1515

Räntor och valutor: Dollarn runt sju kronor

Svenska marknadsräntor visar ganska måttliga förändringar under förmiddagen, tioårsräntan har stigit ytterligare någon punkt efter morgonens lilla uppställ medan korträntorna pekar svagt ned. Mönstret med en brantare avkastningkurva är i linje med utvecklingen för Europaräntorna. På valutamarknaden har dollarn stärkts under förmiddagen medan kronan tappat några öre mot både euron och dollarn.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan har stigit 2 punkter till 3,43 procent medan den tyska tioårsräntan har stigit 2 punkter till 3,36.

För svensk del
kom KPI-siffrorna för augusti in snäppet högre än väntat. KPI steg med 0,2 procent jämfört med augusti och inflationen var -0,8 procent. Enligt SME Direkts enkät väntades en uppgång med 0,1 på månaden och -0,9 procents inflation. KPIF-inflationen var 1,9 procent. Det bör dock nämnas att de utländska analytikerna drog ned konsensusestimatet och att svenska analytiker låg högre i sina prognoser.

Till månadsförändringen
bidrog främst högre priser på kläder, vilket är normalt för säsongen, samt höjt bensinpris. Dessa påverkade uppåt med 0,2 respektive 0,1 procentenheter. Höjningen motverkades av säsongmässigt normala prissänkningar på paketresor, vilket påverkade nedåt med 0,1 procentenhet.

Analytiker noterade
att inflationen kom in något högre än Riksbankens senaste prognos och att klädpriserna var en joker på grund av att SCB förlängt mätperioden, något som stört säsongsmönstret.

Allmänt väntas
inflationen bottna i september/oktober för att sedan stiga ganska brant på baseffekter efter det stora inflationsfallet i slutet av 2008.

I Norge kom däremot
inflationen in lite lägre än väntat. KPI sjönk 0,2 procent från månaden före (väntat -0,1 enligt Bloomberg News enkät) och inflationen var 1,9 procent (väntat 2,2). Kärninflationen uppgick till 2,3 procent (väntat 2,6). Den oväntat låga inflationen fick den norska kronan att försvagas några ören mot euron.

Handelsbanken skriver
i ett marknadsbrev att överraskningen på nedsidan faller inom den normala volatiliteten och är för liten för att ändra deras syn på att Norges Bank levererar en första räntehöjning i oktober.

"Även om
recessionen nu till slut hinner i kapp inflationen kommer accelerationen efter att realekonomin vänt och det bör inte avhålla Norges Bank från att strama åt", skriver Handelsbanken.

Enligt Mäklarstatistik steg
svenska bostadsrättspriser med hela 6 procent mellan juli och augusti, medan villapriserna steg 1 procent. Den största ökningstakten i borättspriserna noteras för centrala Malmö, med +12 procent, och för Storgöteborg, med +9 procent.

Per Johnler, vd
för Fastighetsbyrån, sade i en kommentar att "den låga räntan är naturligtvis den största anledningen till de ökande priserna", men han hänvisar också till bostadsbrist samt att positiva konjunkturindikationer lett till ökad optimism.

Teknikföretagen presenterade
en konjunkturbarometer på torsdagsmorgonen som tyder på att orderfallet nu är över, och att botten i konjunkturen nu kan vara nådd.

"Orderutvecklingen under årets
tredje kvartal visar att konjunkturen stabiliseras", säger Anders Rune, chefekonom på Teknikföretagen i en kommentar.

Klockan 13 vankas
räntebesked från Bank of England där i stort sett alla bedömare räknar med att såväl räntan som omfattningen på programmet för tillgångsköp kommer att lämnas oförändrade.

Senare under eftermiddagen
lämnar även Bank of Canada räntebesked. Enligt Bloomberg News enkät räknar en enig analytikerkår med att banken låter räntan ligga kvar på 0,25 procent.

USA-räntorna sjönk
tillbaka något på onsdagskvällen efter en framgångsrik emission av tioåriga statsobligationer och har därefter handlats i princip sidledes under torsdagen. Sedan svensk stängning på onsdagen har den amerikanska tioårsräntan sjunkit 2 punkter till 3,47 procent.

Till eftermiddag publiceras
statistik över den amerikanska utrikeshandeln i juli, klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas ett underskott på 27,3 miljarder dollar, upp från 27,0 miljarder i juni. Samtidigt presenteras veckostatistik över nyanmälda arbetslösa som väntas visa en nedgång till 560.000 förra veckan, från 570.000 veckan före.

Till kvällen talar
Fed-chefen i Atlanta, Dennis Lockhart, om global ekonomisk interaktion, och vice Fed- chefen Donald Kohn talar om USA:s okonventionella policyrespons på finanskrisen.

På valutamarknaden
har dollarn stärkts något under förmiddagen efter de tidigare försvagningarna och handlas vid lunchtid lite starkare mot både euron och yenen jämfört med onsdagens svenska stängning.

Yenen försvagas samtidigt
mot euron för sjätte dagen i rad med ett fortsatt gott risksentiment och generellt stigande börser. En prognoshöjning från Texas Instrument har bidragit till optimismen.

Kronan har försvagats
några öre mot både euron och dollarn under förmiddagen. Sedan svensk stängning på onsdagen har kronan tappat 4 öre mot dollarn till 7:04 och 3 öre mot euron till 10:24.

Swedbanks valutaanalytiker
Karl-Johan Bergström säger att en orsak till den lite svagare kronan kan vara den låga inflationen i Norge, som ledde till att norska kronor såldes och att den svenska kronan drog med.

"Men det är
marginella rörelser i kronan jämfört med gårdagen. Det är ett rätt neutralt risksentiment och den svenska inflationen kom in rätt neutralt. Det är lite att ta på och små rörelser. Man kan säga att intervallet runt 10:20 mot euron fortfarande är intakt och att det är intervallhandel snarare än trend", säger Karl-Johan Bergström till Nyhetsbyrån Direkt.

Torsdag kl 11.25 (onsdag kl 16.15)
USD/SEK 7:0389 (6:9980)
SSV 6 mån 0,15 (0,15)
EUR/SEK 10:2352 (10:2067)
Statsobl 10y 3,43 (3,41)
EUR/USD 1:4539 (1:4581)
Räntegap/ty 7 (7)
US obl 10y 3,47 (3,49)
Tysk obl 10y 3,36 (3,34)


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?