1515

Räntor och valutor: Kronan allt svagare

Europeiska marknadsräntor, inklusive svenska, sjönk inledningsvis på måndagen efter en fortsatt negativ ton på börserna. Allt eftersom dagen fortskred vände dock börserna uppåt och räntenedgångarna gröptes delvis ur.

Räntan på den svenska tioåriga benchmarkobligationen stängde 2 punkter ned till 3,37 procent, jämfört med fredagens svenska stängning. Den tyska tioåringen var samtidigt ned 3 punkter till 3,24 procent, vilket gjorde att räntegapet dem emellan vidgades till 13 punkter (12).

Dagens enda svenska
statistik var Arbetsförmedlingens veckostatistik över varsel och arbetslöshet.

Antalet personer som
berörts av varsel om uppsägning i september uppgår till 6.787 till och med vecka 39, enligt veckostatistiken från Arbetsförmedlingen. I augusti uppgick antalet varsel till 5.370 personer och i juli till 4.412 personer.

Antalet öppet arbetslösa
minskade förra veckan med 3.433 personer till 255.829 personer, vilket samtidigt var en ökning med 105.854 jämfört med samma vecka året före. Antalet sökande som fick arbete förra veckan minskade och det gjorde även antalet nyanmälda platser.

Tysk inflationsstatistik visade
att prisnedgångarna tilltog i september, med preliminär KPI på -0,4 procent från månaden före och på -0,3 procent från samma månad i fjol.

Förväntningarna låg på
-0,2 procent respektive 0,1 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Simon Juncker, Commerzbank,
konstaterade att det återigen var livsmedel och speciellt energipriser som föll både jämfört med månaden före och samma månad i fjol.

"Denna trend bör
snart nå ett slut, och priserna kommer att stiga då, även om vi räknar med att inflationstakten förblir långt under 2 procent under 2010", skrev Simon Juncker in en kommentar och tillade att inflationen inte kommer att vara något problem för Europeiska centralbanken framöver.

I Tyskland sitter
förbundskansler Angela Merkel kvar efter söndagens val. Liberala FDP var valets vinnare och därmed kan det bli en ny regeringskoalition mellan CDU/CSU och FDP. Detta kan enligt bedömare i sin tur öppna dörren för skattesänkningar och utbudsfrämjande reformer, men utrymmet för politiska satsningar är samtidigt små med fortsatt ansträngda statsfinanser.

Angela Merkel sade
på måndagen att den nya regeringens främsta mål blir att skapa jobb och främja ekonomisk tillväxt. Några nya skattesänkningar blir inte aktuella före 2011 och Tysklands partiella minimilön kommer inte att upphävas.

Ungerns centralbank sänkte
som väntat sin styrränta med 50 punkter till 7,50 procent.

Vid sitt möte
i Pittsburgh i fredags konstaterade G20- ledarna i sitt slutdokument att processen av återhämtning inte är fullbordad, och de åtar sig därför att behålla den starka policyresponsen tills en uthållig återhämtning är säkrad. G20 ska ta fram koordinerade exitstrategier, men samtidigt erkänna att "omfattningen, timingen och ordningen" i denna process kommer att variera mellan länder och regioner och mellan olika sorters policyåtgärder.

G20 åtar sig
också att agera tillsammans för att skärpa kapitalkraven hos bankerna och ändra ersättningssystemen, som lett till alltför stort risktagande. Internationella regler ska ha utarbetats till 2010 och sedan fasas in till slutet av 2012.

G20 lanserade samtidigt
ett nytt ramverk för en "Stark, uthållig och balanserad tillväxt". I korthet kan det utläsas som ett behov av rebalansering, där underskottsländer som USA bör öka sitt sparande, överskottsländer som Kina öka sin inhemska efterfrågan och Europa öka investeringarna.

Detaljer i ramverket
ska utarbetas vid G20:s finansminister- och centralbankschefsmöte i Skottland 7-8 november. IMF får en viktig roll som utvärderare om hur arbetet fortskrider.

En del bedömare
tvivlar på hur ramverket kommer att fungera i praktiken, och hur effektivt systemet med "grupptryck" egentligen blir.

Amerikanska räntor visade
små rörelser på måndagen, efter att ha sjunkit i fredags på grund av svagare statistik än väntat.

Chicago Feds nationella
aktivitetsindex sjönk i augusti, nedtyngt av den fortsatta svagheten på arbetsmarknaden. Produktionsindikatorerna förbättrades dock, rapporterar Reuters.

Den amerikanska tvåårsräntan
var upp 2 punkter till 0,99 procent, jämfört med fredagens svenska stängning, och tioårsräntan var ned 6 punkter till 3,32 procent.

På valutamarknaden handlades
dollarn vid svensk stängning på 89:26 mot yenen, jämfört med 90:20 i fredags.

Det var första
gången på åtta månader som yenen bröt igenom till 90-nivån mot dollarn. Yenen gynnas av minskad riskaptit, av att exportörer utnyttjar en skattelättnad på hemtagna vinster inför budgetårets halvårsskifte den 30 september samt av den nya regeringens signaler om att de inte kommer att intervenera på valutamarknaden.

Mot euron har
dollarn dock stärkts till 1:4653, jämfört med 1:4700 i fredags.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet
sade i en intervju med Corriere della Sera, att en stark dollar är "mycket, mycket viktigt för stabiliteten i den globala ekonomin".

Kronan försvagades med
7 öre till 6:99 mot dollarn och med 4 öre till 10:21 mot euron. Mätt i TCW-index har kronans värde minskat till 133,50, från 132,96 i fredags.

Senare i veckan
finns flera intressanta hållpunkter. På tisdagen kommer hushållens konfidensindikator från USA, konfidensindikator från euroområdet och svensk detaljhandel i augusti, där SME Direkts prognosenkät pekar mot en uppgång med 4,2 procent i årstakt.

Onsdagen bjuder på
snabb-KPI i september i euroområdet medan torsdagen innehåller inköpschefsindex i Sverige och andra länder. Dessutom kommer amerikanska industriorder och IMF publicerar sin höstprognos.

Veckan avslutas med
den amerikanska jobbrapporten för september. Enligt Bloomberg News prognosenkät spås antalet sysselsatta ha minskat med 180.000 medan arbetslösheten antas ha stigit till 9,8 procent från 9,7 procent.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?