1515

Stockholmsbörsen: Vinsthemtagningar inleder veckan

Stockholmsbörsen var lägre vid lunchtid på måndagen i likhet med de ledande europeiska börserna i spåren av den starka utvecklingen i förra veckan samt efter oro för uppblossande handelskris mellan USA och Kina.

"Börsen har gått upp väldigt mycket och det finns de som står och väntar på att ta av risk och då blir det rekyl. Marknaden avvaktar något nytt som kan driva men det finns inte så mycket, undantaget lite detaljhandel den här veckan. Annars väntar man på fler prognosjusteringar från bolagen", säger Henrik Degrér, portföljförvaltare på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.00 var
OMXS30 1,5 procent lägre till noteringen 904,4. Omsättningen uppgick till 4,4 miljarder kronor.

Det generellt svagare
sentimentet på de globala marknaderna hänvisades också till oro för protektionism efter att USA:s president Barack Obama på fredagen beslutat att införa strafftullar på 35 procent på kinesiska bildäck. Kina reagerade med att anklaga USA för protektionism och lät meddela att de ska undersöka påstådd dumpning och subvention av amerikanska bilar och kycklingprodukter.

"Handelskrig är aldrig
bra men det är svårt att se att någon skulle tjäna på detta och Obama har inte varit den som uttryckt sig så starkt för protektionism", säger Henrik Degrér.

Klockan 12.00 var
OMXS30 1,5 procent lägre till noteringen 904,4. Omsättningen uppgick till 4,3 miljarder kronor.

Swedbank A tappade
2,9 procent till 76,75 kronor. Banken meddelade innan öppning att villkoren i den aviserade företrädesemission är 1:2 med en teckningskurs på 39 kronor. Teckningskursen motsvarar en implicit rabatt om cirka 40 procent, jämfört med den teoretiska aktiekursen efter avskiljande av teckningsrätt, baserat på fredagens stängningskurs.

Nordea var 3,0
procent ned till 71 kronor. Nomura har sänkt rekommendationen för Nordea till neutral från tidigare köp med riktkurs 67 kronor från 76 kronor. Efter en genomgång av den europeiska banksektorn konstaterar Nomura att Nordea nått målkursen och med ett P/TB om 1,6 anses aktien nått sin värderingspotential för tillfället.

Goldman Sachs har
upprepat sin syn på den europeiska fordonssektorn i Europa som attraktiv, och bedömer att sektorn kan gå bättre än marknaden med hjälp av potentiella positiva resultatöverraskningar under 2010. I samband med det har Goldman Sachs höjt rekommendationen för Autoliv till köp, från tidigare neutral vilket fick aktien att klara sig väl i den allmänna nedgången och var oförändrad till 238 kronor.

Volvo B backade
däremot 2,6 procent till 64,75 kronor. Goldman Sachs har visserligen höjt riktkursen, men endast till 48 kronor från tidigare 45 kronor och upprepat rekommendationen sälj. Scania B tappade 2,3 procent till 86,50 kronor och där har Goldman Sachs sänkt riktkursen till 80 kronor från tidigare 81 kronor med upprepad rekommendation sälj.

ABB sjönk 1,0
procent till 142,50 kronor. Därmed utökades fredagens nedgång, då aktien tappade 1,5 procent på en i övrigt lätt stigande börs i samband med bolagets kapitalmarknadsdag. Bank of America/Merrill Lynch skriver i en kommentar att kapitalmarknadsdagen visserligen inte bjöd på någon större dramatik, men att ABB-ledningens presentationer visar på övertygelse vad gäller tillväxtmöjligheterna på lång sikt.

Nokia var måttliga
0,3 procent ned till 104,60 kronor med stöd av att Goldman Sachs höjt sin riktkurs för aktien till motsvarande 174 kronor från tidigare 143 kronor. Även Ericsson B höll emot och var 0,1 procent lägre till 72,70 kronor.

Skistar backade 2,9
procent till 119 kronor efter att Dagens Industri i måndagens upplaga rekommenderat att sälja aktien. Det är svårt att se vad som ska ge Skistar ett ordentligt vinstlyft framöver, skriver tidningen, och nuvarande värdering erbjuder inte längre något köpargument.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?