ska inte heller få handla med finansiella instrument i egen bok utan endast i samband med kunders affärer.

Utöver det innehöll
förslaget också begränsningar för hur stor marknadsandel en bank kan ha för att på så sätt begränsa riskerna för det finansiella systemet.

Dow Jones slutade
2,0 procent lägre, vilket var en utökad nedgång jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring minus 1,6 procent. S&P 500 tappade 1,9 procent. Finanssektorn på S&P 500 var 3 procent lägre efter nedgångar för Bank of America om 6 procent och JP Morgan på 5,5 procent. Nasdaq Composite sjönk 1,1 procent.

Efter stängningen i
New York redovisade Google ett resultat och omsättning som översteg konsensus men det räckte inte och aktien föll 4,8 procent i efterhandeln.

De asiatiska börserna
hade breda större nedgångar under fredagen efter den svaga utvecklingen i USA och efter förnyad oro för att Kina ska vidta mer åtgärder för att dämpa prisökningar sedan torsdagens statistik visat på stark tillväxt och framför allt kraftigt ökad inflation. Nikkei 225 stängde 2,6 procent ned.

Kinas centralbankschef, Zhou
Xiaochuan, sade dock på fredagen att centralbanken håller fast vid sin "måttligt" expansiva penningpolitiska hållning. Han sade att beslutsfattarna kommer att fokusera på flexibilitet, stödja den ekonomiska tillväxten samt kontrollera inflationsförväntningarna.

Terminshandeln indikerar att
New Yorkbörserna kommer att öppna med uppgångar om 0,1-0,2 procent i eftermiddag.

För svensk del
redovisade Sony Ericsson ett resultat om -190 miljoner euro för det fjärde kvartalet. Det var något bättre än analytikernas förväntningar om -221 miljoner euro, enligt SME Direkts estimatsammanställning. Nettoomsättningen om 1,75 miljarder euro var lägre än väntade 1,9.

STEricsson rapporterade ett
resultat efter skatt på minus 125 miljoner dollar för det fjärde kvartalet.

ABG Sundal Collier
har höjt rekommendationen för Boliden till köp, från tidigare behåll. Riktkursen har höjts till 120 kronor från tidigare 91 kronor.

Goldman Sachs har
höjt riktkursen för Autoliv till 63 dollar, motsvarande 454 kronor, från tidigare 53 dollar och upprepat rekommendationen köp.

UBS har höjt
rekommendationen för Kinnevik till köp från tidigare neutral.

Fredagens agenda innehåller
bland annat brittisk detaljhandelsstatistik för december, klockan 10.30. Enligt Bloomberg News väntas en försäljningsökning med 1,1 procent jämfört med i november och med 3,0 procent jämfört med december 2008.

Klockan 11.00 publicerar
Eurostat data över industriorderingången i euroområdet i november. Här väntas en ökning med 0,5 procent jämfört med i oktober och en nedgång med 7,1 procent jämfört med november 2008.

USA-agendan innehåller inga
tunga hållpunkter på makroområdet, marknaden kan i stället fokusera på inkommande bolagsrapporter från bland annat General Electric och Kimberly-Clark.


Innehåll från HemocueAnnons

Snabbare svar ger bättre patientsäkerhet vid infektionsdiagnostik

Tid är en viktig faktor inom vården, både för läkare och patient, samtidigt som det finns stora krav på kvalitet och effektivitet. Med HemoCue WBC DIFF är det enklare för läkare att mäta antalet vita blodkroppar och en fempartsdiff – och på mindre än fem minuter bättre avgöra ett hälsotillstånd.

HemoCue AB i Ängelholm har utvecklat den medicintekniska produkten HemoCue WBC DIFF, som mäter det totala antalet vita blodkroppar i blodet och en fempartsdiff. Med kapillära eller venösa helblodsprover ger det ett patientnära provsvar med laboratoriekvalitet – inom bara några minuter. Det har flera fördelar, inte bara för läkarna utan även för patienten.

Många primärvårdsläkare får dra ett stort lass och för att kunna sköta sitt arbete är det viktigt med rätt hjälpmedel. Med HemoCue WBC DIFF som medicinskt och administrativt stöd kan läkaren snabbare ta mer välgrundade beslut. Att kunna utesluta allvarligare tillstånd är även det viktigt och ökar i sin tur patientflödet och gör läkaren tryggare i sina vårdbeslut.

– Vi har cirka tio mil till närmsta sjukhus, vi vill absolut inte missa en allvarlig infektion. Därför använder vi ”diffen” för att se hur pass allvarlig infektionen är. Vid en allvarlig infektion stiger LPK, de vita blodkropparna snabbt – det kan ske inom bara några timmar – medan CRP, ett protein i kroppens immunförsvar, kan ta något dygn på sig, säger Martin Annsberg, läkare och medicinskt ansvarig på Sälens vårdcentral.

Video: Så fungerar WBC DIFF i vardagen. 

Användare

HemoCue WBC DIFF lanserades 2010. I dag används produkten på vårdcentraler, akutmottagningar och barnakutmottagningar runtom i Sverige. En av dessa är Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus som ingår i Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hanna Sjöstedt, akutläkare och medicinskt ansvarig på Drottning Silvias barnsjukhus, menar att det bland annat har ökat patientsäkerheten.

– Vi har nästan 50 000 patienter varje år, när vi använder HemoCue WBC DIFF och får snabbare svar kan vi spara tid, öka patientflödet och påverka patientsäkerheten på ett positivt sätt, säger hon.

Läs mer: Så enkelt fungerar HemoCue WBC DIFF i vården. 

”Kan minska antibiotikaresistens”

Studier som gjorts visar även att en tillgång till svar på LPK med diff kan reducera antibiotikaförskrivningen. Trots att Sverige ligger i framkant vad gäller en hälsosam förskrivning, så krävs det ytterligare åtgärder för nå det långsiktiga målet på 250 recept per tusen invånare. HemoCue är övertygade om att HemoCue WBC DIFF kan bidra i jakten på det målet. 

– Vi använder ”diffen” framför allt för att skilja mellan virusinfektion och bakteriell infektion. Om du tagit ett CRP som kanske är lätt förhöjt, strax över 50, så kan du få ytterligare information för diagnos genom att ta prov på vita diff, säger Camilla Richardsson, läkare på HMC i Lomma. 

Martin Annsberg, medicinskt ansvarig på Sälens vårdcentral, håller med. 

– För att förhindra att antibiotika skrivs ut i onödan använder vi flitigt möjligheten till ett snabbsvar på diff för att på sikt undvika resistensutveckling, säger han.

Differentialräkning av vita blodkroppar kan ge beslutsunderlag för många olika tillstånd. Just nu pågår en studie i Uppsala där professor Kjell Alving studerar samband mellan nivå av eosinofila granulocyter och astma hos små barn. 

– Vi saknar markörer för att screena och bedöma behandlingseffekter vid astma i dag, framförallt på mindre barn. Det är också av stort värde att få svar direkt, så läkare har beslutsunderlag för behandling i samband med besök. Vår förhoppning är att WBC DIFF instrumentet ger oss denna möjlighet.

Passa på: Testa ett WBC DIFF instrument kostnadsfritt i en månad.

FAKTA: HemoCue

HemoCue AB, som ligger i Ängelholm, arbetar med vårdpersonal inom olika kliniska områden över hela världen och har utvecklat en stor förståelse för sina kunders behov. I dag utförs 140 miljoner tester från HemoCue varje år vilket motsvarar 4 tester per sekund, året om i cirka 140 länder. 

2010 utvecklade HemoCue den tekniska produkten HemoCue WBC DIFF som mäter antalet vita blodkroppar och en 5-partsdiff.

Kontakt:

Tel: +46 77 570 02 11

Fax: +46 77 570 02 12

kundservice@hemocue.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hemocue och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?