ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

DEBATT: Nej tack till allemanskontot

Förslaget om ett allemanskonto löser inte problemet med dagens befintliga inlåsta sparande, skriver Per H Börjesson ordförande och Niklas Larsson,Spiltan Fonder, på DI Debatt.
På DI Debatt har finansmarknadsminister Mats Odell och Aktiespararna presenterat en sparform som de kallar allemanskonto.

Förslaget är en
kopia på dagens kapitalförsäkring utan att lösa dagens befintliga inlåsta sparande. Vill regeringen stödja långsiktigt sparande ska den i stället skattebefria sparandet efter fem år.

Den svenska aktie-
och fondbeskattningen på 30 procent av vinsten och utdelningen är tre gånger högre än EU-snittet. Argumentet för allemanskontot är att spararna skulle kunna byta mellan olika sparformer utan reavinstskatt. I stället belastas de med en årlig avkastningsskatt enligt kapitalförsäkringsmodellen. Varför skapa ett allemanskonto när det finns kapitalförsäkringar?

De stora vinnarna
blir inte spararna utan finansbranschen. Slopad reavinstskatt uppmuntrar till trading, vilket ger finansmarknaden courtageintäkter. Om förslaget är ett stöd för finanssektorn – då är Aktiespararna och Mats Odell något på spåren.

Allemanskontot ska få
sparare att våga byta fonder eller sälja sina aktier efter som de inte ackumulerar en stor obeskattad reavinst. Enligt Mats Odell ska befintligt sparande kunna flytta till ett allemanskonto med en schablonregel. Men skulle finansminister Anders Borg verkligen ge skatteamnesti för de ackumulerade reavinstskatterna och gå miste om sköna skattemiljarder.

I stället kommer
allemanskontot enbart att handla om framtida sparande.

Då finns redan
kapitalförsäkringen som ett fullgott alternativ för dem som föredrar schablonskatt före reavinstskatt.

Aktier i en
kapitalförsäkring har ingen rösträtt. Men hur många aktiesparare utnyttjar rösträtten i dag?

Om man äger
sina aktier under lång tid är det heller inte krångligt att deklarera aktieaffärer. Deklarationsargumentet är ytterligare ett bevis för att förslaget enbart flörtar med dem som i kortsiktig spekulativ handel gör väldigt många affärer per år. Förslaget uppmuntrar fler att bli kortsiktiga.

Om finansmarknadsministern vill
reformera beskattningen av sparande finns det andra vägar att gå.

För att uppmuntra
långsiktigt sparande är det bättre att behålla reavinstskatten på sparande som är kortare än fem år och göra allt sparande på längre sikt skattefritt – eller åtminstone ha en lägre skattesats på långa innehav.

Så såg det
ut före skattereformen i början av 1990-talet i Sverige. Det är dags att vrida tillbaka klockan 20 år.

Det skulle uppmuntra
många svenska sparare att tänka långsiktigt i sitt sparande.

Per H Börjesson
ordförande, Spiltan Fonder
Niklas Larsson
sparekonom, Spiltan Fonder

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies