1515

USA-börser: Rapportoro tyngde utvecklingen

De amerikanska börserna steg till en början på torsdagen med stöd av statistik, men stängde slutligen svagt på minus. Investerarna tog fasta på att Oracles och Fedex resultat hamnade något i underkant jämfört förväntningarna.

"Vi har fått en massa goda ekonomiska nyheter och många aktier har stigit väldigt dramatiskt. Vi behöver helt enkelt andrum", sa Peter Kenny som ansvarar för institutionell handel på Knight Equity Markets in Jersey City, till Bloomberg News i en kommentar.

Dow Jones Industrial
Average-index slutade på 9.784, en nedgång med knappa 0,1 procent. S&P 500-index tappade 0,3 procent till 1.065, medan teknikdominerade Nasdaq Composite- index slutade på 2.126. Det var en nedgång med 0,3 procent jämfört med onsdagen.

Omsättningen blev blygsam,
och knappa 1,5 miljarder aktier bytte ägare på New York-börsen under torsdagens handelssession. Nasdaq omsatte 2,6 miljarder aktier.

Marknadsräntorna sjönk överlag
i spåren av torsdagens statistikskörd, som överraskade åt det positiva hållet. Den tioåriga amerikanska statsobligationen hade tappat 8 punkter till 3,39 procent vid stängningen på Wall Street.

Torsdagens amerikanska statistik
visade på en viss förbättring på arbets- och husmarknaden. Samtidigt överraskade konjunkturindikatorn Philly Fed positivt.

Antalet nyanmälda arbetslösa
sjönk till 545.000 under vecka 37. Förväntat bland ekonomer var 557.000.

"Vi har en
global ekonomisk återhämtning i sikte och den senaste ekonomiska statistiken bekräftar det. Men alla skulle vilja se en förbättring på top line. Investerarna reagerar på att två ledande bolag missat top line-förväntningarna", sa en strateg till Bloomberg och hänvisade till Oracle och Fedex.

Båda aktierna sjönk
efter sina resultatrapporter. Oracles vinst per aktie hamnade i linje med förväntningarna för det första kvartalet, men försäljningen blev något svagare än analytikerna hade hoppats på. Aktien tappade 2,8 procent.

Fedex tappade 2,2
procent på sina resultatsiffror.

Tekniksektorn utvecklades överlag
svagare än marknaden som helhet under torsdagen, efter Oracles resultat. I andra vågskålen fanns uppgångar för tungviktarna Apple och Google, aktierna slutade 1,5 procent respektive 0,7 procent högre.

Bland vinnarna på
New York-börsen fanns Caterpillar, som slutade 2,4 procent högre i spåren av nyheten om ett samarbete med Volvo-konkurrenten Navistar. Dessutom fick Caterpillar en order från det amerikanska försvaret.

Efter marknadens stängning
presenterade Palm sitt resultat för det brutna räkenskapsårets första kvartal, där förlusterna blev lägre än förväntat. Marknaden hade räknat med en förlust på 24 cent per aktie, utfallet blev 10 cent per aktie. Det fick aktien att stiga kraftigt i efterhandeln på börsen.


Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Mer från Mousetrapper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?