1515

USA-börser: Kraftig nedgång på Wall Street

USA-börserna föll rejält under den första hälften av handelsdagen sedan president Barack Obama kommit med ett utspel riktat mot Wall Street och finanssektorn.


Alla 30 Dow-
komponenter handlades lägre och den amerikanska aktiemarknaden upplevde sin största dagsnedgång sedan den 30 oktober 2009 och sin största tvådagars nedgång sedan 15-16 juni 2009.

Dow Jones index
var klockan 19.00 ned med 2,1 procent till 10.381. På den bredare marknaden var S&P 500 index ned med 2,0 procent till 1.115 medan Nasdaq Composite index sjönk med 1,3 procent till 2.261.

Omsättningen på NYSE
uppgick till 733 miljoner aktier och på Nasdaq till 1.697 miljoner aktier.

Räntan på den
tioåriga obligationen var ned med fem punkter till 3,61 procent samtidigt som trettioårsräntan var ned tre punkter till 4,51 procent.

USA:s president Barack
Obama sade i ett tal på torsdagen att han vill se hårdare reglering av de amerikanska bankerna, vilket innebär begränsningar av deras storlek och komplexiteten i stora finansiella institutioner. Reglerna ska begränsa bankernas förmåga att delta i högriskaffärer. Talet bidrog till att tynga de amerikanska börserna i allmänhet och finansaktierna i synnerhet.

JP Morgan föll
6,1 procent, Morgan Stanley var ned 5,1 procent medan Citigroup och Bank of America båda tappade 7,2 procent.

Goldman Sachs tappade
5,8 procent och gick därmed sämre än index, trots att banken överraskade marknaden med ett bättre kvartalsresultat än väntat.

Resultatet per aktie
blev 8,20 dollar, en bra bit över förväntningarna som låg på 5,18 dollar. Bankens VD Lloyd Blankfein skrev i rapporter att det, trots det svåra ekonomiska läget, finns tecken på tillväxt.

Vissa av materialbolagen
var också hårt ansatta på oro för att Kina ska gå vidare med ytterligare penningpolitisk åtstramning. Alcoa sänktes 5,8 procent och Caterpillar 3,7 procent.

Teknikaktier höll emot
bättre och både Dell och IBM klarade sig bättre än index. Dell var ned 0,6 procent medan IBM tappade 1,5 procent. Google sjönk 1,2 procent inför rapporteringen efter stängning.

En av dagens
vinnare var eBay som rapporterade efter stängning på onsdagen. Resultatet överträffade förväntningarna och aktien steg med 7,6 procent på teknikbörsen.


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?