1515

USA-börser: Dystert på Wall Street

USA-börserna ligger en bit in på negativt territorium efter att drygt halva fredagens handelssession passerat. Tyngde gjorde makrostatistik gällande ordrar över varaktiga varor och försäljning av nya hus. Till dagens förlorare hörde Blackberry-tillverkaren Research in Motion medan Sara Lee gick mot strömmen.

Klockan 19.02 hade Dow Jones index backat 0,6 procent till 9.651. På den bredare marknaden var S&P 500-index ned 0,8 procent till 1.042 samtidigt som Nasdaq Composite-index minskat 0,9 procent till 2.088.

Omsättningen var 546
miljoner aktier på NYSE medan motsvarande siffra på Nasdaq var 1.346 miljoner aktier.

Tioårsräntan var ned
fyra punkter till 3,34 procent medan trettioåringen tappade fem punkter till 4,12 procent.

Det amerikanska handelsdepartementet
presenterade makrostatistik som var något svagare än väntat. Orderingången i USA över varaktiga varor sjönk med 2,4 procent i augusti jämfört med månaden innan. Marknaden hade räknat med en uppgång på 0,4 procent. Försäljningen av nya hus i USA steg med 0,7 procent i augusti till en årstakt på 429.000 enheter. Marknaden hade räknat med en uppgång med 1,6 procent till 440.000 hus i årstakt.

Den statistik som
presenterades över konsumenternas förtroende i Michigan överaskade däremot något på uppsidan. Den reviderade siffran för september uppgick till 73,5, jämfört med marknadens förväntningar på 70,5. I augusti låg utfallet på 65,7.

Research in Motion
var mest omsatta aktie på Nasdaqbörsen och rasade hela 16 procent. Bolaget presenterade sent på torsdagskvällen delårsrapporten för årets andra kvartal. Företagets prognos för det tredje kvartalet var en besvikelse. Research in Motion tror på en vinst per aktie på 1,00-1,08 dollar samt intäkter på 3,6-3,85 miljarder dollar. Analytikernas prognosförväntningar låg på en vinst per aktie på 1,05 dollar samt intäkter på 3,92 miljarder dollar.

Sara Lee meddelade
att bolaget ska sälja sin kroppsvårdsverksamhet till Unilever för 1,28 miljarder euro. Bolaget meddelade vidare att en del av kapitalet ska återföras till aktieägarna samtidigt som det annonserade ytterligare återköp av egna aktier för en miljard dollar. Aktien steg 6,3 procent.

Den kinesiska dataspeltillverkaren
Shanda Games aktie börjar att handlas på Nasdaqbörsen på fredagen. Bolaget kommer att emittera aktier för 1,04 miljarder dollar i samband med noteringen vilket gör det till den största börsnoteringen hittills i USA. Kursen var ned nästan 10 procent.

Tibco Software rapporterade
sent igår en vinstökning med 34 procent, vilket var över förväntan. Aktien steg 3,6 procent.

Ford planerar att
bygga en tredje fabrik i Kina. Investeringen väntas uppgå till 490 miljoner dollar. Fabriken kommer att drivas tillsammans med en kinesisk partner samt japanska Mazda. Aktien minskade 1 procent.

Bland övriga storbolag
på New Yorkbörsen märktes att General Electric tappade 2,4 procent medan Alcoa och Amerixan Express båda minskade 3 procent.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?