1515

Stockholmsbörsen: Ned för andra dagen i rad

Storbankerna fortsatte på onsdagen att tynga Stockholmsbörsen, som stängde ned för andra handelsdagen i följd.
Oron kring en eventuell devalvering i Baltikum tilltog bland investerarna efter nyheten att Lettland på onsdagen misslyckats med att låna upp pengar i markanden.

Börstendensen i Stockholm och resten av Europa var annars avvaktande under en stor del av dagen i väntan på statistik från USA och ett tal från centralbankschefen Ben Bernanke.

OMXS30-index slutade inte
långt från dagslägsta nivåer på 770,59, en nedgång med 3,1 procent.

Bankerna stod genomgående
under press på onsdagen och säljtrycket ökade markant under eftermiddagen. Mest stryk fick Swedbank, som slutade hela 16 procent lägre på 38 kronor.

Oron för lånexponeringen
i Baltikum och eventuella devalveringar tilltog efter nyheten om att Lettland misslyckats med att sälja olika statskuldväxlar i lats, motsvarande ett värde på 100 miljoner dollar.

"Det försvagade kronan
och banksektorn eftersom rädslan för en devalvering ökar", sade en mäklarchefen till Nyhetsbyrån Direkt.

Ytterligare en tydlig
tendens på onsdagen var säljtrycket i fastighetssektorn. En dom i Regeringsrätten riskerar att slå mot fastighetsbolag som använt upplägg med handelsbolag för att minska skatten i samband med fastighetsaffärer, enligt Dagens industri. Fabege sjönk med 6,5 procent till 30:20 kronor.

Mot strömmen gick
framförallt mindre konjunkturkänsliga företag, som Astra Zeneca. Aktien slutade 0,3 procent högre på 313 kronor.

Bolagsnyheterna var annars
få på onsdagen och handeln dominerades av rekommendationsförändringar och riktkursjusteringar.

SSAB A var
3,4 procent ned till 106 kronor. SEB Enskilda har sänkt rekommendationen för SSAB till behåll från tidigare köp. Riktkursen har dock samtidigt höjts till 113 kronor från tidigare 100 kronor. Enligt European Market Scope sänks rekommendationen efter den senaste tidens starka utveckling där aktien stigit 41,5 procent på en månad medan riktkursen höjs efter signaler om att stålpriserna bottnat.

H&M tappade 1,8
procent till 363:50 kronor. Exane har sänkt rekommendationen för H&M till neutral från tidigare outperform, men upprepat riktkursen 407 kronor. Inditex riktkurs höjdes samtidigt av Exane med 15 procent till 39 euro och rekommendationen outperform upprepades.

Nedgången i New
Wave, som inleddes i tisdags då det blev känt att huvudägaren och vd:n Torsten jansson sålt sina b-aktier i bolaget, tog ytterligare fart. Aktien rasade hela 14,5 procent till 12:35 kronor. Torsten Jansson kommenterade försäljningen i Dagens Industri och menade att han behövde pengar för privat bruk. Vidare avfärdade han spekulationer om att New Wave står i begrepp att genomföra en nyemission.

Skejtklädsföretaget Wesc var
en av onsdagens få vinnare och aktien slutade 8 procent högre på 43 kronor. I samband med bokslutet skruvade bolaget upp förväntningarna på verksamhetsåret 2009/2010, då rörelsemarginalen väntas uppgå till 12 procent. Tidigare låg prognosen på 10-12 procent.


Innehåll från NordloAnnons

Varför är det viktigt att prioritera IT-säkerhet?

De senaste fem åren har IT-säkerheten fått ett helt annat utrymme inom en verksamhet. Tidigare var det något nödvändigt ont som ofta kom in sent och säkerhetsansvariga upplevdes som negativa nej-sägare. Numera är det något helt annat och IT-säkerhetsarbetet är otroligt brett och kan hantera frågor, utöver det rent tekniska. Allt från regulatoriska och juridiska frågor till användarbeteende.

När företag idag blir allt mer digitaliserade, med sparande av information i molnet, avtal som signeras digitalt och möten online, är ett uppdaterat skydd för digitala tillgångar ett måste. Samtidigt är det viktigt att kunna hantera och upptäcka säkerhetshot och intrång snabbt samt att ha rätt kompetens för att begränsa och återställa eventuell skada. 

Rätt IT-lösningar kan förbättra ett företags verksamhet och skapa en mer effektiv arbetsmiljö för medarbetarna. Genom ett nära samarbete skapar Nordiska IT- och digitaliseringspartnern Nordlo en förståelse för kundens verksamhet, hotbild och skyddsvärde, och kan hjälpa dem bygga en verksamhet rustad för framtiden. En väl implementerad och proaktiv IT-säkerhet är en viktig del av arbetet och Nordlo har stor kunskap om hur säkerhetsutmaningar för företag och offentlig verksamhet hanteras på regional, nationell och internationell nivå.

– Det svåraste idag är att upptäcka hotet och enligt en rapport från IBM är genomsnittstiden att upptäcka ett intrång hela 280 dagar. För oss är det viktigt att bygga ett långsiktigt strategiskt IT-säkerhetsarbete tillsammans med våra kunder för att arbeta preventivt mot cyberhot. Därför jobbar vi med ett säkerhetsforum som via regelbundna träffar med kunden ger oss en tydlig behovsbild, vilket är viktigt då hotbilden konstant förändras, säger Mattias Jadesköld, IT Architect at Nordlo. 

Nyckeln till Nordlos framgång är just den nära relationen som skapas till kunden, de har alltid människan och dess utmaningar på arbetsplatsen i fokus. Leveransen till kund baseras på det faktiska behov som finns och bryts ner till olika tjänster så som säkerhetsanalyser, risk assessment och penetrationstester samt genom upprättande av en security baseline, IT-Policy och medarbetarutbildningar. 

– Som rådgivande partner fokuserar vårt IT-säkerhetsteam på fem områden: identifiera och förebygga, förhindra, upptäcka, begränsa samt återställa. Vi jobbar för att bygga upp det som varje unik kund behöver i en skalbar lösning som kan anpassas om och när behovet förändras, förklarar Mattias Jadesköld.

IT-säkerhet är en färskvara som kräver att man regelbundet diskuterar nuläge och framtida potentiell hotbild. Genom att utgå från ett IT-säkerhetsforum som sätts upp tillsammans med kund prioriteras IT-säkerheten och blir en integrerad del av hela verksamheten. 

– Forumet har regelbundna träffar där vi diskuterar säkerhetsläget på en övergripande nivå. Dels saker som pågår i kundens projekt som påverkar säkerheten, men framför allt sådant som händer i omvärlden. Vi ser hur det påverkar förståelsen för hur IT påverkar alla avdelningar, så som att informationssäkerhet är nära företagets legala funktion exempelvis, säger Mattias Jadesköld. 

Läs mer på Nordlo.com 

Om oss

Nordlo erbjuder IT- och digitaliseringstjänster till företag och offentlig verksamhet i Norden, på regional, nationell och internationell nivå. Med strategisk rådgivning, ett nära samarbete och med ansvarsfulla val av innovativ teknik hjälper Nordlo kunderna att driva digitaliseringen framåt. Nordlo har över 740 medarbetare på 41 orter i Sverige och Norge, omsättningen uppgick år 2020 till 1,4 miljarder SEK.

Mer från Nordlo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordlo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?