1515

Räntor & valutor: Kronan tappar

Europaräntorna var vid lunchtid fortsatt svagt ned, samtidigt som börserna sjönk överlag på fredagen. Svenska statsobligationer handlades 2-4 punkter lägre jämfört med torsdagens stängning, med tioåringen 4 punkter ned på 3,18 procent.

Fredagens agenda är relativt tunn. Från euroområdet rapporterades orderingången till industrin ha ökat med 1,6 procent under november, och sjunkit 1,5 procent i årstakt. Väntat var en uppgång med 0,5 procent under månaden.

Den brittiska detaljhandeln
i december var en besvikelse. Detaljhandeln steg 0,3 procent jämfört med månaden före och ökade 2,1 procent i årstakt, väntat var plus 1,1 respektive plus 3,0 procent.

"Detta ger nedåttryck
på förväntningarna för nästa veckas BNP-publicering. Under 2010 så kommer konsumenterna att vara upptryckta mot väggen", sade David Tinsley på National Australia Bank i London till Bloomberg News.

Enligt Bloomberg News
prognosenkät väntas det första BNP-estimatet visa en ökning med 0,4 procent under fjärde kvartalet jämfört med tredje, och den brittiska ekonomin därmed visa tillväxt igen efter sex kvartal i rad med fallande BNP.

Tidigare i veckan
har statistik överraskat på uppsidan. KPI kom in långt över förväntningarna och inflationen steg till 2,9 procent i december, medan antalet arbetslösa minskade mer än väntat samma månad.

Bank of Englands
chef Mervyn King tonade samtidigt ned implikationerna av KPI-uppgången och sade att den är tillfällig och att de policyansvariga bör se bortom kortsiktig volatilitet. Han framhöll att låg penningmängdstillväxt kommer att dämpa inflationen framöver. På torsdagen rapporterades också penningmängdstillväxten, mätt som M4, har sjunkit med 1,1 procent i december jämfört med månaden före.

Brittiska räntor sjönk
på fredagen mer än i övriga Europa i spåren av detaljhandelsstatistiken, och var vid lunchtid 4-5 punkter ned.

Utvecklingen i Grekland
fortsätter att ligga i blickfånget och på fredagen vidgades åter spreaden mellan grekiska och tyska statsobligationer, med spreaden mellan tioårsräntorna 10 punkter större.

Spyros Papanicolaou, chef
för PDMA, Greklands motsvarighet till Riksgälden, sade att Grekland kommer att emittera minst 3 miljarder euro i fem- eller tioåriga obligationer inom "en nära framtid". Emissionen ska ske genom ett syndikerat lån, men vilka banker som ska genomföra försäljningen är ännu inte bestämt.

4Cast skriver i
en kommentar att det kan bli fler syndikerade lån i februari. Det finns uppenbara risker med dessa emissioner, men uppbarligen känner sig PDMA säkra om att de nuvarande räntenivåerna ska vara tillräckligt attraktiva.

"Uppenbarligen kommer detta
att vara ett bistert test av slutplacerarna aptit i spåren av vad som har varit en dramatisk spreadökning på senare tid. Dessutom, då det kommer inför EU-rapporten i mitten av februari om livskraftigheten i de tidigare annonserade stabilitetsåtgärderna, så kastar det stridshandsken vad gäller marknadens tro på Atens senaste uttalanden", skriver 4Cast.

Greklands centralbankschef Giorgios
Provopoulos skrev i en artikel i Financial Times att Grekland bör bli kvar inom euroområdet eftersom problemen då "är otvetydigt lättare att lösa" än med en ny valuta som devalveras, vilket leder till ökad inflation och höjda räntor. Även om Greklands problem är "extremt allvarliga" är landets ekonomiska framtid "orubbligt surrad till den mast som erbjuds av euron", skrev han.

USA-räntorna har stigit
något i Europahandeln, men såväl den tvååriga som tioåriga statsobligationen handlas ändå 6 punkter lägre än vid svensk stängning på torsdagen.

USA-räntorna sjönk betydligt
under torsdagen efter att president Barack Obama presenterat ett förslag om att begränsa bankernas risktagande, vilket ledde till börsnedgång och ökad efterfrågan på säkrare placeringar som statspapper.

Barack Obamas förslag
innebär att banker och andra finansiella institutioner som omfattas av det statliga skyddsnätet inte ska få äga, investera i eller sponsra hedgefonder och private equity-fonder. De ska inte heller få handla med finansiella instrument i egen bok, proprietary trading, utan endast i samband med kunders affärer.

Ökad riskaversion ledde
också till att japanska yen stärktes mot dollarn och euron, en rörelse som däremot avtog och i viss mån vände under fredagen. Euron har stärkts till 1,4150 mot dollarn.

"En ökad osäkerhet
om finansiell reglering i USA kommer inte att hjälpa kapitalinflöden till USA på lång sikt. De medelfristiga utsikterna är definitiv bearish för dollarn", sade Thomas Harr, valutastrateg på Standard Chartered, till Bloomberg News.

Kronan fick sig
en törn under torsdagen, men har återhämtat sig på fredagen. Mot dollarn handlas 1 öre svagare på 7,18 och mot euron 6 öre svagare på 10,17 jämfört med nivåerna vid torsdagens stängning.


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?