1515

USA-börserna: Teknikaktier tog täten

New York-börserna noterade stabila uppgångar under veckans sista handelsdag.
En del av uppgångarna kom efter att dollarn tappat mark mot andra valutor, något som bland annat teknikbolagen såg ut att gilla.

Dessutom tolkades dagens sysselsättningsstatistik positivt, trots att statistiken både överraskat positivt och negativt på marknadens förväntningar.

Vid stängning var
Dow Jones Industrial Average upp 1,0 procent till 9.441 medan S&P 500 steg 1,3 procent till 1016. Nasdaq gick upp med 1,8 procent till 2.019.

Omsättningen låg på
1,0 miljarder aktier på New York Stock Exchange medan den var 1,7 miljarder på Nasdaq.

Bolag som Caterpillar
och Exxon höll sig framme och lyfte index. De båda aktierna noterade uppgångar på 2,4 respektive 1,4 procent.

Andra aktier som
lyckades bra var teknikjättar som IBM och United Technologies som steg med 0,9 och 1,5 procent.

Riktigt lika bra
gick det inte för Wal-Mart som tappade 0,1 procent.

På Nasdaq var
det Apple och Microsoft som höll ångan uppe. Aktierna steg med 2,3 och 2,1 procent.

En bransch som
inte lyckades prestera särskilt bra under fredagen var livförsäkring där tunga kandidater som Aflac och Metlife såg till att pressa.

CTC Media, där
svenska MTG är en av de största ägarna, gick starkt med en uppgång på 9,3 procent efter att Goldman Sachs höjt sin rekommendation på aktien till köp från tidigare neutral.

Abercrombie och Fitch
föll med 2,6 procent efter att Citigroup sänkt sin rekommendation på aktien till sälj från tidigare behåll som motiverade sänkningen med att bolagets jämförbara försäljning förmodligen kommer att fortsätta falla framöver och tynga resultatet.

Array tappade hela
23,3 procent efter att ha meddelat att ett av bolagets läkemedel misslyckats i en fas II-prövning. Det resulterade även i att Piper Jaffray sänkte sin rekommendation på aktien till neutral från tidigare övervikt.

Antalet sysselsatta utanför
jordbrukssektorn i USA minskade med 216.000 personer i augusti. Arbetslösheten ökade samtidigt till 9,7 procent, jämfört med oreviderade 9,4 månaden före, vilket är den högsta nivån sedan juni 1983.

Analytiker räknade med
att sysselsättningen skulle minska med 230.000 jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle uppgå till 9,5 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

På obligationsmarknaden steg
tioåringen med 9 punkter till 3,44 procent.

Ericsson handlades upp
30 öre jämfört med vid Stockholmsbörsens stängning.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?