1515

Stockholmsbörsen: Orc morgonens vinnare

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på torsdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, sedan USA-börserna återhämtat sig efter europastängningen på onsdagen och kinesisk statistik visat på stark tillväxt i landet.

Klockan 10.00 var OMXS30 0,5 procent högre till noteringen 962,0. Omsättningen uppgick till 2,4 miljarder kronor.

Boliden var 1,4
procent högre till 105,80 kronor, Lundin Mining ökade 0,9 procent till 32,90 kronor och SSAB A var 0,7 procent upp till 129,20 kronor. Råvarurelaterat utvecklades väl även i Europahandeln efter stark kinesisk makrostatistik.

Kinas BNP steg
med 10,7 procent under det fjärde kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2008, vilket var högre än den väntade tillväxten på 10,5 procent. Detta var också den högsta BNP-tillväxten sedan 2007. För helåret 2009 steg BNP med 8,7 procent, också det något högre än väntade 8,5 procent.

Industriproduktionen i Kina
steg 18,5 procent i årstakt i december, jämfört med en väntad uppgång med 19,6 procent, och detaljhandelsförsäljning ökade med 17,5 procent, väntat här var en uppgång med 16,3 procent.

Astra Zeneca var den
mest omsatta aktien och steg 1,7 procent till 362,10 kronor sedan Morgan Stanley höjt sin rekommendation till övervikt från tidigare jämvikt. Samtidigt höjde investmentbanken riktkursen till 3.600 pence, motsvarande 422 kronor, från tidigare 2.900 pence.

Morgan Stanley bedömer
att Astra Zeneca är på väg att överge sin egen småmolekylära forskning, som utgör cirka 40 procent av forsknings- och utvecklingsbudgeten, till förmån för inlicensieringsprogram på upp till 1 miljard dollar årligen. Dessutom förmodar investmentbanken att förskrivningarna av Crestor på den amerikanska marknaden ökar markant.

Orc Software var
9,0 procent högre till 170 kronor efter att bolaget redovisat ett resultat före skatt för det fjärde kvartalet som var 27 procent bättre än väntat, enligt SME Direkts prognossammanställning. Styrelsen föreslog en utdelning för 2009 på 10 kronor per aktie. Analytikerna väntade sig i snitt en utdelning på 6,13 kronor.

Ericsson B steg
0,9 procent till 70,60 kronor inför Sony Ericssons rapport imorgon, fredag, och bolagets egen rapport på måndag. Goldman Sachs har sänkt riktkursen för Ericsson till 95 kronor från tidigare 97 kronor men med upprepad rekommendation köp.

Investor B klättrade
1,0 procent till 135,30 kronor efter att bolaget redovisat sin rapport. Resultatet blev 5,0 miljarder kronor för det fjärde kvartalet. Rapporten ansågs av analytiker vara "hygglig" och särskilt positivt var utvecklingen inom bolagets private equity-investeringar.

Börserna i New
York stängde lägre under onsdagens handelssession på oro för att Kina ska intensifiera sina åtgärder för att dämpa tillväxten och sedan bolagen haft fortsatt svårt att nå upp till investerarnas förväntningar med sina rapporter.

Dow Jones slutade
1,1 procent ned vilket dock var en klar förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -1,7 procent. S&P 500 tappade 1,1 procent och Nasdaq Composite sjönk 1,3 procent.

De asiatiska börserna
hade oregelbunden utveckling under torsdagen. Nikkei 225 steg 1,2 procent med stöd av en försvagning av yenen. Hongkongs Hang Seng Index var samtidigt 2,0 procent lägre och Kinas Shanghai Composite Index var måttliga 0,2 procent upp.

Kinas KPI steg
med 1,9 procent i december, en uppväxling från 0,6 procent i november, och klart högre än väntade 1,4 procent. Med stark BNP och stigande inflation kom ökade spekulationerna om kinesiska åtstramningar, som också hämtade näring från att Kinas centralbank, PBOC, lät räntan på tremånadersväxlarstiga stiga för andra gången i år.


Innehåll från Nimway från SonyAnnons

Intuitiv FM-lösning från Sony effektiviserar arbetsplatsen

I takt med att fler och fler återvänder till kontorsarbete i olika former blir det allt viktigare att ha flexibla och tillgängliga FM-assistentverktyg på plats. Sonys FM-lösning Nimway erbjuder information, bokning och översikt av mötes- och arbetsytor, vilket också förenklar social distansiering.

– Nimway ger ökad flexibilitet och effektivitet och sparar därmed både tid och pengar, berättar affärsområdeschef Lars-Gunnar Lundgren på Nimway från Sony.

Behovet av flexibla FM-lösningar har under det senaste årets pandemi varit större än någonsin och de flesta är överens om att efterfrågan bara kommer att öka då de så kallade hybridkontoren blir allt mer populära. Detta ställer dock höga krav på de verktyg som används.

– Nimway är en komplett lösning för den moderna arbetsplatsen. Den fungerar som din personliga assistent under hela arbetsdagen och eliminerar många annars tidskrävande arbetsuppgifter, såsom att hitta vägen till mötesrum, hitta kollegor eller hitta ett ledigt skrivbord, säger Lars-Gunnar.

Nimway vidareutvecklas kontinuerligt och utgör idag en avancerad helhetslösning. Nimway tillhandahåller också nödvändig hårdvara, såsom sensorer i mötesrum och under skrivbord eller skärmar utanför. 

– Nimway utgår från mobilappar för Android och iOS, rumspaneler och digitala planritningar. Det kan anslutas till alla standardkalendersystem, till exempel Office 365, Exchange och Google Suite. 

Kräver ingen träning

Denna flexibilitet i kombination med verktygets omfattande funktionsutbud har resulterat i att Nimway utvecklats till en världsledande tjänst i ett kraftigt växande segment. Genom sitt intuitiva och smidiga gränssnitt och smarta digitala funktioner förenklar Nimway de flesta logistiska utmaningar på kontoret. 

Anpassar kontoret till dina anställda, inte tvärtom

Nimway handlar om att hjälpa företag att anpassa arbetsplatsen till sina anställda, inte tvärtom. Att spendera mindre tid på meta-arbete (jobb man gör innan man kan börja jobba) innebär att anställda har mer tid och energi att spendera på det produktiva, kreativa arbetet som verkligen ger mervärde till verksamheten. De upplever mindre frustration, spontana möten ökar, liksom möjligheterna till mer korspollinering mellan avdelningar. På många sätt bidrar Nimway till en bättre atmosfär på jobbet. Och det bidrar till bättre business.

– När du väljer Nimway hanterar vi allt från installation till justeringar, driftsättning, övervakning och support. Systemet kräver minimal förvaltning och användarna behöver därför ingen som helst träning; man bara laddar ner appen och kör igång, avslutar Lars-Gunnar.

Läs mer om Nimway här 

 

Mer från Nimway från Sony

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimway från Sony och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?