1515

Stockholmsbörsen: Storaffärer gav lyft

Efter en svag inledning letade sig Stockholmsbörsen successivt uppåt under måndagen för att stänga med relativt breda uppgångar.

Starka ledande europeiska börser tillsammans med en storaffär med amerikanska Xerox tillhörde omvärldsfaktorerna som gav stöd. Under eftermiddagens handel kom dessutom draghjälp från USA-börsernas positiva öppning.

Vid stängning hade
OMXS30 stigit med 1,5 procent till noteringen 913,6. Omsättningen uppgick till 13,1 miljarder kronor.

Beskedet från amerikanska
Xerox att bolaget lägger ett bud på Affiliated Computer Services värt 6,4 miljarder dollar kablades ut vid lunchtid och gav ett allmänt stöd till utvecklingen på Stockholmsbörsen, inte minst för tekniksektorn.

"Den affären bidrog
positivt. Det är ett tecken på att bolagen vågar sig på att göra lite större affärer igen, vilket ger stöd till den allmänna riskaptiten", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Sett till enskilda
bolag sorterade Astrazeneca högt upp på vinnarlistan, aktien steg med 2,5 procent till 314 kronor.

Stöd kom här
från rykten på marknaden att schweiziska Novartis överväger ett bud. Aktien fick också draghjälp efter att en appellationsdomstol i ett ärende gällande bolagets patent på Seroquel dömt till Astrazenecas förmån i en tvist mot Teva Pharmaceutical Industries och Novartis Sandoz gällande.

Dessutom presenterades en
storaffär i läkemedelssektorn på morgonen, Abbot Labs köper Pharmaceuticals- divisionen från Solvay Group för 4,5 miljarder euro.

"Det är både
de fundamentala nyheterna och uppköpsryktena som lyfter Astrazenecas aktie", sade en analytiker i kommentar.

Haldex B steg
3,3 procent till 63:50 kronor. Vd Joakim Olsson sade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att de tendenser till en förbättrad efterfrågan som Haldex indikerade i samband med rapporten för det andra kvartalet har bekräftats under sommarmånaderna.

Bland skogsbolagen tuffade
framför allt Stora Enso på rejält. Stora Enso R var 5,3 procent högre till 49:70 kronor. Bolaget har meddelat att det ska återuppta produktionen vid Enocell massabruk i Finland. Utöver det har SEB Enskilda höjt riktkursen för Stora Enso till 5:30 euro från tidigare 5:20 euro med upprepad rekommendationen köp.

Rottneros var 4,8
procent upp till 2:20 kronor. SEB Enskilda har höjt rekommendationen till behåll från tidigare sälj och höjt riktkursen till 2 kronor, från 1:20 kronor.

Holmen B steg
1 procent till 194 kronor. Bolaget har beslutat att genomföra effektiviseringsåtgärder vid bruket i Workington och vid Bravikens pappersbruk. SEB Enskilda har dessutom höjt riktkursen till 165 kronor från tidigare 160 kronor, men upprepat rekommendationen sälj.

Alliance Oil avancerade
5,1 procent till 87:50 kronor. Bank of America/Merrill Lynch har i en analys upprepat köp och riktkurs 130 kronor.

Kabe B lyfte
6,7 procent till 75:75 kronor och Metro B steg 3,7 procent till 1:11 kronor efter köprekommendationer i det senaste numret av Börsveckan.


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?