1515

Räntor och valutor: Euron vinner mark

Europeiska statspappersräntor fortsätter att stiga marginellt på onsdagsförmiddagen efter ett litet uppställ redan på morgonen. Euron stiger samtidigt svagt mot dollarn och japanska yen i takt med att Europabörserna vänder upp efter en tveksam inledning.

Tyska räntor och euron sjönk initialt efter att den tyska statistikmyndigheten rapporterade att Tysklands BNP sjönk 5,0 procent under 2009, vilket var svagare än väntade - 4,8 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät. Enligt ännu så länge relativt osäkra uppgifter var BNP oförändrat under fjärde kvartalet. Det fanns dock andra uppgifter i rapporten som uppvägde eventuell besvikelse över BNP-fallet

"Den ekonomiska tillväxten
i Tyskland var förmodligen inte så stark under det fjärde kvartalet som under det excellenta tredje kvartalet (+0,7 procent). Men nyheten att det tyska budgetunderskottet endast steg till 3,2 procent av BNP under 2009 var överraskande positivt - efter Luxemburg är det det näst lägsta underskottet i euroområdet", konstaterar Jörg Krämer, chefekonom på Commerzbank, i ett kundbrev.

Han räknar med
att den tyska ekonomin åter kommer att uppvisa en stark tillväxt under det första kvartalet, men därefter väntas en dämpning när lagernivåerna har återställts till mer normala nivåer.

Brittiska räntor steg
och pundet stärktes efter kommentarer från Andrew Sentance, ledamot i Bank of Englands penningpolitiska kommitté, i en intervju med the Guardian.

Andrew Sentance sade
att Bank of England nu har gjort tillräckligt för att stimulera ekonomin och kan nu anta en "vänta-och-se"-hållning för att utvärdera hur effektiva de kvantitativa lättnaderna har varit.

Han sade vidare
att banken kommer att behöva överväga att höja räntan i år givet att ekonomin återhämtar sig och "det finns globala influenser som olje- och råvarupriser och effekter av växelkursen som kan leda till hastighetsbegränsningar i tillväxttakten".

"Kommentarerna från Sentance
gav en antydan om en vändning i den brittiska räntecykeln, och det lyfte pundet. Det är lite tidigt enligt vår bedömning, men kommentarerna flyttade marknaden", sade Adam Cole, global chef för valutastrategi vid Royal Bank of Canada, till Bloomberg News.

Grekiska statspappersräntor fortsatte
att stiga mer än tyska räntor på onsdagsförmiddagen, den tioåriga räntespreaden vidgades 7 punkter, till 242 punkter, i spåren på förnyad oro över hur det står till med de grekiska statsfinanserna.

EU-kommissionen konstaterade på
tisdagen att de har funnit "allvarliga oegentligheter" när det gäller det grekiska underskottet både i april och i oktober 2009.

I en intervju
med Handelsblatt försäkrar dock Greklands finansminister, Georgios Papaconstantinou, att de underskottssiffror som den nya regeringen nu har tagit fram är korrekta.

"Det är hela
sanningen - det finns inga mer skelett i garderoben", sade han, och tillade att "det finns nu en solid grund för att reducera vårt underskott det kommande året".

Finansminister tillade att
Grekland inte behöver extern hjälp för att lösa underskottsproblematiken, Grekland är redan inne på rätt spår för att lösa problemen.

Eftermiddagens makroagenda är
tunn, men det brittiska konjunkturinstitutet NIESR ska rapportera sin beräkning av BNP-tillväxten under det fjärde kvartalet, och i USA emitteras tioåriga statsobligationer för 31 miljarder dollar

Klockan 20 svensk
tid publiceras Fed:s senaste regionala konjunkturrapport, Beige Book, som är ett underlag inför nästa FOMC-möte den 26-27 januari.

Noteringar onsdag kl 11.35
USD/SEK 7:0390 (7:0580)
EUR/USD 1:4511 (1:4507)
EUR/SEK 10:2166 (10:2392)
SSV 6 mån 0,23 (0,23)
Statsobl 10y 3,29 (3,26)
Räntegap/ty -4 (-6)
US obl 10y 3,73 (3,74)
Tysk obl 10y 3,33 (3,32)


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?