1515

Räntor & valutor: Kronan allt starkare

Kronan fortsatte att stärkas under onsdagsförmiddagen då dollarn lämnade 7-kronorsnivån samtidigt som euron lämnade 10,20-nivån för försök mot nedsidan. Dollarn handlades som lägst till 6,8825 medan euron noterade 10,1160 som lägst innan en mindre rekyl åter pressade tillbaka kronan något.

Ett på nytt positivt börsklimat hjälpte kronan att bryta igenom gamla stödnivåer för dollarn och euron, och mer fundamentalt kan kronan också ha fått visst stöd av signalerna om en kanske mer expansiv finanspolitik än väntat.

"Det budgetsignaler vi
fick igår bekräftar ju mer eller mindre att det blir mer stimulans än väntat. När andra börjar tänka på att dra tillbaka stimulanserna så kan Sverige öka, och det kan ju vara positivt för kronan", säger Knut Hallberg, analytiker på Swedbank.

Statsminister Fredrik Reinfeldt
redovisade i sin regeringsförklaring på tisdagen att det statsfinansiella läget var betydligt bättre än väntat, vilket öppnar för satsningar under valåret 2010. Ingemar Hansson, statssekreterare på finansdepartementet, sade till nyhetsbyrån Direkt att finansdepartementet räknar med cirka 32 miljarder kronor i "ytterligare krisåtgärder", eller ofinansierade reformer, under 2010 jämfört med vårbudgeten. De sista beskeden väntas nu på lördag, två dagar innan budgeten presenteras.

Protokollet från Riksbankens
penningpolitiska möte den 2 september gav däremot ingen större marknadseffekt då budskapen inte bjöd på några direkta överraskningar som förändrar bilden av hur Riksbanken väntas bedriva sin penningpolitik den närmaste tiden.

"Det föll neutralt,
och vad hade man egentligen väntat sig?", sa Knut Hallberg, som dock konstaterar att det inte verkar som att reservanterna, Barbro Wickman-Parak och Lars Nyberg, avviker särskilt mycket från huvudlinjen i fråga om när reporäntan bör höjas.

Reservanterna anförde att
räntehöjningarna bör inledas sen vår eller tidig sommar 2010, och givet det möteschema som Riksbanken nu har presenterats ser det ut att handla om juli-mötet eftersom 19 april knappast kan beskrivas som sen vår. Enligt Knut Hallberg förefaller det därmed som att frågan i stort sett endast gäller om Riksbanken kommer att skrida till verket i juli eller september.

Knut Hallberg noterar
dock att Riksbankschefen Stefan Ingves verkar luta sig i relativt hög grad mot vice Riksbankschefen Lars EO Svenssons argument, även om han är mer försiktig i fråga om att sänka räntan till noll, vilket Lars EO Svensson ville.

Stefan Ingves framhöll
att risken med en för tidig räntehöjning är större än risken med en för sen höjning, och enligt Knut Hallberg förefaller Riksbankschefen åtminstone för närvarande dela Lars EO Svenssons bedömning om att det mycket låga resursutnyttjandet ska bekämpas med en mycket låg ränta länge för att undvika att arbetslösheten biter sig fast på högre nivåer.

När väl resursutnyttjandet
ökar kan dock dessa ledamöter komma att argumentera för aggressiva räntehöjningar, något som åtminstone Barbro Wickman-Parak verkar värja sig mot. Enligt protokollet ser hon ett värde i att processen med att normalisera reporäntan sker gradvis.

I övrigt på
valutamarknaden fortsatte dollarn att försvagas på onsdagsförmiddagen, och då framför allt emot japanska yen. Det mer positiva börsklimatet sätter press på den amerikanska valutan när investerare växlar dollar till mer högavkastande tillgångar.

Enligt Hirochimi Shirakawa,
valutaanalytiker på Credit Suisse i Tokyo, kan USA välkomna carrytrades i dollar eftersom avkastningen på investeringarna utomlands kommer att flöda tillbaka till de amerikanska investerarna.

"En svag dollar
bör välkomnas eftersom det signalerar en återhämtning i den globala ekonomin och på finansmarknaderna. USA kommer troligen att välkomna carrytrades i dollar", sa han till Bloomberg News.

Den japanska yenen
fick också stöd av kommentarer från tillträdande finansministern, Hirhisa Fujii, som sade att han inte stöder en "svag yen" och indikerade att han inte är för interventioner på valutamarknaden eftersom "sådana åtgärder kan förstöra en fri ekonomi". Han sade också att de nuvarande rörelserna på valutamarknaden "inte är överdrivna".

Europeiska statspappersräntor vände
svagt neråt på onsdagsförmiddagen efter en blygsam uppgång i den inledande handeln. Vändningen kom efter att Tyskland sålt tioåriga obligationer för 4,14 miljarder euro. Europeiska räntor påverkades också av att amerikanska statspappersräntor sjönk i den europeiska handeln inför eftermiddagens USA-statistik, som bland annat väntas visa fortsatt negativ inflationstakt.

KPI-statistik för augusti
presenteras klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas priserna ha stigit med 0,3 procent jämfört med föregående månad, men sjunkit 1,7 procent jämfört med augusti 2008. Kärninflationstakten väntas samtidigt ha sjunkit till 1,4 procent i augusti från 1,5 procent i juli

Bytesbalansen för det
andra kvartalet, klockan 14.30, väntas landa på ett underskott om 92,0 miljarder dollar, vilket skulle vara en nedgång från 101,5 miljarder under det andra kvartalet.

Industriproduktionen, klockan 15.15,
väntas ha ökat med 0,6 procent i augusti samtidigt som kapacitetsutnyttjandet väntas ha ökat till 69,0 från 68,5 i juli.


Innehåll från BenQAnnons

Teknikstrul under möten är något i det förflutna – med hjälp av BenQ:s smarta lösningar

Alla har vi troligtvis någon gång deltagit i möten där tekniken strular eller inte fungerat. Detta kan leda till stor frustration och även leda till att mötet inleds med dålig stämning eller upplevs som oprofessionellt. BenQ arbetar för att göra arbete, möten och undervisning enklare och mer effektivt med smarta lösningar där du slipper teknikstrul.

BenQ har sett flertalet trender när det kommer till mötesrumslösningar och arbetar ständigt för att möta sina kunders behov. Grunden till BenQ:s lösningar ligger i att effektivisera möten och den teknik som krävs för att du ska slippa lägga tid på teknikstrul och kunna presentera material i hög kvalité.

– Vi har nolltolerans mot strul och att det tar tid att starta möten. Vilket rum du än är i på kontoret och vare sig mötet sker på plats eller på distans ska möteslösningarna fungera snabbt och smidigt från början. Därför är våra produkter anpassade efter alla typer av enheter, operativsystem och dessutom molntjänsterna Google Drive, Dropbox och OneDrive, säger Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ

Effektivare med trådlösa möten

I Norden tar vi ofta med oss en egen dator eller tablet och använder den för att utföra presentationer. Med BenQ:s InstaShow behöver du inte slösa tid på att leta reda på rätt kabel eftersom den funkar till alla enheter. Till synes är InstaShow en nätt puck som tar lite plats och där du med ett enkelt knapptryck ansluter din dator, mobil eller tablet till enheten du ska presentera på. Du kommer garanterat igång snabbt, enkelt och utan strul.

InstaShow är dessutom inbyggd med en hög säkerhetsstandard som klarar av att hantera sekretessbelagda och konfidentiella dokument inom bank- och militärsektorn samt hos polisen. Därmed kan du känna dig trygg och veta att överföringen sker säkert.

Den digitala samarbetsytan

Ytterligare en trend BenQ har lagt märket till är behovet av en digital samarbetsyta, något som de har besvarat med sina stora touchskärmar. Ett enkelt och bra verktyg både inom utbildningssektorn och på företagsmiljön. Istället för en vanlig whiteboard där du ständigt behöver sudda har du på touchskärmen oändligt med utrymme och kan dessutom spara innehållet och kan dela det med de som deltar på mötet. Om de är några som seltagare som är med på möte digitalt går de även att dela touchskärmen online så att de kan ta del av innehållet i realtid.

Touchskärmen har även en inbyggd luftkvalitetssensor som indikerar när det börjar bli dålig luft i rummet och kanske dags att ta en paus. Skärmen är dessutom antibakteriell, flimmerfri och har låg nivå av blått ljus. På så sätt bidrar det till en bekvämare arbetsmiljö där hjärna och ögon inte blir lika uttröttade. Touchskärmarna kan även dem anslutas till diverse molntjänster.

Smarta projektorer

Det ser kanske ut som en vanlig projektor utanpå men inuti är den smartare än någonsin. Du har möjlighet att hämta innehåll från olika molntjänster och den fungerar dessutom likt en smart-TV där du enkelt kan komma åt olika arbetsrelaterad appar, dokument, bild- och videofiler. Den smarta projektorn från BenQ har även den en trådlös presentationstjänst och tillsammans med InstaShow får du en lösning som är överlägsen när det gäller att spela upp rörligt presentationsmaterial och video. Du kan därmed presentera snabbt, enkelt och i utmärkt kvalité.

Om BenQ

BenQ står för – ”Bringing Enjotment and Quality to Life” och har sedan tidigt 2000-tal varit ett ledande varumärke inom tekniksektorn.

Förutom ett stort fokus på trender i vården har vi också en stor strävan efter att lämna ett grönt fingeravtryck och försöker inkorporera en miljövänlig strategi i varje steg vi arbetar med från innovation till användning och återvinningen av våra produkter.

- Över 100 000 anställda runtom i världen

- Kontor i 28 olika länder

- Närvaro i över 130 länder.

Läs mer om BenQ här

 

Mer från BenQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BenQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?