1515

Räntor & valutor: Kronan tappar mot dollarn

USA-räntorna steg, i synnerhet i de längre löptiderna, jämfört med fredagens svenska stängning. På valutamarknaden har kronan tappat mot såväl dollar som euro.

Den amerikanska tvååriga statsobligationsräntan var tidigt på måndagsmorgonen upp 3 punkter till 0,93 procent sedan svensk stängning på fredagen medan tioårsräntan steg 8 punkter till 3,44 procent. Räntorna steg bland annat efter portföljjusteringar med ökad efterfrågan på aktier. Måndagens amerikanska handel är stängd på grund av helgdag.

I helgen avslutades
G20-gruppens finansministermöte i London på lördagen, och det beslutades bland annat om hårdare åtgärder mot bankbonusar.

Enligt slutkommunikén efter
G20-gruppens finansminister- och centralbankschefsmöte i London på lördagen, har världens finansmarknader har börjat stabiliserats och den globala ekonomin förbättras, men det råder ändå viss osäkerhet om utsikterna för tillväxten och sysselsättningen.

Därför kommer G20-länderna
att fortsätta med stödåtgärder och en expansiv penning- och finanspolitik, med prisstabilitet och uthålliga statsfinanser i åtanke, till dess att återhämtningen är säkrad.

Mötet beslutade att
stödja sysselsättningsutvecklingen genom strukturåtgärder, aktiv arbetsmarknadspolitik och utbildnings- och jobbträningsprogram.

Mötesdeltagarna åtog sig
vidare att arbeta för att motverka överdrivna fluktuationer i råvarupriser genom att förbättra funktionen och transparensen i såväl den fysiska som finansiella handeln samt genom att verka för en närmare dialog mellan producerande och konsumerande länder.

Mötet enades också
om behovet av en transparent och trovärdig process för att dra tillbaka de extraordinära finans- och penningpolitiska åtgärderna samt stödet till den finansiella sektorn "när återhämtning blir stabilt säkrad". I samarbete med IMF och FSB kommer gemensamma och koordinerade exitstrategier att utvecklas, men med insikt om att omfattningen och tidpunkterna för åtgärderna kan variera mellan olika länder vad gäller de olika policyåtgärderna.

Mötet beslutade om
en rad åtgärder, bland annat att skapa tydliga och identifierbara framsteg i arbetet med att leverera ett ramverk för bolagsstyrning och ersättningspraxis.

"Detta kommer att
förhindra överdrivet risktagande och mildra systemrisker", framgår det av kommunikén.

Mötet vill också
ha större öppenhet om nivåer och strukturer för ersättningar till personer vars arbete har avgörande effekt på risktagandet.

Vidare krävs globala
standarder för lönestrukturer, inklusive fördröjningar och effektiva återbetalningsmöjligheter, relationer mellan fast och variabel ersättning samt för garanterade bonusar. Detta för att garantera en ersättningspraxis som överensstämmer med långsiktigt värdeskapande och finansiell stabilitet.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet
sa på en presskonferens efter motet att trovärdiga exitstrategier är avgörande för förtroendet hos ekonomiska aktörer.

Det som är
avgörande är förtroendet. Det är alltför tidigt att förklara att krisen är över och starta exitstrategierna nu. Men de måste finnas redo", sade han.

ECB-chefen sa att
han inte väntade sig någon konflikt framöver mellan centralbankernas kamp mot inflationen och regeringarnas kamp mot arbetslösheten.

"Det finns ingen
motsättning. Om vi centralbanker inte är trovärdiga i att leverera prisstabilitet och förankra inflationsförväntningarna kommer marknadsräntorna att stiga", sa han.

Japanska marknadsräntor noterade
blandade rörelser, där den tvååriga statsobligationräntan var ned 2 punkter till 0,22 procent, och tioåringen var upp 3 punkter på 1,36 procent.

På valutamarknaden har
dollarn stärkts till 93,15 mot yenen, jämfört med svensk stängning på fredagen. Dollarn har stärkts mot euron.

Kronan har försvagats
mot dollarn sedan svensk stängning på fredagen, till noteringen 7,15 mot dollarn. Kronan noterar även liknande rörelser mot euron och noteras 10,24.

Måndagens dagordning bjuder
bland annat på svensk konkursstatistik från kreditupplysningsföretaget UC, samt veckostatistik från arbetsförmedlingen.

Vidare presenteras KPI-siffror
från Estland för augusti. I juli steg KPI 0,9 procent jämfört med månaden före och sjönk med 0,7 procent jämfört med samma månad föregående år.

I Tyskland presenteras
statistik över industriorder för juli. Enligt Bloomberg News enkät väntas en uppgång i orderingången med 2,0 procent jämfört med föregående månad och en nedgång med 20,2 procent jämfört med samma månad 2008.


Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?