1515

Breda uppgångar i Asien

De asiatiska börserna steg under onsdagens handelssession på spekulation om att samarbetet mellan Kina och Taiwan ska förbättras och efter att Oracle signalerat att efterfrågan börjat komma tillbaka.

"Marknaden vet inte vilken riktning den ska ta för tillfället då vi haft en kraftig uppgång de senaste månaderna och aktier är inte längre så attraktiva sett till värderingarna", sade Michiya Tomita, förvaltare på Mitsubishi UFJ Asset Management, till Bloomberg News.

Taiwans Taiex Index
steg med över 3 procent på nyheten att landet kommer att skicka 13 regeringsmedlemmar till Kina nästa vecka för att diskutera ett utökat finansiellt samarbete. Cathay Financial, Taiwans största finansbolag, klättrade 6,9 procent.

Taiwan Semiconductor Manufacturing,
världens största tillverkare av specialchip, avancerade 3,5 procent och Hynix Semiconductor ökade 3 procent. Oracle redovisade på tisdagskvällen ett bättre resultat- och försäljning än väntat. Safra Catz, Oracles vd, sade att kunderna återigen börjat visa intresse för att köpa mjukvara.

I Hongkong steg
Angang Steel, Kinas näst största ståltillverkare sett till marknadsvärde, med 8,1 procent och Baoshan Iron & Steel, den största producenten, ökade 2,6 procent. Asiens största järnfyndighet har hittats i provinsen Liaoning i norra Kina, rapporterade China News Agency.

"Det här kan
bli en lågkostnadsanläggning för leveranser till Kina. Om de kan minska sitt beroende av dyr järnmalm från import är det mycket positivt för inhemska ståltillverkare", sade Mark Pervan, råvarustrateg på Australia & New Zealand Banking Group, till Bloomberg News.


Marknadstemperatur ca kl 7.55
=======================================
Nikkei 225 +0,5%
Topix Tokyo +0,1%
Hongkongs Hang Seng +1,3%
China Shanghai Composite +0,5%
China Shenzhen Composite +1,3%
Australiens S&P/ASX 200 Index +0,4%
Singapores STI +1,8%
Sydkoreas Kospi +0,6%
Taiwans Taiex +3,0%
Indiens BSE Sensex -0,4%


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?