1515

Räntor och valutor: Räntorna startar med nedgång

Svenska marknadsräntor sjunker i främst längre löptider i den inledande handeln på fredagen, vilket är i linje med utvecklingen internationellt. På valutamarknaden har dollarn försvagats under natten efter styrkebesked från den kinesiska ekonomin medan kronan samtidigt stärkts.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan har strax efter öppning sjunkit 2 punkter till 3,36 procent medan den tyska tioårsräntan handlas 2 punkter lägre till 3,29 procent.

Närmast för svensk
del står på agendan står reviderad BNP för det andra kvartalet som publiceras av SCB klockan 9.30. I snabbversionen av statistiken var BNP oförändrat jämfört med det första kvartalet och sjönk med 6,2 procent i årstakt.

Nordea räknar med
en marginell nedrevidering efter svag industriproduktion och mycket låga lagerutfall. Erik Penser Bankaktiebolags chefekonom Sven-Arne Svensson sade tidigare i veckan till Nyhetsbyrån Direkt att han räknar men en viss upprevidering efter starka statistikutfall.

Klockan 10 presenterar
Arbetsförmedlingen sin arbetslöshetsstatistik för augusti, som väntas fortsätta uppåt från 5,0 procent i juli.

På dagens europeiska
agenda står bland annat preliminär bytesbalans för det andra kvartalet från euroområdet och augusti-PPI från Storbritannien.

Den kinesiska tillväxtmaskinen
tuffar på. Den stora mängd statistik som släpptes under natten var generellt bättre än väntat och stärkte bilden av att den kinesiska återhämtningen nu fått fortfäste, med industriproduktion som steg mer än väntat och en oväntad ökning av utlåningen.

Industriproduktionen i Kina
steg med 12,3 procent i årstakt i augusti jämfört med en väntad uppgång med 11,8 procent, enligt Bloomberg News enkät. Volymen av nya yuanlån steg samtidigt oväntat och detaljhandeln slog förväntningarna och visade med +15,4 procent i årstakt den starkaste uppgången hittills i år. Det enda svaghetstecknet var utrikeshandeln, där både exporten och importen utvecklades sämre än väntat.

Analytiker kommenterade att
stimulanserna biter och att återhämtningen går bra, även om det hörs vissa varnande röster för att den ökade utlåningen kan blåsa upp bubblor i tillgångspriser.

Medan Kina överraskade
positivt var den definitiva japanska BNP-statistiken för det andra kvartalet en besvikelse. Enligt den definitiva statistiken steg Japans BNP med 0,6 procent under andra kvartalet jämfört med det första, vilket motsvarar 2,3 procent i beräknad årstakt. Preliminärt angavs att BNP steg 0,9 procent jämfört med kvartalet före och med 3,7 procent i beräknad årstakt, vilket också var analytikernas förväntningar på de definitiva siffrorna.

Avgående finansminister Karou
Yosano sade att statistiken visar att den japanska ekonomin ännu inte upplever en fullfjädrad återhämtning.

De amerikanska marknadsräntorna
sjönk tillbaka i längre löptider på torsdagskvällen efter en lyckad auktion av 30-åriga statsobligationer. Den tioåriga statsobligationsräntan har sjunkit 7 punkter till 3,35 procent, jämfört med noteringarna vid svensk stängning på torsdagen. Tvåårsräntan har sjunkit 1 punkt till 0,88 procent.

USA:s finansminister Timothy
Geithner sade inför en kongresspanel på torsdagskvällen att USA nu håller på att gå från att svara på en kris till att återhämta sig.

"När vi nu
går in i denna nya fas måste vi börja dra tillbaka en del av det extraordinära stöd vi har tillhandahållit. Vi är nu i en situation där vi måste utveckla vår strategi när vi nu rör oss från krissvar till återhämtning, från att rädda ekonomin till att reparera och bygga upp grunden för framtida tillväxt", sade han

Timothy Geithner sade
även att det är rimligt att anta att återhämtningen kommer att ske gradvis med "fler upp- och nedgångar än normalt" givet den stora skada som har skett i det finansiella systemet och hushållens förmögenheter och de anpassningar som nu måste ske efter en period av alltför vidlyftig utlåning.

Fed-chefen i Atlanta,
Dennis Lockhart, var också ute och talade. Han sade att återhämtningen troligen kommer att bil matt och halta på grund av de ansträngda finansmarknaderna och svaga konsumenter. Han sade även att ekonomin nu återhämtar sig men att den är fortsatt bräcklig.

På eftermiddagens amerikanska
agenda står augustistatistik över importpriser, väntat +1,0 procent, och grossistlager, väntat -1,0 procent, enligt Bloomberg News enkäter. Det blir även preliminärt Michigan-index för september, där analytikerna räknar med en uppgång till 67,5 från 65,7 i augusti.

På valutamarknaden har
dollarn försvagats under natten och gått över 1:46 mot euron, den lägsta nivån på nio månader.

"Solid statistik i
Kina visar att ekonomiska fundamenta förbättras, vilket tynger dollarn. Riskaptiten kommer tillbaka", sade Koji Fukaya, senior valutastrateg vid Deutsche Bank i Tokyo, till Bloomberg News.

Samtidigt har yenen
stärkts och närmar sig 91 mot dollarn.

Kronan har stärkts
5 öre mot dollarn till 6:99 och 4 öre mot euron till 10:20.


Innehåll från SamsungAnnons

Hitta den perfekta monitorn för kontors- och hemmaarbetet

Hur framtidens arbetsplats kommer se ut är svårt att säga säkert, men en sak som är säker är att den förändrats markant under det senaste året. Många arbetar hemifrån och även kontoret har omdefinierats. För att tillgodose de nya behoven erbjuder Samsung i dag monitorer för både kontoret och hemmaarbetet – så här funkar de. 

Just bildskärmar har blivit en extremt eftertraktad produkt under året då många har jobbat mer hemifrån, en produktkategori som Samsung är en av de marknadsledande inom. De erbjuder i dag en stor bredd av monitorer för alla behov men framförallt för den moderna kontorsarbetsplatsen och för hemmaarbete. 

– Den moderna kontorsarbetsplatsen ska vara ren och snygg, utan en massa prylar, så att det är lätt att komma igång fokusera på arbetet. Därför erbjuder vi monitorer som är designade i en välvd form, i ett så kallat Ultra Wide format. Med en sådan skärm slipper du ha två fysiska bildskärmar, och då även den störande skarven mellan skärmarna, säger John Hedendahl, Produktchef för Desktop Monitors på Samsung. 

Effektivt gränssnitt möjliggör hybrid arbetsplats 

En annan stor fördel med skärmarna är det universella gränssnittet USB Type-C där man med endast en kabel får laddning, bild och data från sin bärbara dator. 

– Genom att endast ha en kabel bidrar man till ett snyggt och stilrent skrivbord samtidigt som det går snabbt att komma igång med arbetet. Det här möjliggör även ett öppet kontorslandskap där personalen kanske inte alltid är på plats på kontoret och därför inte har en avsedd plats, förklarar John Hedendahl. 

Jobba ergonomisk och effektivt 

Att sitta krummad över en laptop är inte optimalt för kroppen och därför väljer fler att jobba med en monitor. För att bidra till en ytterligare bättre ergonomi på moderna kontorsarbetsplatsen har Samsuns monitorer justerbara stativ i både höjd och sidled. De värnar även om våra ögon med monitorernas inbyggda funktion som reducerar skadligt blåljus samt är flimmerfria. 

Lös vardagspusslet – med Smart Monitor 

Morgondagens arbetsplats kan för många även fortsättningsvis vara hemmet. Därför har Samsung lanserat deras Smart Monitor – en monitor som inte bara är lämplig för arbete utan för att titta på film och serier, spela tv-spel eller bara surfa på. 

– Det här är en skärm som hela familjen kan använda sig av. Den har smartfunktioner precis som en smart-tv med olika inbyggda applikationer, och man kan även koppla sin tv-spelskonsol till den. Den är en perfekt lösning om man bor på en mindre yta där det är svårt att få plats med både TV och arbetsplats, och löser helt enkelt vardagspusslet, säger John Hedendahl. 

Det är även möjligt att jobba fjärrstyrt i molnet på skärmen tack vare inbyggda applikationer som till exempel Microsoft 365, och man behöver alltså inte koppla sin bärbara dator till skärmen. Med funktionen DeX går det dessutom att trådlöst koppla upp en Dex-kompatibel Smartphone till skärmen för att underlätta arbetet. 

– Säg att du har massa mejl att svara på i mobilen, men vill att de ska gå snabbare att svara på. Då kan du koppla mobilen till monitorn och skriva dina mejl på ditt anslutna tangentbord istället, säger John Hedendahl och fortsätter:

– Genom att använda sig av Smart Monitor på hemmaplan får du en effektiv arbetsplats men även en plattform för hela familjen. 

Om Samsung 

Samsung inspirerar och bidrar till utveckling genom att skapa teknisk innovation som tar fram produkter och design som syftar till att berika samhället och människors liv. I Norden erbjuder Samsung alla skärmar du behöver för att skapa en modern arbetsplats. Allt från den senaste LED-tekniken som möjliggör gränslöst stora skärmar med hög bildkvalitet, till interaktiva touch skärmar för engagerande möten samt informationsskärmar för både utomhus- och inomhusmiljö. Flera av Samsungs monitorer har olika miljöcertifieringar och ergonomicertifieringar, som TCO, EPEAT och Energy star. Du kan läsa mer om respektive certifiering här: TCO, EPEAT, Energy star

Läs mer om Smart Monitorn för hemmaarbetet här 

Läs mer om monitorer för moderna arbetsplatsen här 

LÄNKAR: 

TCO 

EPEAT 

Energy star 

Smart Monitor 

Monitor modern arbetsplats

Mer från Samsung

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Samsung och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?