1515

Asienbörser: Stark yen tynger exportbolag

De asiatiska börserna hade övervägande nedgångar under måndagens handelssession på oro för att den kraftiga uppgång som varit de senaste sexmånaderna övervärderat förväntningarna på resultatåterhämtning i regionen. Samtidigt stärktes yenen vilket satte press på japanska exportbolag.

"Förväntningarna på styrkan i den pågående återhämtningen börjar bli mer moderata. Investerare kommer mer att koncentrera sig på att urskilja den verkliga underliggande tillväxten i den globala ekonomin", sa Tim Schroeders, förvaltare på Pengana Capital, till Bloomberg News. Honda Motor, som får 47 procent av sin försäljning i Nordamerika, tappade 2,4 procent i Tokyo på oro för att yenens förstärkning ska minska värdet av försäljningen i USA.

Börsnoteringar kl 07.45
Index Förändring
Nikkei 225 -2,30%
Topix Tokyo -1,70%
Hongkongs Hang Seng -0,90%
China Shanghai Composite 1,00%
China Shenzhen Composite 1,80%
Australiens S&P/ASX 200 Index -1,50%
Singapores STI -0,80%
Sydkoreas Kospi -1,10%
Taiwans Taiex -1,10%
Indiens BSE Sensex -0,50%

Yenen handlas nu på nivåer runt 90,5 mot dollarn, den högsta på sju månader. Enligt den senaste Tankan-rapporten väntar sig stora japanska tillverkare att yenen i snitt ska handlas till 94,85 det här året. "Den nuvarande valutakursen kommer att påverka bolag negativt och många baserar sina guidningar på 95 yen per dollar", sa Yoshinori Nagano, strateg på Daiwa Asset Management, till Bloomberg News. I Kina var det fortsatta uppgångar i spåren av den starka makrostatistik som kom i slutet på förra veckan. Mot strömmen gick däcktillverkare efter att USA infört tullar på kinesiska bildäck. Giti Tire föll 4,9 procent och Guizhou Tyre tappade 6,3 procent. Kina har svarat med att anklaga USA för protektionism och inlett undersökningar av påstådd dumpning och subvention av amerikanska bilar och kycklingprodukter.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor:

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?