1515

DEBATT: LAS ger falsk trygghet

LAS ger möjligen trygghet för facken. LAS kan hanteras av storföretagen, men för alla andra och för samhällsekonomin totalt skapar LAS otrygghet, färre jobb och lägre tillväxt, skriver Anna-Stina Nordmark Nilsson på DI Debatt.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin försvarar den svenska arbetsrätten, LAS, och dess fackligt dispositiva och föga rättvisa regelverk (DI Debatt 2/9). Hans huvudpoäng är att reglerna är flexibla och att de skapar trygghet och lugn.

Jag utgår ifrån
att Sven Otto Littorin eftersträvar trygghet och lugn – men främst av valtaktiska skäl. Det är oklokt att utmana de fackliga organisationerna i frågan inför riksdagsvalet.

Det är ingen
ursäkt för att inte göra rätt. Trygghet är oftast positivt, det kan de flesta skriva under på. Men vem ger LAS, trygghet?

Inte det lilla
företaget som riskerar att förlora nödvändig kompetens om det tvingas skära ned på personalen. Detta gäller framför allt i nya branscher med snabb teknisk utveckling – de företag som alla annars värnar om. Sven Otto Littorin hävdar, med hänsvisning till en rapport från oss, att det faktum att "bara" 16 procent av småföretagen har använt möjligheten att undanta två anställda från turordningsreglerna bevisar att LAS inte är något problem.

Men inom elektroniksektorn
var det till exempel hela 61 procent av företagen som använt undantaget. Och fler än 60 procent av småföretagen med 20–49 anställda, en grupp som inte kan utnyttja undantaget, ser turordningsreglerna som ett stort problem.

LAS ger heller
ingen trygghet för ungdomar och invandrare som stängs ute från arbetsmarknaden. Forskningen har visat en tydlig koppling mellan LAS och den internationellt sett höga svenska ungdomsarbetslösheten.

Sven Otto Littorin
skriver att en ändring av turordningsreglerna bara leder till att andra personer blir arbetslösa.

Han säger de
facto att regelverket inte skulle ha någon betydelse för företagens vilja att växa och expandera.Verkligheten och sunt förnuft säger motsatsen.

Med bättre regler
vågar fler företagare anställa. Det gynnar alla.

Det är också
det korta svaret på de fackliga förbundsordförandena Christin Johanssons och Stefan Löfvens artikel (DI Debatt 3/9). LAS hindrar småföretag att anställa och diskriminierar kompetenta ungdomar när omstruktureringar sker.

I verkligheten är
Sven Otto Littorins trygghet inte speciellt stor för de anställda. Många låses in i jobb de varken önskar eller passar för. Framför allt är lagen dispositiv, företag med kollektivavtal och resurser kan köpa sig fria.

Mer än varannat
småföretag, över 130.000, saknar kollektivavtal. Avtalen passar ofta inte företagen eller deras anställda. Det mest uppenbara exemplet är byggavtalets krav på ackord – en löneform som oftast inte passar kvalitetsmedvetna företag. Effekten blir att regelverket missgynnar småföretagen som inte har dessa resurser.

LAS ger möjligen
trygghet för facken. LAS kan hanteras av storföretagen, men för alla andra och för samhällsekonomin totalt skapar LAS otrygghet, färre jobb och lägre tillväxt.

Det skadar landet
och drabbar alla – framför allt ungdomarna. En sämre investering inför framtiden är svår att göra.


Anna-Stine Nordmark Nilsson
vd, Företagarna


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?