1515

Stockholmsbörsen: Bankfrossa - igen

Stockholmsbörsen var sjunkande vid lunchtid på tisdagen och gick sämre än de ledande europeiska börserna efter förnyad oro i den svenska banksektorn.

Klockan 12.55 var OMXS30 1,2 procent lägre till noteringen 760,8. Omsättningen uppgick till 4,8 miljarder kronor.

SEB A, som
steg 12 procent på måndagen, föll tillbaka med 5,8 procent till 30:80 kronor. Deutsche Bank har sänkt riktkursen för SEB till 21 kronor från tidigare 23 kronor och upprepat sälj. Enligt SIS Ägarservice senaste uppdatering har Investor också sålt drygt 12,5 miljoner A-aktier. Senast Investor sålde aktier i SEB var november 2006.

Swedbank A backade
4,1 procent till 37:80 kronor efter att ha stigit 7,4 procent på måndagen. Deutsche Bank har sänkt riktkursen för Swedbank till 19 kronor från tidigare 23 kronor. Nordea handlades ned 3,1 procent till 59 kronor.

Därmed blev effekten
kortvarig på måndagens uppgifter om att den lettiska regeringskoalitionen enats om budgetbesparingar på ytterligare 500 miljoner lat. Detta ökade förhoppningarna om att Lettland snart kan få nästa utbetalning i det internationella låneprogrammet med IMF och EU-kommissionen, vilket i sin tur minskade oron för en lettisk devalvering.

IMF har ännu
inte uttalat sig om budgetnedskärningarna och eventuellt kommer heller inget därifrån förrän det lettiska parlamentet har antagit budgeten. Planen från lettiskt håll är att den reviderade budgeten ska tas upp av parlamentet den 12 juni, och regeringen hoppas att utgiftsnedskärningarna ska kunna godkännas den 17 juni.

"Investerare bör utgå
från att det blir en devalvering för att vara på den säkra sidan då risken för detta är relativt hög. Det blir stora kreditförluster oavsett om det blir devalvering eller inte, men om det inträffar blir det en annan tidsprofil och slår hårt mycket tidigare, innan bankerna har hunnit buffrat upp kapital med sin goda underliggande intjäningsförmåga", säger en marknadsanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Volvo B backade
1,5 procent till 46 kronor. Danske Bank har sänkt rekommendationen för Volvo till minska från tidigare behåll. Enligt banken kommer rapporten för det andra kvartalet att uppmärksamma den "finansiella risken" i bolaget och en nyemission kan "inte uteslutas".

Nokia steg 3,5
procent till 122:60 kronor. Efter stängningen i New York höjde Texas Instruments, den näst största halvledartillverkaren i USA, sin resultatprognos med 125 procent och försäljningsprognosen med 10 procent för det andra kvartalet. Texas Instruments aktie steg 5,1 procent i efterhandeln.

Investor B var
0,6 procent ned till 117:25 kronor och Industrivärden C var 1,9 procent lägre till 65:25 kronor. Deutsche Bank har inlett bevakning av Investor med rekommendation behåll och riktkurs 120 kronor samt Industrivärden med rekommendation sälj och riktkurs 56 kronor.

Millicom tappade 0,3
procent till 444:50 kronor. SEB Enskilda har sänkt rekommendationen för aktien till behåll från tidigare köp. Riktkursen har dock höjts till 65 dollar från tidigare 60 dollar.


Innehåll från StoryalsAnnons

Digitalt ledarskap - nyckeln till den hybrida arbetsplatsen

Morgondagens arbetsplats är redan här. Nu tar vi klivet in i den hybrida arbetsplatsen – en arbetsmiljö som omfattar både de som jobbar på distans och de som är på kontoret. Nyckeln för att lyckas med den hybrida arbetsplatsen stavas digitalt ledarskap och kontinuerligt lärande. 

Omställningen att jobba helt digitalt kom som en chock under pandemin. Men trots den omvälvande arbetssituationen fann man snart att det går utmärkt att jobba på distans och att produktiviteten till och med ökar! När många nu återgår till kontoret uppstår ytterligare en ny arbetssituation – den hybrida arbetsplatsen. Många tänker sig att den per automatik erbjuder det bästa av båda världar, men utan en solid plan kan det bli precis tvärtom.  

– Nu gäller det för företagsledare att dra nytta av det enorma uppsving som skett i digital adaption under senare år, säger Ulrika Hedlund, produktivitetsexpert och grundare av Storyals. Nästa steg är att fokusera på ett starkt digitalt ledarskap. För att skapa en inkluderande hybrid arbetsplats, där alla kan samarbeta och uppnå sin fulla potential, är det nödvändigt att se över allt från lokaler och utrustning, till arbetssätt, rutiner och kompetensutveckling. 

”Chefer måste ställa om”

Många chefer vill se anställda tillbaka på kontoret då de själva är mer komfortabla i den miljön. Men för att behålla konkurrenskraften som arbetsgivare, och samtidigt attrahera ny talang, är en återgång till traditionella arbetssätt inte ett alternativ. Studier visar att hela 73% vill ha kvar flexibiliteten att jobba på distans.

– En bra tumregel är att planera för en helt digital arbetsmiljö även om många återgår till kontoret. Chefer måste ställa om! säger Camilla Ahlstedt, produktivitetscoach på Storyals, med lång erfarenhet inom digital transformation från bl.a. från Växjö Kommun. 

Det digitala lärandet blir avgörande för att hålla verksamheten igång. Att kontinueligt utveckla personalens kompetens på en mängd olika områden, inte minst digitala verktyg. 

Stort behov av digital kompetensutveckling

På Storyals är man van vid att möta organisationer med väldigt olika förutsättningar för digital transformation. 

– Varje organisation fungerar olika, förklarar Ulrika Hedlund. Men gemensamt för de flesta är att behovet av digital kompetensutveckling är större än man tror. Storyals affärside vänder upp och ner på traditionellt lärande. Vi hjälper organisationer bygga digital kompetens inom Microsoft 365 med korta, story-baserade filmer och moderna tjänster där användare får stöd direkt i sin digitala arbetsmiljö. 

Genom att prenumerera på Storyals utbildningslösningar ser man till att personalen får den kunskap de behöver för att kunna dra nytta av investeringen i digitala verktyg. 

– Dessutom gör vi lärandet inspirerande och motiverande, vilket är oerhört viktigt när det gäller förändring! avslutar Ulrika Hedlund. 

Ta hjälp av Storyals för att stärka ert digitala ledarskap. Läs mer här!   

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Storyals och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?