1515

DEBATT: Svensk el ska räcka till export

Svensk elexport skulle generera många arbetstillfällen i Sverige, skriver Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann på DI Debatt.

Den kalla vintern har satt fokus på höga elpriser och bristande elförsörjning.

Genom en kombination
av olika händelser har Sverige under riktigt kalla dagar inte klarat sin egen elförsörjning utan i stället tvingats importera el från andra länder, framförallt Danmark och Tyskland.

Kylan aktualiserar viktiga
frågor om Sveriges långsiktiga energipolitik.

Moderaternas inställning är
att energiproduktionen i Sverige bör öka. För att vi ska klara vår egen elförsörjning, men också för att det finns en stor exportpotential.

Sverige är det
land i EU som har lägst andel fossil elproduktion. Endast ett fåtal procent av den svenska elproduktionen kommer från fossila bränslen.

Totalt sett innebär
detta att den svenska elproduktionen är nära nog befriad från koldioxidutsläpp.

Situationen i övriga
Europa är annorlunda. Hälften av den el som används i Europa kommer från fossila källor och till stor del från kol. Tyskland är till 55 procent beroende av fossila källor för sin el och Polen till hela 96 procent.

Totalt kommer mer
än hälften av den el som genereras i EU varje år från fossila bränslen som kol och naturgas. Det är ett för högt beroende av fossila källor.

Varje år innebär
det onödiga utsläpp av många miljoner ton koldioxid.

Den klimatneutrala elproduktionen
ökar med alliansregeringens energipolitik.

Vi ökar den
förnybara elproduktionen, höjer planeringsmålet för vindkraften och planerar för effekthöjningar i befintliga kärnkraftsreaktorer. Dessutom skapar vi möjligheter för ny kärnkraft att byggas.

Om Sverige frigör
el genom ökad produktion och energieffektivisering kan exporten av ren el till EU öka. Om vi exporterar 10 procent av vår årliga elproduktion kan Europas utsläpp årligen minska med 15 miljoner ton.

Det motsvarar de
utsläpp som svensk industri genererar under ett år. Miljöpotentialen är mycket stor.

Svensk elexport skulle
generera många arbetstillfällen i Sverige. Världens energibehov ökar i framtiden.

Genom att utveckla
energisektorn kan Sverige bli ett kunskapscentrum för utvecklingen av koldioxidsnål energi och exportera såväl kunskap som el.

Alliansregeringen vill att
reaktorer, som fasas ut, ska ersättas. Oppositionen driver på för att snabbavveckla dem. I ett läge när vi stundtals inte ens kan försörja oss själva med energi vore det högst oansvarigt att avveckla en trygg och miljövänlig energikälla. Det skulle vara dåligt för både miljön och ekonomin. Effekten skulle bli större utsläpp av växthusgaser och sämre förutsättningar för svensk industri.

Socialdemokraterna motsätter sig
skapandet av en europeisk energimarknad.
Tanken tycks vara att varje land i stället ska klara sig på egen hand. Det är klimatnationalism av värsta slag. Den missar att klimatfrågan är global och att länder därför samarbetar med varandra.

De beslut vi
fattar i dag får stora konsekvenser i framtiden. Vänsterpartiernas avvecklingsplaner av kärnkraften är ett hot mot våra möjligheter att klara såväl klimatutmaningen som att trygga jobben i Sverige. Det medverkar vi moderater aldrig till.

Per Schlingmann
partisekreterare

(M)
Innehåll från Ikano BostadAnnons

Kunddriven innovation leder bostadsutvecklingen

Flexibla eluttag, flyttbara väggar och hem som räcker bortom den egna lägenheten. Nya sätt att leva gör att vi söker nya sätt att bo – frågan är bara om fastighetsbolagen hänger med?

Läs mer om Ikano Bostads innovationsprogram BoLabb 

Innovation kan skapas på många sätt. Den kan vara teknikdriven, det vill säga ny teknik uppfinns först och därefter undersöks hur den kan implementeras i människors vardag. Eller så kan den vara behovsdriven, det vill säga att människors behov är det som styr vilka lösningar som tas fram. På Ikano Bostads BoLabb jobbar man efter det senare alternativet. 

– Vårt innovations- och utvecklingsarbete är väldigt kunddrivet. Vi lyssnar in vilka problem kunderna brottas med och försöker lösa dem, säger Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad. 

BoLabb är egentligen inte ett fysiskt labb utan namnet på den metodik som används. 

– VI arbetar i tre faser. Den första är utforskande, den andra är skapande och i den tredje implementerar vi. 

Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.
Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.

I den första fasen är det viktigt att vara öppen och framförallt försöka detektera kundernas behov, inte deras önskemål om lösningar, säger Lotta.  

– Henry Ford sa en gång att om han hade lyssnat på sina kunder så hade de önskat sig en snabbare häst. Och det är ju det som är skillnaden mellan att lyssna på behov och på önskemål om lösningar. Behovet var att förflytta sig snabbare, inget annat. Men börjar man prata om lösningar för tidigt så målar man lätt i sig i ett hörn. 

FlexEl och FlexRum

För Ikano Bostad har det kunddrivna arbetssättet lett till flera innovationer som kommit till användning i kundernas vardag. Ett strategiskt samarbete med IKEA mynnade till exempel ut i flyttbara eluttag och dito väggar. 

– Många människor bor i dag lite mindre än vad de egentligen skulle vilja. Det gör att behovet av flexibilitet ökar. Ibland behöver man kanske ett extra rum att sova i, ibland ett extra rum att jobba i. 

Smart FlexEl
Smart FlexEl

De flyttbara eluttagen bottnade i att många av kunderna berättade om den dagliga kampen mot sladdhärvor och uttag som aldrig satt där de borde. 

– Båda de här lösningarna används i dag i praktiken. Vi jobbade tidigt med prototyper i skala 1:1 som kunderna fick prova, blanda annat genom att flytta in i testlägenheter. Och efter att vi implementerat lösningarna i riktiga hem så gör vi också uppföljningsbesök, för att se hur de fungerar i verkligheten, säger Lotta. 

Delad boyta

Just nu jobbar BoLabb med ett projekt som undersöker hur våra bostäder kan anpassas för att delas med flera. Tanken är att alla har sitt eget space, som kanske är lite mindre än vanligt, men att det i gengäld finns gemensamhetsytor, som vardagsrum och kök. 

– Många människor upplever i dag att de känner sig isolerade och saknar en större gemenskap. Samtidigt står städerna för en stor del av vår resursförbrukning och kan vi använda dem mer effektivt kan det ha en stor klimatpåverkan. 

Kontor på dagen och sovrum på natten.
Kontor på dagen och sovrum på natten.

Projektet riktar sig i ett första steg till ensamhushåll eller familjer med upp till två personer. Och tanken är inte att skapa nya 70-talskollektiv – utan att anpassa boendet efter vad dagens kunder behöver. 

– Det vi har sett hittills är att människor har ett behov av gemenskap, men man vill inte att den ska kännas påtvingad. Vi ska snart börja bygga bostäder i Malmö där vi kommer att utforska exakt hur det här ska göras. Just att vara inlyssnande genom hela processen är jätteviktigt för att det ska bli bra, säger Lotta. 

Här finns allt du vill veta om Ikano Bostad 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?