1515

Stockholmsbörsen: Uppgång att vänta

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar upp inför att handeln i Europa ska inledas på fredagen efter positiv utveckling i USA och Asien.

En knapp halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 upp med 0,9 procent, CAC 40 Index ökade 0,6 procent och DAX Index-terminen steg 0,6 procent.

Börserna i New
York hade större uppgångar under torsdagens handelssession efter goda nyheter från hembyggare och detaljhandelsbolag. Husproducenten Lennar rapporterade visserligen en större förlust än väntat men en 63-procentig uppgång i orderingången fick aktien att stiga 17 procent. Bed Bath & Beyonds ledde detaljhandelssektorn högre genom att lyfta 9,5 procent efter att ha redovisat en bättre rapport än väntat.

Dow Jones återhämtade
sig från fyra dagar av nedgångar genom att stiga 2,1 procent, vilket också var en klar förstärkning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +1,0 procent. S&P 500 ökade 2,1 procent och Nasdaq Composite klättrade 2,1 procent.

Uppgångarna har sedan
fortstatt på de asiatiska börserna under natten efter den positiva utvecklingen i USA samt med stöd av att Bridgestone höjt sin resultatprognos och mediauppgifter om att Volkswagen ska öka sin andel i Suzuki. Nikkei 225 steg 0,8 procent.

För svensk del
har Deutsche Bank har höjt rekommendationen för Electrolux till köp från tidigare behåll och rekommendationen för Husqvarna till behåll från tidigare sälj. UBS har inlett bevakning av Husqvarna med rekommendation köp.

JP Morgan har
höjt riktkursen för Ericsson till 63 kronor från tidigare 61:60 kronor, men med upprepad rekommendation undervikt.

Balder har lagt
ett bud på Din Bostad och erbjuder en nyemitterad B-aktie för två aktier. Ägare med 53,7 procent av kapital och röster har förbundit sig att acceptera bud.

Av nyheter från
utlandet som kan påverka sentiment eller sektorer finns att UBS tar in 3,8 miljarder schweizerfranc genom en riktad emission och spår samtidigt en förlust under andra kvartalet. Förlusten under andra kvartalet kan mest hänföras till omorganisationskostnader och tradingförluster medan den operativa intjäningen förbättrats från det första kvartalet med hjälp av bättre marknadsförhållanden.

Fredagens agenda bjuder
på statistik över privatkonsumtion och privatinkomster för maj i USA klockan 14.30, där analytiker räknar med att konsumtionen har stigit 0,3 procent jämfört med april och att inkomsterna också har stigit 0,3 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Något senare, klockan
16.00, kommer definitivt Michigan Index som väntas bli 69,0, enligt Bloomberg News analytikerenkät, vilket skulle innebära en uppgång från majsiffran som låg på 68,7. Den preliminära siffran visade 69,0.


Innehåll från WintAnnons

När är bästa tiden att starta bolag? Nu! Tycker Wint!

Visserligen går visan ”juli, augusti och september, härlig sommar är det då”, men det är väl ändå en sanning med modifikation. När augusti är över är i alla fall jobbhösten här. Kanske är semestern precis slut och istället har funderingarna kring jobbet tagit vid. Kanske förde sommaren med sig en tanke om att leva den där drömmen, våga satsa helt eller bara våga prova lite, vid sidan om. Och kanske känns tanken på ett eget aktiebolag lite avlägsen. Men, om inte nu, så när är det då dags att starta aktiebolag?

– Vi tycker inte att det finns någon anledning att vänta, tvärtom. Du kan ju fortsätta som anställd och samtidigt starta ett aktiebolag. De två har ingenting med varandra att göra, säger Ulrika Ahl, Marknadschef på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. Vi är ekonomitjänsten som gör det enkelt att starta bolag. Vi på Wint har breddat vårt erbjudande de senaste månaderna och erbjuder nu de som vill starta ett nytt bolag mer hjälp på traven. För även om det kanske inte låter så svårt är det mängder av punkter på att göra listan som måste bockas av i rätt ordning, fortsätter Ulrika.

Läs också: Så kan du få ett kostnadsfritt AB från Wint

Allt som behövs är ditt aktiekapital

För att själv starta ett aktiebolag i Sverige idag behöver alla minst 25 000 kronor i aktiekapital. Bestäm dig. Skapa stiftelseurkunden och gör en bolagsordning. Starta bankkonto och sätt in ditt aktiekapital och få ett bankintyg. Skriv under stiftelseurkunden och efter det behöver ditt bolag registreras hos Bolagsverket och verksamt.se. Där går det kanske att tro att det är färdigt, men nej, då behöver du teckna och upprätta aktier, anmäla en verklig huvudman och så betala alla avgifter också. Sen är det bara att vänta. Under sommaren har handläggningstiderna nämligen blivit långa och det tar tid innan allt godkänts av respektive myndighet.

Ja, det går att hitta tusen anledningar att inte starta aktiebolag, både för att det känns krångligt men också för att det tar tid. Kontakter med banken, Skatteverket och Bolagsverket är tidskrävande och mest av allt känns det som en lång lista av saker som bara slukar energi. Myndigheter är svåra att få tag på, papper ska signeras och det ska öppnas konton och nya bankavtal. Och så ska man våga.

Lagerbolag gör det möjligt att vara igång nästan direkt

Har du modet räcker det numera med att ha 25 000 kronor att stoppa in i ditt aktiekapital. Det är pengar som alltid behövs för att starta upp, de kan inte delas upp och måste finnas tillgängliga från start.

– Aktiekapitalet, det är allt som behöver finnas på plats för att du ska vara igång. Vi gillar inte att vänta. Vem gör det? Det bästa är ju att ha bestämt sig och känna att något händer! Därför har vi den här lösningen med att vi ger dig som vill starta ett helt nytt bolag ett lagerbolag. Då är allt som går att förbereda förberett. Genom att vi erbjuder nya kunder ett aktiebolag finns det ingen tid mellan beslut och att kunna kontakta sin första kund, berättar Ulrika

En annan fördel att inte vänta tills efter årsskiftet är möjligheten att ta utdelning tidigare.

– Du får bara ta utdelning vid varje årsbokslut vid årsskiftet, och även om det är lite sorgligt att nyårsafton bara är fyra månader bort, gör det att du kan ta din första utdelning om 16 månader, istället för om 24 som du behöver vänta om du startar i januari.

– Det är enkelt att starta företag.

Ta reda på hur du kan starta bolag genom Wint

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?