1515

Nordenbörser: Finnair lyfte i Helsingfors

Nordenbörserna steg överlag med övriga Europabörser på torsdagen med undantag av Köpenhamnsbörsen, där Vestas Wind tyngde index.

Klockan 17.30 noterades Norden-indexet OMXN40-index på 844 en uppgång med 0,4 procent.

Bäst avkastning gav
Helsingfors på torsdagen, där OMXH25-index noterades 0,8 procent högre med energi- och verkstadsbolag i täten. Sämst gick konsumentbolagen.

Stora Enso steg
med 0,6 procent i spåren av nyheten att höjningen av ryska virkestullar skjuts upp till 2011. Den senaste tidens uppgångar för aktien får Handelsbanken att sänka sin rekommendation till öka från köp.

Fortum, Kone och
Sampo låg högt på vinnarlistan bland de mest omsatta aktierna, medan Outokumpu hörde till förlorarna. Aktien tappade 3,6 procent utan att några nyheter nått börsskärmarna.

Nyheten att Finnair
nått en överenskommelse med kabinpersonalen om sänkta ersättning fick aktien att rusa med över 6 procent.

Det norska OBX-indexet
ökade med 0,3 procent under ledning av industribolagen. Även konsument- och finansbolagen bidrog till uppgångarna.

Bland vinnarna fanns
Schibsted. Aktien steg över 3 procent. Vd Rolv Erik Ryssdal säger till Bloomberg News att bolaget ska öka lönsamheten genom sänkta kostnader och uppskjutna förvärv.

Sämst börsklimat i
Norden på torsdagen hade Köpenhamnsbörsen, där OMXC20-index sjönk med 0,4 procent. Vestas Wind tappade 3,5 procent efter att Handelsbanken sänkt sin rekommendation till öka från köp, med sänkt riktkurs.

På den positiva
sidan fick bolaget en order på 60 vindkraftsturbiner till Indien.

Danisco rusade däremot,
hela 14 procent efter att första kvartalets vinst blev bättre än förväntat och en förbättrad prognos från bolaget.


Innehåll från TakedaAnnons

Covid tydliggör vårdens reformbehov

Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.
Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

Under pandemin har det svenska vårdsystemet på många sätt svarat upp väl mot de utmaningar det ställts inför. Samtidigt blev strukturella brister tydligare. Nu behövs ett ”nytt vårdtänk” där vårdens parter samarbetar för ett hållbart system med patienten i centrum.

Läkemedelsbolaget Takeda arbetar i Sverige framförallt med sällsynta sjukdomar, gastroenterologi, neurovetenskap och onkologi. För ett par år sedan presenterade Takeda sin vision ”Hållbar vård i partnerskap”. Målet är att förbättra patienternas livskvalitet och patientmedverkan genom sektoröverskridande samarbeten mellan privat och offentlig sektor, implementeringen av modern teknik som distansmonitorering och datadriven diagnostik och vård. Under pandemin har man på Takeda sett hur de omdaningsbehov inom vården som belystes i deras vision blivit ännu tydligare.

– Tyvärr har pandemin inneburit att vårdsystemet hamnat efter med diagnostisering av framförallt cancer samt kroniska och sällsynta sjukdomar. För många kommer sjukdomen att upptäckas försent och bli svårbehandlad. I vår vision pekar vi tydligt på behovet av en omfokusering mot innovativa digitala lösningar som möjliggör tidiga diagnoser och därmed en tidigt insatt vård för patientens bästa, säger Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

– Särskilt akut är situationen för de 400 000 personer i Sverige som idag lever med sällsynta sjukdomar och redan nu väntar åratal på diagnos. För dessa personer finns dessutom ett stort behov av en snabbare och mer jämlik tillgång till nya innovativa och mer precisa läkemedel. Den nyligen presenterade WAIT-rapporten från EFPIA visar att Sverige ligger långt ifrån toppen när det gäller tillgänglighet av nya innovativa läkemedel för denna grupp. För att lösa detta krävs en öppen dialog rörande dagens ersättningsmodeller, vilka i större utsträckning bör baseras på värdet läkemedlet tillför enskilda patienter och dess anhöriga, fortsätter han.

Takeda vill med sin vision driva på en förändring av vårdsystemet.

Läs mer om det nya vårdtänket i Sverige här.

– Läkemedelsbolag har ett mycket speciellt och stort ansvar. Vi måste tänka bortom de läkemedel vi tillverkar och samarbeta brett med alla aktörer inom hälso- och sjukvårdssystemet för att utveckla nya lösningar som bidrar till en framtida hållbar vård. Vi välkomnar alla att diskutera och delta i vårt visionsarbete framåt, avslutar Vatroslav Mateljic.

Om :

Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, neurovetenskap, gastroenterologi och onkologi.

 Läs mer om Takeda här.

 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?