1515

Stockholmsbörsen: Vinsthemtagningar sänkte börsen

Stockholmsbörsen tog en vinsthemtagningspaus på tisdagen och index stängde med ett tydligt minus.

Riskaptiten fick sig en törn efter att Alcoa öppnat den amerikanska rapportsäsongen på måndagskvällen med ett svagare resultat än förväntat. Nya signaler om att Kina vill kyla av sin snabbväxande ekonomi tyngde också investerarhumöret.

Den senaste tidens
vinnare, cykliska aktier, stod också för de största nedgångarna på tisdagen och i synnerhet råvaruexponerade bolag. Dollarförstärkningen under dagen fick råvarupriserna på brett fall.

Slutnoteringen på OMXS30-index
blev 969,6, en nedgång med 0,9 procent. Men Stockholmsbörsen handlades så sent som på måndagen på de högsta nivåerna sedan i början på maj 2008.

Omsättningen på dryga
14 miljarder kronor under dagen blev ytterligare ett kvitto på att affärsaktiviteten på börsen återhämtar sig efter mellandagshandeln under jul och nyår.

Bland råvarubolagen blev
Boliden sedvanligt mest omsatt och även en av de tungviktaraktier som sjönk mest.

Deutsche Bank behåller
sin säljrekommendation på Boliden, men höjda prognoser för koppar- och zinkpriserna motiverar enligt banken en höjning av riktkursen för bolagets aktie. Den sätts nu till dryga 79 kronor, jämfört med tidigare 54:50 kronor. Slutkursen för Boliden på tisdagen blev 100:30 kronor, 3 procent lägre.

Bland tyngdklossarna inom
verkstad stack Volvo ut med en nedgång på över 3 procent till 64:80 kronor efter nyheten att storägaren Industrivärden tar in cirka 5 miljarder kronor i en konvertibelemission.

"Att Industrivärden tar
in pengar skapar ytterligare ett rykte kring Volvo och nyemission, men att det här skulle ha större sannolikhetsgrad än tidigare rykten, det ser jag väl inte", sade en analytiker i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Sammanhanget mellan Industrivärdens
emission och en eventuell emission i Volvo tillbakavisades av såväl Volvo som Industrivärden.

Att Industrivärden tar
in nya pengar verkade även sätta press på andra stora portföljinnehav som till exempel Sandvik, som sjönk över 3 procent till 87:05 kronor.

Aktien kom under
extra press av att Goldman Sachs sänkt rekommendationen till neutral från köp, och även att Standard & Poor's satt negativa utsikter för bolagets långsiktiga kreditbetyg.

Assa Abloy fanns
också bland de stora förlorarna inom verkstad och slutade dryga 4 procent lägre på 136:50 kronor. Goldman Sachs har sänkt rekommendationen till sälj från tidigare neutral.

Bland tisdagens vinnare
bland de större bolagen fanns mindre konjunkturkänsliga aktier, som Swedish Match som var upp 0,7 procent till 152:30 kronor. Även Astrazeneca klarade sig bättre än marknaden med en nedgång på 0,3 procent till 334:10 kronor. Oriflame steg med 0,7 procent till 410 kronor.

Störst stöd bjöd
emellertid Nordea på under tisdagen. Aktien blev den mest omsatta och steg med 1,6 procent till 75 kronor och det utan att någon nyhetsförklaring nått börsskärmarna. Största nettoköpare i aktien på tisdagen var Cheuvreux, tillsammans med Credit Suisse.

Även momentum för
H&M tycktes i viss mån hålla i sig i spåren av att Carnegie på måndagen gjort en helomvändning i sin syn på aktien. Den rankas nu som outperform, jämfört med tidigare neutral. Aktien nådde plusstrecket i den sena handeln, men slutade knappa 0,2 procent lägre på 403:10 kronor.


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?