1515

Stockholmsbörsen: Nedgångar väntas inleda veckan

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar mindre nedgångar när handeln i Europa inleds på måndagen i brist på tydlig vägledning från USA och efter något svagare utveckling i Asien.

En knapp halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 ned 0,3 procent, CAC 40 Index var oförändrad och DAX Index terminen hade tappat 0,5 procent.

Börserna i New
York stängde något högre under fredagen efter flera höjda analytikerrekommendationer. Procter & Gamle steg 3,2 procent efter att Citigroup höjt till köp från behåll och Sandisk klättrade 5,4 procent efter en höjd rekommendation av Bank of America/Merrill Lynch.

Dow Jones slutade
0,4 procent upp vilket var marginellt högre jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,3 procent. S&P 500 och Nasdaq Composite steg båda 0,3 procent.

På de asiatiska
börserna var det överlag mindre förändringar men övervägande nedgångar under natten. Marknaderna i Japan, Singapore, Malaysia, Indonesien, Filipinerna och Indien var dock stängda för helgdag. Hang Seng Index backade 0,1 procent och Shanghai Composite var 0,4 procent ned.

För svensk del
kan Electrolux påverkas av att leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika, AHAM 6, föll med 7,1 procent i augusti, jämfört med samma månad 2008. Nedgången indikerar en inbromsning i det fall som präglat marknaden tidigare under året.

"Det är lite
slagigt på månadsbasis men det är i alla fall en trend som vi förväntat oss. Jag tror det kan vara lite positivt för aktien under dagen", säger en analytiker i en kommentar.

Utöver det har
Citigroup höjt riktkursen för Electrolux till 195 kronor från tidigare 170 kronor med upprepad rekommendation köp.

Goldman Sachs har
höjt rekommendationen för Boliden till köp, från tidigare neutral. Riktkursen har höjts till 109 kronor från 103 kronor.

I spåren av
Autolivs kapitalmarknadsdag i slutet på förra veckan har Deutsche Bank höjt riktkursen till 38 dollar från tidigare 34 dollar med upprepade rekommendation behåll och Nomura har höjt till 28 dollar från tidigare 24 dollar.

Latour kan få
stöd av en artikel i Dagens Industri i måndagens upplag där tidningen skriver att det råder omotiverad stor rabatt och rekommenderar köp.

Måndagens agenda bjuder
för svensk del på regeringens budgetproposition för 2010 klockan 10.00.

I övrigt kommer
OECD att presentera en EU-rapport, och från USA kommer augustistatistik i form av ledande indikatorer klockan 16.00.

Veckans största händelse
är Federal Reserves räntebeslut som presenteras på onsdag, där styrräntan väntas ligga kvar på en oförändrad nivå.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?