1515

Räntor och valutor: Kronan tog igen tappet

Europeiska statspappersräntor avslutade torsdagens handel på marginellt högre nivåer än på onsdagen, efter en något slagig handel. Kronan försvagades under nattens handel, men tog tillbaka det mesta av försvagningen under den europeiska torsdagshandeln.

Svenska statsobligationsräntor var oförändrade till marginellt högre, tioårsräntan upp 1 punkt, till 3,22 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till -3 punkter (-2).

Euron handlades till
10:18 mot kronan vid den svenska stängningen, oförändrat jämfört med onsdagens stängning, medan dollarn stärktes knappt 2 öre till 7:18. TCW-index sjönk däremot till 134,50 (134,58).

Torsdagens statistikskörd från
Kina, med stark BNP under fjärde kvartalet, +10,7 procent, och stigande inflation i december, KPI steg till 1,9 procent från 0,6 procent i november, satte ytterligare fart på spekulationerna om kinesiska åtstramningar. Spekulationerna hämtade också näring från att Kinas centralbank, PBOC, lät räntan på tremånadersväxlar stiga för andra gången i år.

Vishnu Varathan på
4Cast skrev i ett marknadsbrev att tillväxten var bra, men att vad som framför allt skruvar upp förväntningarna om snara åtstramningar är den kraftiga prisuppgången, och då särskilt i PPI-inflationen som steg till 1,7 procent i december från -2,1 procent i november.

Det samlade PMI-indexet
för euroområdet sjönk oväntat till 53,6 i januari från 54,2 i december, analytiker hade i genomsnitt väntat en uppgång till 54,4.

Industriindex steg visserligen
till 52,0 i januari från 51,6 i december, vilket var marginellt bättre än väntat, men tjänsteindex sjönk samtidigt oväntat till 52,3 från 53,6, väntat 53,8.

Det oväntat svag
PMI-indexet satte ytterligare press nedåt på euron, som redan var under tryck på grund av fortsatt oro över den finansiella situationen i Grekland. Euron handlades som lägst till 1:4029 mot dollarn, den lägsta nivån sedan juli 2009.

Grekiska statspappersräntor fortsatte
att stiga relativt kraftigt i förmiddagens handel, delvis drivet av mediauppgifter om att EU-företrädare studerar möjligheten att erbjuda ett "hårt villkorat" lån till Grekland för att bistå landet i saneringsarbetet och motverka att Grekland vänder sig till IMF för assistans.

Greklands finansminister Giorgios
Papaconstantinou avfärdade dessa uppgifter som "icke giltiga" vid en pressträff på torsdagen, och han tillade att Grekland inte räknar med att någon ska komma till undsättning i deras saneringsarbete. Han sade också att Grekland kommer att klara sin upplåning i tid.

EU-kommissionens ekonomiska taleskvinna,
Amelia Torres, klargjorde också att kommissionen inte avser att lägga fram något förslag om något EU-lån till Grekland.

Budskapen från finansministern
bidrog till att säljtrycket mot grekiska statspapper dämpades vid lunchtid på torsdagen. Samtidigt återtog euron delar av försvagningen tidigare under torsdagen.

Antalet nyanmälda arbetslösa
i USA steg oväntat till 482.000 förra veckan, från 446.000 föregående vecka. Det var betydligt över väntade 440.000, men enligt arbetsmarknadsdepartementet beror uppgången på administrativa justeringar av data från perioden runt årsskiftet och inte ekonomiska orsaker.

RDQ Economics konstaterar
dock att de nya beskeden nu tyder på att nedgången i nyanmälda inte var så markant i slutet av 2009 som tidigare rapporter antytt. De håller fast vid sin tidigare uppfattning om att USA-ekonomin är nära den punkt då den börjar skapa sysselsättningstillväxt, men torsdagens rapport gör att det inte går att känna sig övertygad om att sysselsättningen kommer att öka redan i januari.

Philadelphia Feds industriindex
sjönk till 15,2 i januari från 22,5 I december. Det var lägre än väntade 18,0, enligt Bloomberg News prognosenkät, och bland underliggande delindex märktes nedgångar i delindex för order och leveranser, men sysselsättningsindex steg något, till +6,1 i december från +4,5 i december.

Conference Boards ledande
indikator steg däremot 1,1 procent i 1,1 procent i december, vilket var högre än väntade 0,7 procent. De ledande indikatorerna har nu stigit varje månad sedan i april 2009.

Amerikanska obligationsräntor steg
något i den europeiska handeln på torsdagen men gav upp mycket av uppgången inför den svenska stängningen, tioårsräntan steg till slut 1 punkt, till 3,66 procent jämfört med samma tid på onsdagen.

Strax före den
svenska marknadens stängning sade finansminister Anders Borg att regeringen nu ser en BNP- tillväxt i Sverige på 3 procent 2010, och förutsättningar för ännu högre tillväxt 2011-2012. I finansdepartementets prognosuppdatering i november såg regeringen en BN-tillväxt på 2,0 procent i år, följt av 3,4 procent 2011.

Anders Borg sade
också att indikatorer ny tyder på att arbetsmarknaden stabiliseras, sysselsättningen kan sedan börja öka gradvis samtidigt som arbetslösheten vänder ned.

Världsbanken släppte en
ny prognos natten mot torsdagen, där de skriver upp sin BNP-prognos för 2010 till 2,7 procent, från tidigare 2,0 procent. Enligt Världsbanken kan återhämtningen tappa kraft under den andra halvan av 2010 när stimulansprogrammen skalas ned och arbetslösheten består.

Enligt medieuppgifter kommer
även IMF att skriva upp sin globala BNP-prognos för 2010, till 3,9 procent från tidigare 3,1 procent.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

”Det här förändringsarbetet kräver modiga chefer”

Mindre machokultur och ett öppnare klimat. Effektivare projekt och lägre produktionsbortfall. Medarbetarundersökningen som gjordes för en tid sen fick Ikano Bostad att påbörja en rejäl förändringsprocess – som har gett lika rejäla resultat.  

En högre grad av innovation, ett större engagemang och en sundare företagskultur. Plus lägre personalomsättning och en arbetsmiljö som upplevs som mer stimulerande. För Pirjo Unnerstad, Head of HR på Ikano Bostad, är jämställdhetsarbetet ett effektivt sätt för att nå en ökad konkurrenskraft. 

– Jag har jobbat hela mitt liv i byggbranschen och har många gånger varit frustrerad eftersom jag sett att vi, på grund av alltför homogena team, inte har kunnat leverera till max. Det säger ju sig själv, frågar du fem personer med liknande bakgrund om hur de vill lösa ett problem så får du fem liknande svar. Med blandade arbetsgrupper når vi både en starkare innovation och skapar de bästa förutsättningarna att möta våra kunder, som ju också är av blandade kön, åldrar och bakgrunder. 

Stark motivation

På Ikano Bostad har man sedan 2014 jobbat extra fokuserat på att öka jämställdheten bland medarbetarna. Då gjordes en mätning som visade att många tyckte att jargong och en del beteenden kollegor emellan var för hårda. 

– Det gav oss en tankeställare och gjorde att motivationen för att påskynda jämställdhetsarbetet ökade ytterligare. Och glädjande nog har medarbetarundersökningarna sedan dess visat på tydliga förbättringar. Till exempel har vi nått ett betydligt högre engagemang, vilket leder till effektivare projekt med lägre produktionsbortfall, säger Pirjo.   

Läs mer om lärlingsprogrammet för kvinnor som vill bli snickare 

Lärlingsprogram för kvinnor

Vägen mot en mer jämställd organisation har egentligen inte varit en – utan många. Man har jobbat med rekrytering, ledarskap och successionsplanering, men också med mer handfasta projekt som ett lärlingsprogram för kvinnor ute på byggarbetsplatserna. 

– Hentverkarna är ett lärlingsprogram där vi har tagit in 16 kvinnor som ska utbildas i tre år. Tanken är att vi genom en större jämställdhet ska få en arbetsplats som passar fler, både kvinnor och män. En studie av projektet som gjordes visar att arbetsmiljön faktiskt förändrades när det kom in fler kvinnor, precis som vi hade önskat. Klimatet blev mer öppet och mindre macho. 

En annan hörnsten för utvecklingen mot en större jämställdhet är förankring i ledningsgruppen och arbete för att ständigt utveckla ledarskapet. 

– Det får inte finnas någon som helst tvekan i ledningen om att detta är något som vi gör till 500 procent, för att utveckla vår organisation. Och jag brukar med en dåres envishet tjata om att detta förändringsarbete också kräver modiga chefer. Chefer som har modet att anställa någon som inte är som de själva och som systematiskt arbetar för att alla medarbetare ska bli sedda och förstådda, oavsett livssituation. 

Ni har vunnit en del priser för ert arbete, bland annat Unionens Guldstegen. Vad betyder det för er?

– Den allra största anledningen till att vi gör det här jobbet är som sagt för att vi vill öka vår konkurrenskraft och värdet i affären. Men att få priser är ju såklart också väldigt roligt! Det är ett pris som nomineras av våra Unionen-medlemmar, vilket gör det extra kul. Det visar att det vi gör uppskattas och blir ett erkännande för hela företaget. För det är verkligen vad det här arbetet är, ett enda stort team work. Om inte alla hade varit så engagerade hade vi aldrig kunnat nå så här långt, säger Pirjo. 

Här kan du lära känna Ikano Bostads styrelse och ledningsgrupp 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?