1515

Stockholmsbörsen: H&M och Astra tynger

Stockholmsbörsen var lägre vid lunchtid på torsdagen och utvecklades något sämre än de ledande europeiska börserna efter svag utveckling för indextunga aktier som H&M och Astra Zeneca.

"Vi är nu inne i upptakten till G20-mötet och det är snarare det man fokuserar på än Fed-beskedet i går kväll. Det finns en liten risk att räntorna går upp när Feds inköp av statsobligationer minskar. Men med de inflationsutsikter som ligger och de låga räntor de säger att de ska hålla så bör det inte kunna blir någon större uppåtpress på räntorna", säger Henrik Degrér, portföljförvaltare på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.45 var
OMXS30 1,0 procent lägre till noteringen 914,0. Omsättningen uppgick till 6,1 miljarder kronor.

H&M B tappade
3,1 procent till 396 kronor efter att bolaget redovisat sin rapport för räkenskapsårets tredje kvartal. Resultatet före skatt blev drygt 1 procent bättre än förväntat, enligt SME Direkts prognossammanställning. Det som stack ut på uppsidan var brutto- och rörelsemarginalen medan försäljningen blev en klar besvikelse.

Försäljningen i jämförbara
butiker minskade med 11 procent i augusti månad och där hade analytikerna väntat sig en nedgång med 5,1 procent. Den totala försäljningen sjönk med 3 procent mot en väntad uppgång med 5,0 procent. Samtidigt ökar H&M expansionstakten till att 240 butiker netto för räkenskapsåret från 225 butiker.

"Det var lågt
ställda förväntningar på försäljningen i augusti och den blev ännu lägre. Men bruttomarginalen är en helt sanslöst stark siffra och rapporten är klart godkänd", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Astra Zeneca var 2,1
procent lägre till 306,50 kronor efter att Goldman Sachs sänkt rekommendationen för aktien till sälj från tidigare neutral och dragit ned riktkursen till 26,75 pund, motsvarande 300 kronor, från 30 pund. Goldman Sachs motiverar sänkningen med att de positiva studieresultaten för preparatet Brilinta är helt absorberad i värderingen

Bättre gick det
för Scania B, som steg 0,9 procent till 88,25 kronor och även Volvo B som ökade 0,7 procent till 69 kronor. Aktierna lyftes något efter att Anton Weinmann, chef för MAN:s kommersiella fordon, i en intervju med Bloomberg News sagt att marknaden för kommersiella fordon håller på att "bottna ur". Han sa vidare att enheten för kommersiella fordon har "samtal om samarbete" med Scania.

Scanias vd
Leif Östling sa i en intervju med Dagens Industri på torsdagen att marknaden för både nya och begagnade lastbilar har bottnat, men att återhämtningen i Europa riskerar att bli trög. Ryssland väntas däremot komma tillbaka snabbare.

Getinge B föll
3,5 procent till 122,50 kronor. Goldman Sachs har sänkt rekommendationen för Getinge till sälj, från tidigare neutral. Riktkursen har höjts till 120 kronor från 110 kronor. Bakom rekommendationssänkningen ligger den senaste tidens uppvärdering av aktien samt att banken inte väntar sig någon försäljningstillväxt 2010.

Oriflame B backade
3,0 procent till 357,50 kronor sedan JP Morgan sänkt rekommendationen till undervikt från tidigare övervikt. Riktkursen har dragits ned till 330 kronor från tidigare 380 kronor. JP Morgan har sänkt estimatet för vinst per aktie med 10 procent inför rapporten för det tredje kvartalet.

SAS sjönk 1,9
procent till 4,78 kronor. Citigroup har sänkt rekommendationen för SAS till sälj från tidigare behåll med riktkurs 3,70 kronor från 3,80 kronor. Bakom den neddragna riktkursen ligger främst att värdet på SAS 20-procentiga andel i BMI nära nog kan halverats eftersom Lufthansa i stort sett betalade 40 procent mindre för Sir Michael Bishops 50-procentiga andel än vad som var beräknat i det ursprungliga optionsavtalet.

Telia Sonera, som var
i fokus under onsdagen efter rykten om återuppväckt intresse från France Telecom, sjönk tillbaka med 1,5 procent till 46 kronor. På onsdagen var aktien tidvis över 5 procent upp men stängde 1,2 procent högre.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

”Det här förändringsarbetet kräver modiga chefer”

Mindre machokultur och ett öppnare klimat. Effektivare projekt och lägre produktionsbortfall. Medarbetarundersökningen som gjordes för en tid sen fick Ikano Bostad att påbörja en rejäl förändringsprocess – som har gett lika rejäla resultat.  

En högre grad av innovation, ett större engagemang och en sundare företagskultur. Plus lägre personalomsättning och en arbetsmiljö som upplevs som mer stimulerande. För Pirjo Unnerstad, Head of HR på Ikano Bostad, är jämställdhetsarbetet ett effektivt sätt för att nå en ökad konkurrenskraft. 

– Jag har jobbat hela mitt liv i byggbranschen och har många gånger varit frustrerad eftersom jag sett att vi, på grund av alltför homogena team, inte har kunnat leverera till max. Det säger ju sig själv, frågar du fem personer med liknande bakgrund om hur de vill lösa ett problem så får du fem liknande svar. Med blandade arbetsgrupper når vi både en starkare innovation och skapar de bästa förutsättningarna att möta våra kunder, som ju också är av blandade kön, åldrar och bakgrunder. 

Stark motivation

På Ikano Bostad har man sedan 2014 jobbat extra fokuserat på att öka jämställdheten bland medarbetarna. Då gjordes en mätning som visade att många tyckte att jargong och en del beteenden kollegor emellan var för hårda. 

– Det gav oss en tankeställare och gjorde att motivationen för att påskynda jämställdhetsarbetet ökade ytterligare. Och glädjande nog har medarbetarundersökningarna sedan dess visat på tydliga förbättringar. Till exempel har vi nått ett betydligt högre engagemang, vilket leder till effektivare projekt med lägre produktionsbortfall, säger Pirjo.   

Läs mer om lärlingsprogrammet för kvinnor som vill bli snickare 

Lärlingsprogram för kvinnor

Vägen mot en mer jämställd organisation har egentligen inte varit en – utan många. Man har jobbat med rekrytering, ledarskap och successionsplanering, men också med mer handfasta projekt som ett lärlingsprogram för kvinnor ute på byggarbetsplatserna. 

– Hentverkarna är ett lärlingsprogram där vi har tagit in 16 kvinnor som ska utbildas i tre år. Tanken är att vi genom en större jämställdhet ska få en arbetsplats som passar fler, både kvinnor och män. En studie av projektet som gjordes visar att arbetsmiljön faktiskt förändrades när det kom in fler kvinnor, precis som vi hade önskat. Klimatet blev mer öppet och mindre macho. 

En annan hörnsten för utvecklingen mot en större jämställdhet är förankring i ledningsgruppen och arbete för att ständigt utveckla ledarskapet. 

– Det får inte finnas någon som helst tvekan i ledningen om att detta är något som vi gör till 500 procent, för att utveckla vår organisation. Och jag brukar med en dåres envishet tjata om att detta förändringsarbete också kräver modiga chefer. Chefer som har modet att anställa någon som inte är som de själva och som systematiskt arbetar för att alla medarbetare ska bli sedda och förstådda, oavsett livssituation. 

Ni har vunnit en del priser för ert arbete, bland annat Unionens Guldstegen. Vad betyder det för er?

– Den allra största anledningen till att vi gör det här jobbet är som sagt för att vi vill öka vår konkurrenskraft och värdet i affären. Men att få priser är ju såklart också väldigt roligt! Det är ett pris som nomineras av våra Unionen-medlemmar, vilket gör det extra kul. Det visar att det vi gör uppskattas och blir ett erkännande för hela företaget. För det är verkligen vad det här arbetet är, ett enda stort team work. Om inte alla hade varit så engagerade hade vi aldrig kunnat nå så här långt, säger Pirjo. 

Här kan du lära känna Ikano Bostads styrelse och ledningsgrupp 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?